Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2789 vizualizări 10 oct 2017

Cu o singură excepţie: să-l mănânce cineva, crud, pe Tudose, la micul dejun de miercuri.

Altfel, dacă va câştiga, în CEx-ul de joi, Dragnea – adică, dacă Shhaideh va rămâne în guvern, cu sprijinul membrilor Comitetului, fapt care ar denota că liderul partidului nu şi-a pierdut sprijinul majorităţii baronilor -, şi va pleca Tudose, e şoc. Al doilea guvern PSD, cu ALDE la remorcă, va fi explodat peste noapte, după numai 100 de zile de funcţionare. Se va declanşa, fără putinţă de tăgadă, o criză politică ce n-a văzut Parisul, nici înainte, nici după Macron, programul de guvernare, nu că va fi bulversat, dar nu va mai avea nici un chichirez, iar cel mai cunoscut partid din România, adus în fruntea ţării de un scor uriaş al alegătorilor va fi compromis, lăsând impresia că nu are capacitatea de a guverna. Preşedintele Iohannis se va gândi tot mai serios la noul său „guvernul meu”, fiind foarte posibil să numească, iar şi iar, un premier tehnocrat.

Dacă va câştiga Tudose, CEx-ul, ultima redută a lui Liviu Dragnea, admiţând remanierea cerută imperativ de premier – ceea ce nu e deloc absurd, după ce patru personaje cheie de la vârful partidului (Bădălău, Stănescu, Ciolacu şi Neacşu) l-au rugat să „nu cumva să plece de la Victoria” - atunci partidul va fi resetat – pe o direcţie sau alta - , actualul lider va fi, mai devreme sau mai târziu, ostracizat, vor zbura, evident, toţi oamenii acestuia din guvern, cei din administraţia locală urmând să fie convertiţi la noua linie.

Un echilibru subţire, nesigur şi de scurtă durată, precum „sârma” acrobatului încălţat în cipici albi, abgradaţi cu poante, pe care se vor îndrepta, unul către celălalt, Dragnea şi Tudose, pas cu pas, până la confruntarea decisivă, ar putea „organiza” DNA, prin reţinerea lui Sevil Shhaideh, între timp, după cum umblă un zvon în piaţă.

În acest caz, toţi ceilalţi miniştri propuşi de Tudose vor fi remaniaţi, dându-i-se acestuia din urmă o satisfacţie de complezenţă, războiul rece dintre preşedintele partidului şi premier urmând să îmbrace diferite forme, până la victoria finală a, „măcar”, unui dintre ei.

Ultima şi cea mai exersată variantă în tânăra noastră democraţie ar fi, şoc, după cum spuneam mai sus, să-l mănânce careva, crud, pe Tudose, la micul dejun de miercuri.

Cum?! Aşa bine, că doar s-a mai văzut. Ştim cu toţii că nimeni nu-i perfect.

De acum încolo aproape totul depinde de el, de Tudose: cât de bine va sta pe propriile-i picioare şi de cât de bărbăteşte se va exprima. Întrucât, despre Dragnea am aflat deja că nu poate vorbi ca o femeie.

Se desprindă de aici o ameninţare?! Palpitant!

Citește și: