no author
Adriana Mit
3320 vizualizări 8 oct 2018

“Peste 60% din suprafaţa parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversităţii. Pădurile din parc sunt tratate ca nişte păduri ordinare de producţie. Agent Green şi EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale şi degradării pădurilor din parcurile naţionale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgenţă. Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase şi situri de importanţă comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenţei şi a ignoranţei de care au dat dovada angajaţii Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa şi cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obţinut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului şi unde poliţiştii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraş Severin şi Oraviţa”, arată Agent Green.

Un angajat al Parcului Naţional Cheile Nerei a povestit pentru investigatorul Agent Green că vânătorii au încercat să scape, susţinând că nu ştiau că s-ar afla în inima parcului, iar oficialii agenţiei judeţene de vânătoare i-au ameninţat pe poliţişti şi pe angajaţii parcului.

UN MASACRU NATIONAL #ep3 Parcul National Cheile Nerei-Beusnita from AGENT GREEN on Vimeo.

Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi anul trecut din parcul naţional aflat în judeţul Caraş-Severin şi că sunt ameninţate nu doar pădurile seculare, ci şi animalele sălbatice, în condiţiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puţin o partidă ilegală de vânătoare. 

Romsilva a vrut cât mai multe avize pentru exploatare

Reprezentanţii celor două organizaţii de mediu susţin că în peste 50% din pădurile parcurilor naţionale se practică exploatările comerciale, în condiţiile în care legislaţiile europene sancţionează drastic şi interzic distrugerea habitatelor.

Fostul director al Parcului Naţional Cheile-Nerei, Ştefan Dascălu, a declarat pentru reprezentanţii celor două ONG-uri că a demisionat în urma presiunilor venite dinspre Romsilva, care dorea cât mai multe avize pentru exploatare în interiorul parcului.

În interviul acordat Agent Green, Dascălu precizează că, în nenumărate ocazii, oficialii Romsilva inventau motive pentru a realiza exploatări şi abuzau de aşa-zisele “tăieri de conservare”, despre care fostul director susţine că sunt doar un paravan pentru a ascunde “tăierile principale” cu masă lemnoasă valoroasă.

Mii de hectare de păduri, defrişate cu legea în mână

În anul 2016, o echipă de profesori universitari din cadrul USAMV Timişoara, în parteneriat cu Romsilva, au realizat un draft de plan de management, în care era propusă o zonare pe o suprafaţă de 60% din Parcul Cheile-Nerei Beuşniţa.

Un specialist care a lucrat alături de echipa de la USAMV la realizarea planului de management al parcului şi care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a precizat într-un interviu acordat Agent Green că Romsilva s-a opus vehement acestei zonări şi în urma presiunilor de la centru zonarea a scăzut de la 75% la 60%, apoi la 55% şi în final la doar 39%.

“Autorităţile din România au ignorat cu bună ştiinţă legislaţia internaţională şi mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate şi într-o stare avansată de degradare. Principalii vinovaţi pentru distrugerea Parcurilor Naţionale sunt Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naţionale, şi Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituţii care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică”, susţine Agent Green.

Cele două ONG-uri au mai precizat că zona de protecţie strictă a Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa a fost redusă la 39%, la ordinul Romsilva, care şi-a dorit “tăieri de masă lemnoasă pe o suprafaţă cât mai mare din parc”.

Organizaţiile de mediu vor sesiza Comisia Europeană cu privire la problemele identificate.

”Exploatarea agresivă în parcurile naţionale din România este una dintre cele mai dramatice crize pe care Europa le traversează la nivel de mediu şi din nefericire este o dramă despre care mulţi oficiali europeni încă nu au aflat. Comisia Europeană trebuie să sancţioneze aceste derapaje. Protejarea acestor păduri seculare şi intacte este o prioritate, ţinând cont de faptul că Europa s-a confruntat anul acesta cu incendii devastatoare”, a declarat Gabriel Schwaderer, din partea fundaţiei EuroNatur.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Romsilva nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere.

România încă mai deţine 2/3 din întreaga suprafaţă de păduri virgine şi seculare din Europa. Exploatările comerciale agresive continuă să distrugă însă această bogaţie inestimabilă, care se regaseşte în interiorul graniţelor Parcurilor Naţionale şi ale Siturilor Natura 2000.

 

Citește și: