Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1965 vizualizări 12 oct 2017
Astăzi, la Cairo, s-a desfăşurat a doua rundă de discuţii între partidele importante ale Palestinei: Fatah (din Cisiordania) şi Hamas (din Gaza).
 
La Cairo - ironia istoriei, pentru că Egiptul a contribuit din plin la scindarea dintre liderii palestinieni (nu mai mult, desigur, decât orgoliile şi interesele personale ale acestora).
 
La Cairo (în sediul serviciului secret, Mukhabarat), pentru că – deşi caută să-şi aroge meritul diplomatic al aducerii celor două părţi la masa verde a tratativelor – Egiptul nu mai are influenţa de altădată în Orientul Mijlociu şi, în plus, există indicia solide că întâlnirea de reconciliere are deopotrivă binecuvântarea Statelor Unite şi a Israelului. Şi Washingtonul şi Ierusalimul au avut tot interesul, încă din 2007, de la ruptura violentă dintre Fatah şi Hamas, să menţină vii disensiunile.
 
A-i împăca pe liderii palestinieni e premisa majoră a păcii israelieno-palestiniene. Primul pas raţional, însă unul extrem  de dificil.
 
În sfârşit, preşedintele Donald J. Trump pare a fi prins ideea, anunţând zilele trecute că va amâna promisa mutare a ambasadei americane la Ierusalim până după soluţionarea problemelor. Oricum, statutul de mediator obiectiv al SUA e serios periclitat de cei doi ageamii într-ale diplomaţiei – trimisul special Greenblat şi ambasadorul Friedman – care nu scapă nici o ocazie să-şi exprima entuziast sprijinul pentru Israel.
 
După cumplitele presiuni economice asupra locuitorilor din Gaza, exercitate de israelieni la iniţiativa Fatah, Hamas a decis să-şi dizolve administraţia şi să predea controlul teritoriului către Ramallah.
 
Dar Hamas nu e doar un partid, ci şi o organizaţie paramilitară, un partid cu mii de luptători înarmaţi pînă-n dinţi şi susţinuţi de Iran, care s-au bătut cu Israelul în trei rânduri, 2008, 2012 şi 2014, atrăgând “focul şi furia” asupra cetăţenilor din Gaza. Pentru americani şi israelieni, Hamas e o organizaţie teroristă.
 
În negocierile cu Fatah, Hamas e dispus la concesii, mai puţin să-ţi taie aripa militară, în contextul în care aceasta e prima dintre cele trei condiţii ferme, atât a americanilor şi israelienilor, dar e şi condiţia preşedintelui Autorităţii Palestinieni, Mahmud Abbas, care pentru Cisiordania cooperează în materie de securitate cu Israelul. Celelalte două condiţii sunt: ruperea relaţiilor cu Tehranul şi recunoaşterea statului Israel.
 
Preşedintele Trump va mai trebui să aştepte roadele păcii palestiniano-palestiniene de la Cairo - “lovitura” pe care o anunţa zilele trecute în talk-show-ul admiratorului său Mike Huckabee.
 
De altfel, între atâţia “dacă”, preşedintele Americii pare mai puţin impacientat ca în primele luni ale mandatului: “Dacă vom putea face pace între palestinieni şi Israel, cred că asta va duce, în final, la pacea în Orientul Mijlociu”. Iar realizarea păcii în Orientul Mijlociu va exceda cu mult limitele mandatului său, în cazul în care şi-l va duce la bun sfârşit.

Citește și: