Propuneri necesare sau doar infame jocuri electorale?

Propuneri necesare sau doar infame jocuri electorale?
Publicat: 12/02/2019, 18:23

În timp ce la București, Liviu Dragnea propune programe speciale la ministerul Sănătății pentru întărirea siguranței naționale (Vitamina D, Panorama și teste de markeri tumorali) solicitând realocarea unei părți din banii serviciilor – SRI, SPP, SIE – din proiectul de buget pentru anul 2019, la Budapesta, cu ocazia discursului anual privind starea națiunii, prim-ministrul Viktor Orban promite scutiri de la plata impozitului pentru mamele care nasc și cresc mai mult de patru copii, subvenții pentru familiile cu trei sau mai mulți copii la achiziționarea unei mașini cu 7 locuri și credite cu dobândă redusă de până la 35 mii de dolari pentru femeile de până în 40 de ani ce se căsătoresc prima dată (cu posibilitatea ca o parte din datorie să fie ștearsă la nașterea celui de-al doilea copil și, în întregime – la nașterea celui de-al treilea).

„Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toți copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranță națională,” afirma Liviu Dragnea, solicitând tăierea bugetelor serviciilor secrete.

La prima vedere, ambele propuneri par diferite față de oricare altă promisiune electorală sau politică publică guvernamentală din ultimii ani. Ambele țintesc nu doar un grup restrâns de cetățeni / votanți, ci o întreagă pătură socială, care cu siguranță, ar avea nevoie de sprijin guvernamental.

Să decodăm puțin mesajele politice.

Cu toții am auzit, părinți sau nu, de necesitatea Vitaminei D pentru organism, dacă nu din presă, atunci poate de la medic. Deși importanța ei este de necombătut, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă în masă un astfel de program, ci doar pentru acei copii care suferă de rahitism. În România, din păcate, prea puțini medici îndeamnă părinții să facă și analize medicale înaintea începerii unui tratament suplimentar, care să certifice necesitatea.

În cazul Ungariei, pentru un popor creștin cu valori puternice conservatoare, unde familia este baza societății, a veni în sprijinul întăririi familiei este un plus de valoare ce atrage mulțumirea electoratului Fidesz. Dar de ce doar pentru mame cu mai mult de patru copii, și nu trei sau doi, este o întrebare la care, din perspectiva unei politici publice este dificil de răspuns.

Așadar, dacă le-am scoate din contextul politic în care au fost menționate, propunerile celor doi lideri ar fi chiar necesare și de acceptat. Copiii au nevoie de astfel de programe de sănătate și statul/statele ar trebui să sprijine mai mult prin programe naționale copiii, mamele sau familiile numeroase. Toți ar avea nevoie de un sprijin social guvernamental pentru a face față provocărilor economice din România sau Ungaria.

Dar contextul în care au fost făcute propunerile este unul cu totul special: Liviu Dragnea, se vede nevoit să atace o parte din instituțiile statului, în speță SRI, SPP, SIE pentru a convinge electoratul PSD și anumiți influenceri din mass media că este singurul care se luptă cu așa zisul ‘stat paralel’ pe de o parte și, pe de altă parte, nevoia acestuia de a crește rapid la nivel de încredere în sondajele tot mai numeroase din ultima vreme care, indiferent de cine au fost comandate, îl situează momentan în afara jucătorilor prezidențiabili (undeva în jurul cifrei de 5% în încredere). Iar a fi în afară, arată nu doar neșansa îndeplinirii unui vis – de a ajunge președintele României – ci îi îngreunează și discursul negociator dintr-un PSD aflat într-un colaps al valorii resursei umane, al convingerii că guvernează bine (și că propriul electorat îl sprijină) și al plecărilor din ce în ce mai dese din partid, cu doar câteva luni înainte de primele alegeri ale anului 2019.

În cazul lui Viktor Orban, discursul acestuia de duminică vine ca o continuare a promovării mesajelor de ‘zero toleranță’ împotriva imigrație, anti-Soros și contra politicii Uniunii Europene. Un discurs cu care deja a câștigat trei mandate în ultimii ani și care pare că funcționează bine, menținând acea stare de neliniște în rândul votanților. În plus, față de ceilalți ani, Viktor Orban își pregătește acum terenul pentru alegerile europarlamentare din luna mai, reacționând și la protestele masive din ultimul timp, ca urmare a adoptării unei legi prin care angajatorii pot solicita până la 400 de ore suplimentare pe an angajaților – așa zisa ‘lege a sclaviei‘.

În tot în acest context, încă ceva: în timp ce Liviu Dragnea anunța săptămâna trecută că nu se va duce în Statele Unite la evenimentul organizat de președintele american Donald Trump – Micul dejun cu rugăciune națională – din considerente ce țin de întocmirea și negocierea proiectului de buget național, secretarul de stat Mike Pompeo s-a aflat ieri într-o vizită de stat în Budapesta, pentru a discuta cu Viktor Orban despre amenințările din partea Chinei și Rusiei, pentru a actualiza tratatul bilateral de cooperare militară, dar și un subiect mai sensibil – discutarea politicii guvernamentale avute de Orban împotriva organizațiilor neguvernamentale și a mass mediei încă nesubordonată partidului Fidesz.

Ceea ce arată dorința Statelor Unite de a se reapropria de Ungaria și a da uitării perioada mai rece dintre administrația Obama și Viktor Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului