Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2088 vizualizări 13 nov 2018

Ei bine, nu. Ei bine, e România celor n-şpe mii de poliţii, locale, rutiere, militare, criminalistice. Unde ofiţerii merituoşi îşi bagă picioarele în meserie, se pensionează la 45 de ani şi se apucă de afaceri. Unde tinerii abandonează meseriile tradiţionale pentru a îngroşa rândul poliţiştilor locali. Ce rost are să schimbi robinete sau să ari câmpul, când poţi avea o uniformă nouă, un salariu bunicel şi o maşină cu care să te plimbi, printre mândre, prin sat? E România în care cetăţenii strânşi într-o piaţă publică sunt gazaţi de jandarmii care îşi abandonează o colegă în mijlocul huliganilor. Huligani pe care nu sunt în stare să-i potolească.

Ţara în care şeful unor jandarmi care dau jos din maşină turişti străini şi-i bat măr, iar pe jurnaliştii străini îi bagă în dubă, e propus pentru avansare, pensie specială şi statuie.

Unde un poliţist de la Rutieră, nedescoperit sau acoperit cu grijă de colegi, pipăie copiii prin lifturi. Unde altul îşi împuşcă copilul de trei ani şi apoi se sinucide.

Siguranţă şi încredere? Două glume bune. De fapt nereuşite.

Trăim timpuri în care nu mai poţi merge cu un copil la meciuri pe stadion, fiindcă oamenii de ordine sunt doar o glumă colorată în galben, iar jandarmii au treabă cu gazat filosofii de 102 ani. În rest, beţe, fumigene şi scuipaţi la greu. Apoi terenuri suspendate. Dar nu contează, oricum avem fotbal de judeţeană. Avem şi circulaţie rutieră de India, fără reguli, fără civilizaţie, fără minte. Şi fără control.

Cum nu era destul, avem şi o iniţiativă inconştientă total a unor parlamentari PSD: suspendarea permisului la 45 de puncte. Nu la 15, ca până acum. Că suntem şi noi grăbiţi, spun iniţiatorii. Şi spitalele sunt pline. Mă întreb ce rost mai are să se dea examen pentru permis auto?

Poate vă întrebaţi de ce acest reviriment al infracţiunilor în România lui 2018? Păi, întrebaţi-vă ce păţesc infractorii. 77 de fiare care au abuzat copii în ultimii 2 ani scapă fără închisoare. Statistic, două minore sunt violate zilnic în ţara Poliţiilor. Uitaţi-vă la preotul care beat, a omorât cu maşina o persoană şi a fugit de la locul accidentului. Nicio zi de închisoare. Recidiviştii lui Tudorel ies pe bandă rulantă. Gem bibliotecile închisorilor de cărţile infractorilor care abia ştiu să se semneze. Ghiţă râde de Justiţia română cu gura până la urechi în Serbia. Mazăre în Madagascar. Infractorii fac legi şi schimbă completele de judecată. Avocatul poporului? O marionetă şuie, care fuge ca un laş în vacanţă.

Dacă aşa arată statul de drept, atunci înţeleg de ce turcii sunt fani Erdogan. Iar România Centenară, îşi pare rău să vă spun, dar a redevenit doar un paşalâc. În care cine are punga cu galbeni mai mare, ajunge domnitor. Funcţiile publice se cumpără, agenţii de poliţie se aranjează între ei pe posturi călduţe, justiţia îi mângâie duios, ca o mamă, pe infractori, baronii împart mărinimoşi sinecuri şi beizadelele dau cu tifla contribuabililor.

De fapt, tu eşti inconştient, dacă îţi laşi copilul să meargă singur pe stradă cu cheia în buzunar. Dacă nu îţi pui gratii la geamuri la parter şi alarmă la maşină. Dacă nu-ţi supraveghezi copiii dus-întors de la şcoală. Dacă vecinii nu pun interfon, ca să nu se drogheze aurolacii în scara blocului. Să ne apărăm singuri. Chiar şi de Poliţie, dacă trebuie.

Şi să ne rugăm să nu ne scoată lumea civilizată din UE. Că dacă ne returnează Europa reţelele de infractori, singura soluţie rămâne Catedrala Neamului. Nu, nu pentru rugă, că ne-am rugat degeaba să nu ne mai fure impozitele pentru construcţia ei. Doar îi punem nişte gratii la geamlâcuri, zid are şi o facem Sing-Sing-ul României centenare.

 

Citește și: