Israel – jocuri politicianiste în mijlocul unei crize economice fără precedent

Israel - jocuri politicianiste în mijlocul unei crize economice fără precedent
Publicat: 10/11/2019, 18:09
Actualizat: 08/01/2020, 19:53

În așteptarea deciziei Procurorului General, Benjamin Netanyahu și-a pus din iunie un ministru al Justiției. Amir Ohana s-a și grăbit să pună dosarele lui Bibi într-o lumină favorabilă, în fața Knessetului. Ministrul a mers până într-acolo încât a dezvăluit informații confidențiale din anchetă. Pentru felul în care a umilit Justiția ca să-și servească șeful de partid, presa l-a poreclit Manneken Pis.

La Canal 12, vineri la jurnal, analistul politic Amnon Abramovici a rostit un mare adevăr: toți liderii care au atacat Justiția, Poliția și Presa – înainte și în timpul procesului de corupție care li s-a intentat – au sfârșit la pușcărie. Așa s-a întâmplat cu Aryeh Deri (unul dintre fondatorii partidului religios Shas, deținător al unor portofolii ministeriale importante, între care cel al Internelor), cu fostul președinte Moshe Katsav, cu fostul premier Ehud Olmert și cu alții. Netanyahu se încăpățânează să nu învețe nimic din lecțiile istoriei, a concluzionat Abramovici. (Pus din nou sub acuzare, Deri acum tace mâlc).

Fiul lui Bibi, Yair Netanyahu, a sărit din nou, cu obrăznicia caracteristică, în apărarea tatălui. A declarat că, în anii 90, actualul premier a preluat o țară cu o economie „socialist-primitivă de tip sovietic”, care nu făcea nici un fel de export. Yair a declanșat, în consecință, o ripostă dură a presei, care a prezentat o adevărată radiografie a economiei Israelului.

Sănătatea publică e la pământ. Există, ce-i drept, o medicină excelentă, pe care însă Finanțele n-o pot susține. Personalul e insuficient, paturi în spitale nu sunt destule, bugetul alocat nu permite nici măcar întreținerea darmite inlocuirea infrastructurii. Bașca, ministerul de resort vinde gogoși populației, susținând că vaccinul anti-gripal a întârziat, fiindcă… Europa nu l-a fabricat la timp (campania anti-gripală va începe abia săptămâna viitoare). Medici și asistente pleacă din Israel, căutându-și norocul în lumea largă. Dacă imaginea bătrânilor internați și „cazați” pe culoarele spitalelor era până ieri una obișnuită, mai nou, în 2019, au apărut și cazuri de copii „cazați” pe culoare. Rata ocupării în spitale depășește în permanență aproximativ 120 la sută. Directorii sunt pe punctul de a declara „stare de urgență”, dacă ar avea cui – Ministrul Sîănătății e, deocamdată, chiar Bibi.

Celelalte probleme grave ale țării (între care locuințele și invățământul) s-au cronicizat.

Agricultorii și industriașii produc doar pentru export. Nu rentează să-și vândă marfa în Israel. De pildă, de luni de zile, unt israelian se găsește doar în supermarketurile americane. Pare paradoxal că tocmai citricele (portocalele, lămâile) sunt imposibil de cumpărat în Israel. Aici se vinde numai ce nu poate fi exportat, adică tot ce e sub standard. În galantare există portocale, lămâi, banane sau avocado pe care nici un Carffour din Europa nu le-ar vinde.

Traficul e îngrozitor. Nu se mai construiește nici o autostradă, nici un pod, nici o cale ferată. Pe lângă Tel-Aviv, Bucureștiul poate părea raiul pe pământ.

Costul vieții e tot mai ridicat. Fiecare nouă statistică ridică numărul celor considerați săraci. Mai grav, crește simțitor numărul săracilor care se afl[ în câmpul muncii. Crește, de asemenea, de la o statistică la alta, numărul copiilor săraci.

După zeci de ani, tinerii „revin la matcă”, dar nu în sensul bun. Mai precis, revin să locuiască cu părinții, chiar și după căsătorie, pentru că prețul locuințelor este prohibitiv.

În ultimii ani, se dezvoltă un fenomen periculos. În vremea generației care se află acum în pragul pensionării, părinții își ajutau copiii la cumpărarea primei locuințe. Azi nu se mai poate. Primul sfat pe care îl primesc la așa-numitul „curs de pensionare” este „Învățați să spuneți NU copiilor, dacă nu vreți să fiți dependenți finaciar de ei, peste câțiva ani. Tot ce ați strâns până acum n-o să vă fie de ajuns la bătrânețe, dacă îi veți ajuta, așa cum voi ați fost ajutați, la cumpărarea unei case”.

În mijlocul dezastrului, jocurile politicianiste de putere continuă…

Foto: jewishbusinessnews.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi