Cine pune piedică Justiției?

Cine pune piedică Justiției?
Publicat: 20/04/2019, 17:40

Ceea ce se-ntâmplă în sfera cu pricina de ceva timp/luni/termene, mi se pare mai mult decât elocvent, oricât am vrea să ne facem că ni se pare.

Ca un complet al celei mai înalte Instanțe judecătorești să nu poată da un verdict, ori că-că, ori că-că, în „Dosarul angajărilor fictive”, după amânări succesive, mi se pare o mostră de slăbiciune/de ascundere după degetele CCR.

CCR care, la rândul ei, nu poate lua o decizie în cazul plângerii lui Iordache, pe completurile de trei judecători, nici că-că, nici că-că, de câteva amânări, așteptând, dubios de atent, să vadă ce va decide ÎCCJ.

Ca să nu mai vorbim de deruta DNA – comică, dacă n-ar fi cel puțin îngrijorătoare, prin labilitatea sugerată -, care, prin procurorul de ședință (unul al Direcției) a cerut sesizarea Curții Constituționale, în cadrul ultimei ședințe de la Înalta Curte, ridicând două excepții de neconstituționalitate. Situație care a generat un punct-avantaj în favoarea celui pe care chiar Direcția îl urmărește, pentru ca, la numai 24 de ore, să revină pentru a cere scurtarea termenului fixat de Instanță, considerat a fi prea îndepărtat, deși Curtea Supremă l-a stabilit și în funcție de sesizarea procurorului în cauză.

Cererea, ce să vezi, fiind respinsă, pe loc, de ÎCCJ.

Fix ca la o piesă de teatru în care quiproquo-ul face deliciul publicului.

Ca să nu mai vorbim de acuzele tuturor, lansate împotriva fiecăruia, luptă susținută la care participă, de câțiva ani, politicul, societatea civilă, anchetații, judecații și condamnații.

Ba, că Băsescu și compania au terminat Justiția, prin înființarea protocoalelor, în baza cărora Serviciile au pătruns în câmpul tactic, delimitat ad-hoc.

Ba, că Dragnea, Iordache, Toader și compania au dat justiția peste cap, „au făcut-o vraiște”, reformând-o după bunul plac și în avantajul liderilor politici, deja condamnați, prin modificarea codurile penale.

Sigur, fiecare poate avea dreptatea de partea sa, invocând și acuzând nedreptățile suferite. Fiecare trage cu dinții de adevărurile sale.

Și totuși, mă gândesc că, dacă Justiția, una dintre cele trei/patru puteri ale unui stat de drept, poate fi făcută vraiște de celelalte puteri, cu una, cu două, indiferent din ce motiv, este foarte grav.

Nu se poate ca o putere a statului, oricare ar fi ea, să clacheze atât de ușor sub atacurile, pe față sau voalate, ale celorlalte componente ale statului. Ca să nu mai vorbim de propria contribuție la subminarea cauzei.

Este inutil să sperăm la stabilitate, la fermitate, la, poftim, predictibilitate, câtă vreme cea mai înaltă Instanță urmărește cu coada ochiului, înainte de a da verdicte, ce mișcări face CCR.

Este lipsit de sens să sperăm că, una dintre instituțiile statului care, în ultimii ani a căpătat o influență și o putere mai mare decât a avut vreodată (CCR), va fi, pe deplin, corectă și absolut imparțială, câtă vreme componența completului de judecători este hotărâtă politic.

Este greu să mai credem în echidistanța unor direcții, consilii, și alte organisme din sistemul juridic, câtă vreme ele vor fi conduse de șefi numiți, exclusiv, de reprezentantul unui guvern numit politic: ministrul Justiției, indiferent de culoarea lui.

În consecință, atât timp cât această putere a statului de drept pare a fi, totuși, cam neputincioasă, vlăguită și gata oricând să se descoasă la încheieturi, nu cred că putem vorbi despre o democrație cu desăvârșire așezată, solidă, inamovibilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția