Dăncilă și Dragnea, împreună sau dimpotrivă?!

Dăncilă și Dragnea, împreună sau dimpotrivă?!
Publicat: 23/04/2019, 22:28

Ieri, după ședința liderilor coaliției, desfășurată în biroul lui Dragnea, de la Cameră, la care a participat și Viorica Dăncilă, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat – la RTV – că în urma evaluării ipotezelor care pot apărea, în funcție de mutarea președintelui față de nominalizările trimise de premier, la Cotroceni, e foarte posibil să se ajungă la o remaniere aprobată de Parlament.

Nicolae a explicat că există două tipuri de remaniere: una simplă (post pe post), și una care presupune modificarea „culorii politice” a guvernului, schimbare aprobată de legislativ. Potrivit declarației lui Nicolae, dacă Iohannis nu formulează un răspuns pozitiv, ar urma ca miercuri, aleșii să dea un vot pe modificarea structurii executivului. „Vom extinde echipa guvernamentală cu încă un post. Apoi, vom merge și cu cei pe care îi refuză, dar și cu încă o nominalizare pentru postul pe care îl vom înființa”, a spus social-democratul.

Așa cum era de așteptat, Iohannis a respins, astăzi, propunerile lui Dăncilă, cerându-i acesteia, telefonic, fie să întocmească altă listă, fie să stabilească trei interimari.

Șoc absolut, Viorica Dăncilă s-a conformat și i-a trimis președintelui numele interimarilor, zice-se, fără a se consulta cu Dragnea, care ar fi așteptat o cerere de restructurare a guvernului.

Nu-i mai puțin adevărat că, în ultimul timp, relația dintre premierul numit (Dăncilă) și premierul de facto (Dragnea) al guvernului PSD-ALDE pare să fie tot mai încordată – dovezile fiind multiple, de la apostrofări verbale ale șefului PSD adresate premierului, până la o lipsă clară de atenție/protocol ale acestuia față de Viorică Dăncilă, pierdută, de exemplu, pe drum, în turneul electoral întreprins de staff-ul social-democrat în teritoriu.

Din acest motiv – sau din multe altele, de natură similară -, (posibil să) înregistrăm o frondă a Vioricăi Dăncilă în raport cu linia directoare trasată de la Kiseleff, pe decizii de care se va face, ulterior, răspunzătoare, în exclusivitate.

Iar în acest context, a apărut, iată, refuzul de a cere oficial restructurarea guvernului – așa cum susține Nicolae că s-ar fi stabilit în întâlnirea de luni a Coaliției, în situația răspunsului negativ venit de la Cotroceni -, în favoarea unei remanieri discutate cu președintele și soluționate, conjunctural, prin nominalizarea a trei interimari, în locul celorlalte trei propuneri.

În episodul care a urmat frondei, au apărut, imediat, câteva luări de poziție, prima fiind aceea a lui Claudiu Manda, portavocea liderului PSD,

„CEx a decis că sunt două variante, remaniere după care restructurare. Nu cred că s-a depășit varianta de restructurare. Așteptăm ca premierul să propună în Parlament. (…) Urmează al doilea pas, restructurarea. Probabil că va fi după Paști. Încă nu a venit adresa de la Guvern la Parlament„, a explicat Manda.

Ce de-a doua, mult mai „vocală” a fost a lui Tăriceanu: „Singura persoană responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental este doar premierul. El are toată libertatea să facă remanierea prin Parlament. Atât eu, cât și Liviu Dragnea suntem dispuși să acordăm votul în Parlament pentru remaniere. Ce va face premierul, e opțiunea lui. Eu nu aș fi ezitat nicio secundă să cer votul pentru remaniere sau restructurare. Nu știu ce gânduri are doamna prim-ministru, nu știu care sunt ultimele decizii luate de premier. Când decide premierul, se poate vota în Parlament”, a precizat liderul ALDE.

Și totuși, să fie Viorica atât de belicoasă vs. Dragnea?!

Până la ora la care scriu, Liderul PSD nu a avut o reacție vizavi de decizia premierului în legătură cu miniștrii interimari propuși lui Iohannis și de tergiversarea îndeplinirii „ordinelor” de luni.

Ar putea fi aceasta „dovada” unei înțelegeri Dragnea-Dăncilă în scopul evitării unei restructurări guvernamentale, implicit a unui vot în Parlament, care ar presupune (de ce nu?!) eventuale negocieri prealabile cu ALDE și UDMR, în condițiile în care liderul PSD nu mai e foarte sigur pe existența unei majorități parlamentare, deci pe un vot de care să dispună fără dureri de cap?!

Poate fi o variantă, cu atât mai mult cu cât, după ce, ieri seară, a scăpat de dosarul privind „mărturia mincinoasă”, Tăriceanu a devini un competitor și mai puternic pentru Cotroceni, în lupta directă cu liderul PSD.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid