Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2572 vizualizări 26 nov 2018

La început, vă spun sincer, nu prea am crezut în proiect. Mă gândeam că e acelaşi bulshit nenorocit care-mi iese de fiecare dată când mă apuc de ceva grandios: metrou în Drumul Taberei, autostradă spre Nădlac, Casa Radio sau centura Capitalei. Dau o grămadă de bani, mă fură ăştia de la putere de mă rup şi nici nu m-aleg cu nimic. O soartă de Olguţă, nu alta. Şi revocată pe unde m-au prins, şi cu banii luaţi.

Dar de data asta, mi-a ieşit! M-a rupt la buzunare, dar mi-a ieşit! De fapt ne-a ieşit, că şi voi sunteţi coproprietari, ca şi mine. Până acum, a costat măgăoaia vreo 110 milioane de euro plus TVA. Dacă a costat şi ceva la negru, asta nu ştiu, cunoaşte contabilul nostru, Daniel, e vina lui, el s-a ocupat cu ochiul dracului.

Bă, dar chiar ne-a ieşit de data asta! Poate sta liniştită lângă cealaltă şandrama care ne-a costat haleala, curentul şi jucăriile din jumate din copilărie: Casa de Pensii Speciale, aka Palatul Profitorilor.

Din ăia 110 bulioane de euroi, 75 la sută, circa 83 de milioaane de marafeţi sunt din buzunarul nostru. Deci, aviz aşa-zişilor ”ctitori”, trei sferturi din caşcarabetă e proprietatea mea, a ta şi a altor 19 milioane de proprietari.

Să n-aud vociferări în pronaos, că iese pronasol! E banul meu, ban din impozitele plătite de mandea, cât s-a trezit la 5 dimineaţa şi-a plecat la munci, fie soare, fie zloată, când ”ctitorul” sforăia încă, de umplea perna din aur, de păr din barbă. Fiecare Mitică din Bucale, plătitor de taxe pe apartamentul confort 2, pe junghiul de Dacie din spatele blocului şi alte junghiuri jecmănite de Primărie, e co-proprietar la Catedrală. Păi, numai săptămâna trecută, la ultima rectificare am plusat cu 2 milioane de euroi. De aia-i şi zice rectificare, face parte din familia de cuvinte a substantivului comun ”rect”, locul pe unde ne scot ăştia banii de impozite.

Că şi din rectificări ni-i scot!

Mă cam deranjează, dar poate aşa sunt eu mai sensibil. Nu ştiu dacă şi voi aveţi senzaţia asta de usturime pe creier, că bărbosul care strânge bănucul de la noi şi-a făcut moaca abţibild pe clopote. Dar îl las în pace, că are şi el un merit: ne-a chibzuit banii. Şi pe-ai mei, şi pe-ai tăi. Hai, treacă de la mine, să zicem că tălăngile şi le-a luat din banii de la întreprinderea lui.

Bine, dacă eram ranchiunoşi, ceream şi noi să ne inscripţioneze meclele bucureştenilor, de jur-împrejurul hardughiei. Că fraierii tocmai ce-au dat 2 milioane din taxe, v-am zis. Iar clopoţoaiele au costat vreo juma de milion.

Bă, dar de ce să ne ofticăm? Să fim fericiţi, să ne bucurăm că ne-a ieşit investiţia de Centenar şi, în ritmul în care dăm banul, în câţiva ani  suntem barosani cu catedrală!

Şi după aia, bănuiesc, că încep să ne reintre banii în cont. Sper să nu fie confuzii sau fumigene, da? Vindeţi lumânări, iconiţe şi cruciuliţe la Catedrala noastră? Nunţi, botezuri, înmormântări, conform mercurial? Avem şi noi procent. De 75 %, că aşa e ”gentleman agreement”-ul, Dănuţ, da? Să nu te pună concurenţa necurată să nu sari cu banul înapoi la finanţatori, că ne supărăm.

Şi dacă ne supărăm, începem să puricăm şi alţi bani care s-au dus din buzunarul românilor pe alea 18 mii de biserici. Care nu plătesc taxe, ca muritorii de rând.

Hai, să lăsăm supărarea, că şi-aşa am luat amendă de la ISU, tot din banii noştri!

Să ne trăiască!

 

Citește și: