Paul CHIOVEANU
Paul CHIOVEANU
1582 vizualizări 7 dec 2018

Cu aroganţa consilierului din umbră al prim-ministrului şi al preşedintelui Camerei Deputaţilor, condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani, luare de mită şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, fost PDL-ist, actual PSD-ist, personaj considerat de mulţi chiar toxic politic, Darius Vâlcov descria zilele trecute mişcările de protest din România ultimilor ani, ca simple ”firicele de praf”, pentru a minimiza, simplist şi jignitor importanţa şi impactul lor.

”Nu pot schimba drumul nostru spre a cuceri istoria pe care o merităm,” afirma Vâlcov.

Ireal, el vede România ca pe o cucerire de-a sa, prin PSD, ce va scrie istorie şi una meritată.

Genul de personaj politic ce împrăştie şoapte, tranzacţionează funcţii, oferă contracte, Darius Vâlcov este politicianul descoperit în România anului 2015, nu doar cu un background de primar sau ministru al Finanţelor ci şi - în urma unei anchete DNA - ca un mare iubitor de opere de artă. Potrivit rechizitoriului DNA, în urma percheziţiilor, anchetatorii i-au găsit ascunse lingouri de aur şi peste 100 de tablouri achiziţionate prin case celebre de licitaţie.

Cu dosarul încă în curs de judecată, în prime-time-ul unui post TV, acesta pare rupt de realitate, de istoria recentă. O manifestare, un sindrom, a celui care crede că deţine puterea absolută! Ce uită acest personaj este că România, în ultimii ani, indiferent de conducerea politică, a reacţionat pe stradă, prin proteste, prin vocea a mii de oameni, la derapajele politicienilor, la nemulţumirile sociale:

- Septembrie 2013, Roşia Montană. Zeci de mii de oameni protestează zile şi săptămâni întregi împotriva decizie guvernului de a aviza pozitiv exploatarea minieră de la Roşia Montană. Proiectul guvernamental pică.

- Noiembrie 2015, Colectiv. Ca urmare a celei mai mari tragedii din istoria recentă a României şi a protestele masive la adresa incompetenţei şi corupţiei endemice, la toate nivelurile statului, guvernul Ponta îşi dă demisia.

- Februarie 2017, Ordonanţa 13. Coaliţia majoritară PSD-ALDE & UDMR, prin guvernul Grindeanu şi vocea ministrului Florin Iordache, anunţă publicarea Ordonanţei 13 privind graţierea unor fapte de corupţie şi modificarea codului penal. Peste 600 de mii de oameni protestează în toată ţara. Ordonanţa este retrasă. La câteva luni distanţă, guvernul este schimbat.

- August 2018. Diaspora. Circa 100.000 mii de oameni protestează în Piaţa Victoriei, cerând demisia guvernului Dăncilă. De această dată, guvernul nu cade, iar participanţii sunt loviţi, bruscaţi, gazaţi de forţele de ordine.

Mai sus, este dovada că suntem în era 'firicelelor de praf', mişcătoare şi deranjante pentru ochiul politicianului care a promis pe ici pe colo, la case mai mici sau mai mari, un contract, o măslină, o gogoaşă. Zeci de proteste, în Bucureşti şi în ţară.

"Firicele de nisip" prin Europa

Zilele acestea, ”firicele de nisip” similare au luat cu asalt, două capitale europene - Paris şi Atena.

În Franţa, mişcarea ”Vestele galbene” a declanşat una dintre cele mai violente manifestaţii din ultimii ani, din cauza propunerii guvernului de a creşte taxa pe benzină, dar şi ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a francezilor, a standardelor de viaţă, a creşterii semnificative a decalajelor între cei săraci şi bogaţi.

În Grecia, mii de cetăţenii greci au mărşăluit joi seara pe străzile Atenei, în semn de omagiu pentru studentul ucis în urmă cu 10 ani de forţele de ordine. Tragedia s-a întâmplat în 2008, la câteva ore după desfăşurarea unui protest care s-a soldat cu violenţe masive. De-atunci, în fiecare an, atenieni au un motiv în plus de a protesta la adresa guvernului, a abuzurilor şi a violenţelor forţelor de ordine.

Protestele, unele paşnice, altele violente, sunt evenimente sociale născute din frustrarea cetăţenilor că Statul, politicienii sau consilierii ascunşi, cu îngâmfare şi dispreţ, nu guvernează pentru majoritate, ci pentru o minoritate - a lor, a prietenilor, a cunoscuţilor.

De la un protest paşnic, de nesupunere civică, până la unul cu violenţe, paşii sunt puţini şi pericolul e mare. A guverna prost (din culpă) este una şi a guverna în mod ticălos (cu intenţie) este alta. Iar în prezent, ticăloşia în România stă în incompetenţă şi legi cu dedicaţie. De exemplu, mă întreb, în prag de Sărbători, de ce dorinţa de a graţia? Pentru cine trebuie să vină Moşul cu o graţiere?

Sau vor doar să măsoare firicele de praf?

 

Citește și: