Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
25590 vizualizări 8 ian 2019

Indiferent dacă ar putea fi - sau nu - o situaţie iminentă sau doar un cârlig aruncat în piaţă pentru a genera valuri, reacţii şi dezbatere, o atare ştire poate da frisoane şi multe minţi peste cap, atât în registrul pozitiv, cât şi în cel negativ.

În ultima perioadă, presa a prezentat rezultatele câtorva sondaje de opinie care, indiferent de casa realizatoare, au arătat un recul - mai mult sau mai puţin violent - al procentajului electoral estimat pentru PSD (inclusiv un scor rizibil în ceea ce priveşte candidatura lui Liviu Dragnea pentru Cotroceni), precum şi o oarecare dezmorţire a procentelor PNL, în special - ale Dreptei ”consacrate”, în general - căreia i se adaugă ”zestrea”, nu foarte substanţială, a perechii new entry: Ponta/ProRomânia şi Cioloş/PLUS.

În toate aceste barometre, un singur partid cu ”ideologie” anti-PSD, anume PMP, a scăzut sensibil în ultimele trimestre, cu precădere în urma forfait-ului declarat de starostele Traian Băsescu, formaţiunea riscând să nu mai treacă ”pragul parlamentar” la următoarele alegeri. Fapt care i-a pus, pe toţi, pe gânduri şi pe fuziune.

Potrivit A3, negocierile pe temă au fost iniţiate încă de acum câteva luni, discuţiile continuând şi astăzi, între Eugen Tomac şi Ludovic Orban.

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, este în desfăşurare ”un studiu pe 27.000 de oameni cu drept de vot din România, cu privire la fuziunea dintre cele două partide”, demers care ar putea avea loc după alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.

Sigur, Stânga şi-ar dori ca percepţia electorală a acestei asocieri să fie una eminamente negativă, frizând efectul spectaculos al deflagraţiei în lanţ: imaginea liberalilor să se şifoneze, spontan, mai tare decât aceea a liderului lor după o noapte de beţie cruntă, comisă în curte, la Modrogan; apariţia lui Băsescu pe coverta noii uniuni a Dreptei să arunce în aer întreaga încredere a susţinătorilor blocului anti-PSD; lui Ponta să-i plouă ca la MTO, în sala de Consiliu a ”vechiului” palat; PLUS-ul lui Cioloş să închidă pe minus, USR-ul să se reinventeze în alt USB, ca să distrugă, iar, Bucureştiul, cu toate sectoarele lui ratate, iar naţia să-l întrebe, spontan şi patriotic, pe Isărescu: ”Ce pofteşti, mă, musiu? Adică cum ne-a luat prin surprindere trăsnaia asta de ordonanţă pe care nici nu ştii de unde să o apuci? Tu eşti vânzător de ţară, eşti cu Europa, sau cu cine eşti?”

Dar cine să mai trepideze/dispere/clacheze la aşa ştire, pe o vreme politică rece şi urâtă, ca a noastră?!

Şi apoi, întrucât e foarte posibil ca, peste ceva timp, coaliţia anti-PSD, în configuraţia actuală, să câştige alegerile, întreb: cine va conduce alianţa dintre noul USL - construit între PNL-ul lui Orban şi ProRomânia lui Ponta - USR şi UDMR? Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta, Kelemen Hunor?

Glumim?! O luăm de la capăt? Iar aducem PSD-ul la Victoria?

Că, dacă Băsescu nu e, nimic nu e.

Şi eu îl ştiu de mult, de când s-a ales, după numai trei săptămâni de campanie, la Primăria Capitalei. Omul are mii de noduri de defecte, dar şi o imensă calitate: devorează pesedişti la masă.

După ce s-a ales primar, a venit la o conferinţă de presă, la partid, în Modrogan şi a zis: ”Ăştia m-au uitat - adică, PSD l-a uitat n.a. - Las’ că le-arăt eu: de acum! Menirea lor este să ascută creioane!”. Şi le-a cumpărat mii de ascuţitori.

Restul e istorie.

Aşa că, abia acum, visul cel mai mare al lui Traian Băsescu, acela de a fi premier şi de a trage pesedişti în ţepele ascuţite ale creioanelor, se va împlini. Va prelua frâiele jocului, într-o vreme în care preşedintele, decorativ ”de facto”, al României, nu mai are nimic de făcut decât să strige, rătăcit, în Parcul Cotrocenilor: ”Regatul meu pentru un cal! Regatul meu pentru un cal!”.

Şi, ca să fim sinceri până la capăt, e posibil ca, pe fondul noii crize economice, organizate de PSD, ce tocmai stă să-nceapă, electoratul să-l roage frumos să se mai sinucidă, politic, încă o dată, numai şi numai ca să nu lase ţară să intre în rahat ”cu marţipan”, ca turcii… Sau ca grecii…

Citeşte şi Blândeţea legilor

 

Citește și: