Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2082 vizualizări 20 nov 2018

Deci, nişte animale din Statul Paralel, bine hrănite şi unele chiar bine băute, s-au înhăitat - e un termen de vânătoare, de la hăitaşi - s-au înhăitat cu nişte trepăduşi şi atârnători de la TelDrum, ca să simtă adrenalina acestui extraordinar ”sport”, vânătoarea.

Îl mai ţineţi minte pe Rahan din benzile desenate? Ăla care se bătea cu alţi sălbatici, vâna şi-şi atârna la gât un colier de dinţi-trofeu. Ei bine, asta a fost. O vânătoare de Rahan. Cred că Nicolae Ceauşescu-Dragnea are la gât, dacă în gură n-are, pe lângă dinţii de mistreţ şi caninii lui Ţuţuianu, ajuns ca fraierul în bătaia puştii.

Toţi Rahanii cu moţ, la bască, stăteau şi se hlizeau când şeful de trib vrâncean, pe numele lui de indian Cap-Uriaş Oprişan, îl biciuieşte pe un agarici, în aşa-numitul botez al vânătorii. Trecând peste incantaţia pe care n-o s-o comenteze niciodată prea-cheltuitorul Daniel (că ochiul-dracului de-acolo vine, nu, PF-ule?), încercaţi printr-un efort de imaginaţie să vi-l închipuiţi pe Oprişan mare vânător, alergând sprinten după vânat prin pădure. Dragnea sigur n-alerga, are oameni angajaţi care fac asta pentru el. Cred că nici gloanţe n-are, are oameni angajaţi care scot sunetul de împuşcătură.

Încerc să-mi închipui cum ar arăta o revistă de benzi-desenate cu pesedişti, într-o vânătoare de Rahan. Cum se caţără toţi umflaţii ăştia pe câte-o cracă, să pândească căprioara. Aiurea. Fac pariu că mulţi au şi scaune pliante pe care stau, cu ţuica-n nas, să aştepte animalele celelalte. Alea fără arme. Că d-aia nu e vânătoarea niciun fel de sport, ci doar o barbarie nenorocită. Un sport presupune arme egale. Ia daţi-le şi mistreţilor nişte puşti cu lunetă sau mergeţi voi, marii vânători, doar cu un cuţit, ca Rahan, să le înfruntaţi în pădure.

D-aia în ţările civilizate s-a cam tăiat macaroana vânătorii. Acolo au organizaţii civice puternice, cu care nu se pun nici baronii de Rotschild. D-aia vin în Kenya Europei de Sud-Est, să mitralieze mistreţi semi-dresaţi la genocidul de la Balc.

Vai de adrenalina voastră de ”mari vânători”! Dârdâiţi ca nişte Rahani în observatoare sau după tufişuri, ca să vă faceţi filme şi poze penibile cu căprioare nevinovate. Că nu de foame vânaţi voi. ”Plâng. Ce gândeşte tata? Mănânc şi plâng. Mănânc” , cum scria Nicolae Labiş. Acolo vânau pentru fata flămândă şi bolnavă. Voi vânaţi din vanitate. Că e la modă să fii vânător. Că e bine să fii pe lângă mahărul care-ţi dă să ciuguleşti din mână boabele puterii. Să fii primul când ăla slobozeşte un râset de animal, în jurul focului, primul care-i toarnă încă un păhărel, în aşteptarea ”folcloristelor”.

Ia zi, Ţuţuiene, a meritat să-l slujeşti pe Ceauşescul vostru de Teleorman, la vânătorile voastre de Rahan? Ca să ajungi ca un cartuş gol, călcat sub cizma lui ”Nicolae” Dragnea?

Nişte rezervaţii n-aţi face. Nişte parcuri naturale cu animale trăind libere în mediul lor. Nişte grădini zoo ca afară, să aibă bietele creaturi loc să se mişte.

Nu faceţi, că nu vă interesează de alţii. Sunteţi doar nişte Rahani, cu obiceiuri din preistorie, aflaţi vremelnic la putere. Rahani cu moţ.

 

Citește și: