Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2029 vizualizări 22 nov 2018

Nu zic eu, o zic băieţii care studiază piaţa. Imobiliarele s-au dus în bârnă drastic, exact ca în 2008. În ultimele două luni, s-au vândut şi cumpărat cu 50 la sută mai puţine locuinţe decât anul trecut. Uitaţi-vă după cozi prin notariate, mai e vreuna la acte de vânzare-cumpărare? Bine, au şi plecat mulţi din ţară, cât nu începe Brexitul. Iar alţii, gazaţi de guvernanţi, şi-au scos apartamentele la vânzare şi şi-au făcut bagajele.

Oricum, ce-ai putea să mai munceşti în ţară? Că nu ştii ce să alegi: ori în zecile de fabrici deschise de investitorii străini aduşi de Dăncilă din Arabia, ori în miile de ferme de porci - aur curat la export, ori la construcţia marilor investiţii în infrastructură, cu industria aferentă pe orizontală: noile fabrici de ciment, fier, cariere de piatră, ori în zecile de hoteluri noi deschise pe litoral, pe Valea Prahovei sau în staţiuni, lângă noile pârtii de schi, ori ca ghid pentru milioanele de turişti străini, ori în bănci, în locul bancomatelor unde-ţi manevrezi singur facturile, ori în extinderea şi modernizarea SIDEX-ului, ori în noile fabrici de mobilă, televizoare româneşti, electrocasnice, de şemineuri, de covoraşe de la intrarea în case, fabrici deschise cu ocazia boom-ului financiar şi, implicit, consumerist, ori în multitudinea de firme de servicii proaspăt deschise, cu absolvenţi voioşi de şcoli de meserii, dornici să lucreze în ţară: tâmplari, instalatori, electricieni, zidari.

Sunt atâtea noi şi noi locuri de muncă în noi şi noi uzine, fabrici şi firme, apărute ca ciupercile după ploaie în guvernarea social-democrată! Doar economia duduie, nu? Ne spun şi cifrele cu care se laudă ăştia pe ecrane. Şi se vede cu ochiul liber, doar: zeci de lucrări de canalizare şi apă curentă în toate localităţile ţării, racordarea la utilităţi în toate cătunele, noile dispensare deschise în mediul rural, noile policlinici ultra-dotate cu tomografe, RMN-uri şi personal calificat, în oraşe. Noile maşini de pompieri, mult mai eficiente, noile ambulanţe, noile linii de metrou, noile autobuze, tramvaie, trolee. Şcolile cele noi, academiile, facultăţile  inaugurate pe bandă rulantă, cu spaţiile moderne, cu elevii şi studenţii învăţând fericiţi de pe tablete şi table electronice, din manualele impecabile şi moderne. Chiar merită să ajungi profesor, în mediul şcolar excelent, cu copii atât de inteligenţi şi bombardaţi cu locuri de muncă, la terminarea ”magna cum laude” a studiilor.

Unde să te angajezi mai întâi? Cum să faci să alegi corect?

Nu de alta, dar ar fi bine să îţi găseşti un loc bun de muncă, într-o firmă sigură, care nu se va închide, nu va micşora salariile, nu va face disponibilizări, aşa cum se întâmplă pe timp de criză economică.

Bănuiesc că v-aţi pus bani deoparte, să aveţi pentru achitat ratele la credite, în caz de probleme în paradisul social-democrat. Să aveţi o rezervă, în caz că - Doamne fereşte! - vă îmbolnăviţi şi vă trebuie pentru tratamentul în noile spitale construite de PSD. Să aveţi acolo o plasă de siguranţă, dacă sunteţi pensionari şi preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi vor creşte cumva, cum au început deja. Sper că, dragi pensionari, aţi investit bine surplusul financiar primit de la darnica guvernare PSD-ALDE, că s-ar putea să crească şi inflaţia, aşa se întâmplă pe timp de criză, când banii nu mai fac doi lei.

Sau - Doamne fereşte! - n-aţi făcut toate astea şi aţi stat gură-cască la televizor la Antena 3, râzând la circul politic, precum greierele din fabula cu furnica. Sper că nu!

Nu de alta, dar cel mai clar semn de viitoare criză e când baştanii de la putere încep să-şi facă provizii. Şi aţi văzut ce pensii speciale şi sporuri şi-au tras. Ca să nu mai zic de cămările pline cu vânat.

Sper că sunteţi pregătiţi, da? Baftă!

 

Citește și: