Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6529 vizualizări 2 mai 2018

Imaginea de mai sus, furnizată presei de la cabinetul prim ministrului israelian, e a unui depozit din sudul capitalei Iranului, de unde agenţii Mossad au subtilizat documente şi CD-uri, de ordinul zecilor de mii, mică parte dintre acestea fiind prezentate luni seara, în spectacolul premierului Netanyahu despre ”dovezile concludente” ale programului de înarmare atomică desfăşurat în secret de regimul de la Tehran.

Aseară, pe canalul TV Hadashot (”Ştiri”) 2, a prezentat pe larg aventura agenţilor Mossad care au ridicat din depozitul de la Tehran sute de kilograme de documente (tipărite şi digitale), cu autorităţile ayatollahilor pe urme.   

Acţiunea – considerată unul dintre cele mai mari succese ale serviciului de informaţii israelian (care a avut numeroase, răsunătoare, alte succese şi câteva, puţine, insuccese maxime) - s-ar fi petrecut într-o singură noapte din ianuarie 2017.

Decizia de a dezvălui această acţiune temerară şi parte dintre rezultatele ei vine cu zece zile înainte de 12 ianuarie, când preşedintele Statelor Unite intenţionează să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul. Dacă pe alţi înalţi decidenţi politici dizertaţia lui Netanyahu nu i-a convins, iar Agenţia internaţională care monitorizează programul atomic al Tehranului a comunicat că nu a descoperit probe în sensul acesta, Donald J. Trump e foarte convins. Cu atât mai mult cu cât şeful diplomaţiei sale, fost director al CIA, a declarat că ştie bine despre ce e vorba, întărind spusele prim ministrului israelian.

Mai puternică decât argumentul că Iranul nu respectă Acordul nuclear,  semnat în 2015 de America lui Barack Obama şi din iniţiativa acestuia, de Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania, niciodată dovedit, ideea că Iranul a minţit din chiar clipa semnării documentului  îşi face loc în discursul responsabililor de la Washington şi Ierusalim. În ciuda experţilor care consideră că, în lipsa a ceva mai bun, Acordul trebuie menţinut. La fel susţine şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: fără un plan B, denunţarea Acordului poate avea consecinţe profund nefaste. Aflat în Australia, Macron şi-a reiterat poziţia (de care n-a reuşit să-l convingă zilele trecute, la Casa Albă, pe Trump), adăugând că o extindere a documentului ar fi binevenită.

Ca de obicei în ultima vreme, Iranul a răspuns dezvăluirilor de luni seara ale premierului Netanyahu prin purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Qassemi, care s-a mărginit să spună că Iraelul nu poate supravieţui decât demonizându-i pe alţii şi să califice discursul liderului de la Ierusalim drept mincinos.

În Orientul Mijlociu, Israelul e singura putere atomică, chiar dacă n-a recunoscut-o niciodată oficial. E memorabil răspunsului fostului prim ministru Golda Meir: ”Israelul nu va fi prima ţară din zonă care va deţine bomba atomică. Dar nici a doua”. Mai nou, profitând de acuzaţiile care se aduc Iranului, şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, nevârstnicul ministru al Apărării, Muhammad bin Salman, a declarat că nu se va lăsa mai prejos şi se gândeşte să dezvolte un program de înarmare nucleară.

Citește și: