Cornel ILIE
Cornel ILIE
2666 vizualizări 24 feb 2016

Nu este nevoie de Crăciun sau Paşte doar ca să ne aducem aminte că suntem credincioşi, ci pentru cu totul alte motive mai subtile, sufleteşte vorbind. La fel, nimeni nu are nevoie de o zi în care să te simţi responsabil să iubeşti. Dar este o sărbătoare, totuşi. Şi este una pur românească.

Să trecem peste ideea că iubirea se referă, în primul rând, doar la iubit(ă), soţ, soţie etc şi să ne depăşim puţin conturul inimii.
Suntem născuţi şi crescuţi în a primi recompense pentru ce facem, ce spunem, cum suntem. Recompensele sunt sub formă de felicitări, salarii, prime, îmbrăţişări.
Orice formă de validare a ceea ce credem ca suntem este combustibilul cel mai puternic, oricât de pragmatici am fi, unii mai mult decât alţii. Dar nu orice fel de validare sau recunoaştere ne umple de mândrie, ci cea care vine de la cei care fac acelaşi lucru cu noi, de la coelgi sau concurenţa noastră. Este un sentiment normal, care trebuie asumat, sa nu ne judecăm greşit crezând că suntem egoişti sau meschini bucurându-ne la atât de puţin.

„Atât de puţin”-ul ăsta este „mult prea mult”-ul celorlalţi, pe care tu speri să îi auzi laudându-te, dar care nu o fac. Pentru că am fost educaţi şi crescuţi să aşteptăm mai mult decât să oferim.
A spune o vorbă bună este o formă de iubire. Una evoluată, pentru că este o iubire necondiţionată, de la care nu aştepţi nimic înapoi, dar este şi o formă de respect faţă de tine însuţi, în primul rând.

Este la îndemână să felicităm pe cineva, dacă ne place ce a făcut, dacă îi admirăm munca sau o parte din ea. Ca şi înjurăturile, laudele şi felicitările sunt gratuite. Nu ne taxează sau amendează nimeni pentru ele.

Toţi cei care citiţi acum, aveţi colegi de muncă, prieteni, apropiaţi. Nu vă place chiar de toţi şi credeţi despre cei mai mulţi că nu sunt aşa de competenţi sau valoroşi în ce fac ei. Şi poate aşa şi este. Dar este imposibil să nu aibă şi o calitate, să nu facă şi ceva mai bine decât faceţi voi sau, pur şi simplu, să facă un lucru bine.
Ei ştiu asta de la voi? Voi stiţi asta despre voi de la ei? Foarte sigur că nu. V-ar plăcea să vă laude cineva, măcar din când în când, să simtiţi că cineva este atent la munca voastră şi că sunteţi admiraţi? V-ar încuraja şi v-ar da mai multă putere de muncă şi încredere? Normal că da. Păi de ce nu faceţi voi primul pas şi le spuneţi? Începeţi voi domino-ul ăsta, care poate schimbă puţin felul în care ne privim unii pe alţii, cum ne judecăm între noi şi să reuşim să vedem mai întâi calităţile celor din jurul nostru şi, abia pe urmă, defectele.

Eu am început în domeniul meu şi le-am spus public câtorva artişti ce admir la ei. Mai sunt mulţi cărora nu le-am spus sau altora din alte domenii, dar am făcut un pas.
Este o formă de iubire faţă de domeniul în care lucrez, în care trăiesc şi care îmi este cea mai mare pasiune din viaţa asta.
Admiraţia este un început de iubire.

Puterea gândului este la fel de mare ca puterea gestului.
Spune-i cuiva că îl apreciezi sau caută mai întâi calităţile la oameni şi, când te aştepţi mai puţin, o să primeşti un mesaj, un mail, o strângere de mână, o bătaie prietenească pe umăr de la cineva care îţi va spune că te admiră pentru ce faci sau cine eşti. S-ar putea să te felicite chiar pentru asta, că i-ai recunoscut cuiva meritele.

Du-mă mai departe. Tu, voi, oricine. Spune-i cuiva o vorbă bună. Este mai puternică decât o înjurătură. Şi spune mult mai multe despre tine decât despre celălalt.
Iubeşte lumea. Înţelege lumea.
#dumamamideparte

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’ la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54
 

Citește și: