Eu, când vreau să fluier…

Eu, când vreau să fluier...
Publicat: 27/01/2019, 20:32

„Cât să mai tolerăm?” s-a întrebat, încins și retoric, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, după care a zis:. „Azi vin și vandalizează intrarea în Ministerul de Justiție, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnaliști, mâine-poimâine, intră și în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica și repede.”

Îi atrag atenția vorbitorului, degrabă împărțitor de ani buni de pușcărie, că ai lui se plâng pe la toate instituțiile interne și internaționale că „pușcăriile sunt pline”, „că în România nu trebuie să stea toată lumea la pușcărie”, „că statul paralel ne amenință cu pușcăria, ca să ne sperie, ca să nu mai vorbim, ca să nu mai avem nimic de spus” și pentru asta, i-a scos din penitenciare pe criminali, violatori și tâlhari.

Mă gândesc că au făcut-o, gândindu-se că e timpul să elibereze locurile pentru cei care mai au tupeul să vorbească împotriva PSD-ALDE.

Îi mai atrag atenția aceluiași vorbitor că, toate faptele despre care vorbește – ultraj, vandalism, distrugere de bunuri, insultă, calomnie – sunt deja incriminate de legislația din România.

A, că Ștefănescu vrea ca unul care a spus ce a simțit el despre politicieni să ia vreo trei-patru ani cu executare, iar ăla care a făcut gușa mare cu bani de la buget să ia, la fel, în continuare, asta e altceva.

Dar nu pentru că ar vrea dreptate, ci pentru că ar vrea liniște.

Dar, ca să fim sinceri, am putea spune că inițiativa celor doi poate fi, la fel de bine, izbăvitoare și pentru noi ceștilalți, de vreme ce, potrivit DEX (că e cel mai la-ndemână), se arată:

INSULTA, adică: „A aduce cuiva (prin vorbe sau fapte) o insultă; a ocărî, a ofensa, a jigni”.

OFENSA, adică: „A aduce (cuiva) o ofensă; a insulta, a jigni”.

JIGNIRE, adică: „1 (Înv) Lovire. 2 (Înv) Atingere. 3 (Înv) Rănire ușoară. 4 (Înv; fig) Prejudiciu. 5 Ofensă”.

PREJUDICIU, adică: „Pagubă, daună. Știrbire a onoarei, a reputației, a prestigiului cuiva”.

PRESTIGIU, adică: „Autoritate morală, considerație, influență de care se bucură cineva sau ceva datorită calităților, cunoștințelor, talentului etc.; vază, importanță”.

S-ar putea spune, deci, în aceste condiții, că și țării, poporului, nației, le pot fi știrbite onoarea și reputația? Că prestigiul României poate fi știrbit de politicieni fără cultură, fără imaginație, penibili în exprimare/explicații, în metaforă, în imagine, neștiutori în ale cititului de pe hârtie, fiind, în concluzie, după cum scrie la carte, analfabeți funcțional? Sau prestigiul poporului român, care – deși l-ar vrea unii legat la gard, trăind în derută și cu pumnul politicianului în gură – a dat dovezi, de-a lungul timpului, de genialitate, de demnitate, de inteligență diplomatică și managerială, de cultură și, ce să vezi, în general, de știință a literaturii și gramaticii limbii române?

Poporul român cât ar mai trebui să-i suporte pe acești gângavi care aduc jigniri/ofense repetate inteligenței sale colective, bunului-simț și modestiei – sigur, vorbesc aici despre majoritatea românilor, întrucât pădure fără uscături nu cred să existe – și prestigiului său în lume, căpătat, de-a lungul istoriei, prin faptele unor oameni excepționali, ale căror nume, dacă le-aș menționa aici, așa cum sunt tentat, ar însemna să parcurg pagini întregi?

Și acum, ca să se poată descărca, aplicând prevederile noii legi, în toate timpurile, așa cum știe PSD să pretindă de la normă, iată, fac o delațiune: ca să vezi supriză – cine-i „jignește” pe reprezentanții României la Bruxelles… Și nu e din Opoziție.

Liderul maghiar Kelemen Hunor consideră că Președinția României la UE este una atipică, nefiind necesare, totuși, mari competențe pentru luarea anumitor decizii politice. Și, cu toate astea, „prestațiile bruxelleze ale unor membri din Guvern au reușit să devină foarte comice”.

Potrivit agenției Mediafax, politicianul a afirmat în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR, că nu ar trebui să fie continuată o astfel de situație: „Totul a început cât se poate de prost, într-o manieră de comedie, comică și cred că acest lucru se va schimba și se va corecta„, a afirmat Kelemen.

Bine, dar dacă tot vorbim despre prestațiile lui Daea, de ce n-am aminti și despre prestațiile prim-ministrului român, Viorica Dăncilă? Sau de ce să nu amintim despre prestațiile majorității miniștrilor guvernului PSD-ALDE?

Toate acestea nu înseamnă jignire, ofensă și prejudiciu, aduse prestigiului unei țări europene aflate, în această perioadă într-o postură extrem de vizibilă.

Nu seamănă ceea ce se întâmplă cu un stand-up comedy de cea mai proastă calitate, prezentat pe cea mai înaltă scenă a Europei? Un stand-up care, nu numai că ne jignește, insultă și calomniază pe noi, pe români, dar e posibil să se simtă jigniți, în aceeași măsură, și europenii, dacă nu cumva, chiar pământenii, în general…

Pentru că, nu-i exclus, vorba cuiva, să fi ajuns, deja, „de râsul universului cosmic…” Dacă mai funcționează sateliții în perioada președinției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?