Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1295 vizualizări 4 mai 2018

La începutul lunii, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu membrii  redacţiei cotidianului catolic “Avvenire” şi cu familiile acestora.

Pe 1 mai, în calendarul Bisericii Romano-Catolice e prăznuit Sfântul Iosif Muncitorul, ”tatăl purtător de grijă al lui Isus”.

Iosif e unul dintre subiectele la care Papa Francisc revine des, având chiar iniţiativa de a-i introduce numele în rugăciunile euharistice ale Sfintei Liturghii.

Sfântul Părinte a comparat redacţia cu atelierul de tâmplar, din Nazaret, al Sfântului Iosif, acel ”om al tăcerii”, niciodată descurajat, niciodată strivit de greutăţi. Iosif, ”omul concreteţei şi al apropierii”(” nimic nu facilitează întâlnirea şi nu dezvoltă o conştiinţă solidară precum milostivirea. Drumul de purtători ai milostivirii este cel care contribuie la reînnoirea societăţii sub semnul binelui comun, al demnităţii fiecăruia şi al civismului  deplin”).

Papa le-a reamintit jurnaliştilor de la “Avvenire” că politica lor editorială trebuie să rămână Evanghelia.

„Ca Biserică, suntem expuşi impactului şi presiun unei culturii a grabei şi a superficialităţii - mai mult decât experienţa, contează acum ceea ce e imediat, ceea ce e la îndemână şi poate fi consumat pe loc. Mai mult decât confruntării şi aprofundării, riscăm să ne expunem pastoraţiei aplauzelor, nivelării gândirii, să ne expunem unei dezorientări răspândite de opinii care nu se întâlnesc. Tâmplarul din Nazaret ne aminteşte de urgenţa de a regăsi un sănătos simţ al temperanţei, al calmului şi răbdării. Cu tăcerea sa ne aminteşte că totul începe de la ascultare, de la a ne transcende pe noi înşine pentru a ne deschide cuvântului şi istoriei celuilalt (…).  Nu încetaţi să căutaţi cu smerenie adevărul, pornind de la întoarcerea neobosită la Vestea cea Bună, Evanghelia. Aceasta să fie linia editorială, de care să vă ancoraţi integritatea. Profesiunea vă cere să fiţi astfel, într-atât de înaltă e demnitatea sa. Abia atunci veţi avea lumină pentru discernământ şi cuvinte adevărate pentru a percepe realitatea şi a-i spune pe nume, evitând să o reduceţi la o caricatură a sa. Lăsaţi-vă interogaţi de ceea ce se întâmplă. Ascultaţi, aprofundaţi, confruntaţi-vă. Staţi departe de fundătura în care eşuează cel care crede că a înţeles deja totul. Vă doresc să ştiţi să vă ascuţiţi şi să vă apăraţi totdeauna această privire, să depăşiţi ispita de a nu vedea, de a marginaliza sau de a exclude. Vă încurajez să nu discriminaţi, să nu consideraţi pe nimeni ca în plus, să nu vă mulţumiţi cu ceea ce văd toţi. Nimeni să nu vă dicteze agenda, în afară săracilor, a celor din urmă, a suferinzilor. Nu sporiţi rândurile acelora care aleargă să povestească despre partea din realitate care e deja sub lumina  reflectoarelor lumii. Porniţi de la periferii, ştiind bine că nu sunt sfârşitul, ci începutul oraşului!”.

Ceea e le spune Papa jurnaliştilor de la “Avvenire”, o spune de la începutul pontificatului său, de câte ori vorbeşte despre lumea noastră ca despre o “civilizaţie a debarasării”.

Citește și: