Cristian ANDREI
Cristian ANDREI
31113 vizualizări 20 sep 2014

Victor Ponta s-a lansat pentru a treia oară spre Cotroceni, într-un show care s-a dorit grandios, pe Arena Naţională din Bucureşti. Lansarea a coincis cu aniversarea premierului, care împlineşte 42 de ani. Potrivit organizatorilor, 70.000 de oameni au fost aduşi să-i ureze lui Victor Ponta „La mulţi ani!” şi să asiste la lansarea candidaturii. În realitate, arena a fost populată cu cel mult 40.000-50.000 de persoane. Iar numărul celor prezenţi a început să se rărească înainte de discursul prezidenţiabilului, mulţi preferând să se îndrepte spre ieşire cu mult înainte ca Victor Ponta să vorbească. Unii participanţi spun că au primit bani să vă la Bucureşti, după cum puteţi vedea mai jos. Spre seară premierul s-a dus să tragă concluziile zilei la Antena 3, unde a avut o reacţie după ce mulţi au comparat lansarea de pe Arena Naţională cu Congresele lui Ceauşescu. Un alt element care a stricat show-ul electoral pregătit pentru Victor Ponta a fost sonorizarea proastă, în multe zone ale stadionului neînţelegându-se ce vorbeau cei de pe scenă.

Citeşte şi Faraoane,

gândul a transmis LIVE TEXT:

UPDATE 20:10 Câţiva dintre liderii PSD veniţi pe Arena Naţională:

FOTOGRAFII: Anca Simina/gândul

UPDATE 20:00 Mai multe imagini din timpul lansării:

Fotografii: Anca Simina/gândul

UPDATE 18.00 Oamenii s-au plâns că nu au auzit discursul premierului Ponta din cauza sonorizării proaste, în multe zone ale stadionului neînţelegându-se ce vorbeau cei de pe scenă.

UPDATE 17:30 Marian Vanghelie, ultimul sosit după debutul lansării:

FOTO: Anca Simina/gândul

UPDATE 17.15 Şi-a început discursul Victor Ponta, prezidenţiabilul Alianţei PSD - UNPR - PC.

”Vedeţi că iese soarele pe strada noastră”, şi-a început Ponta discursul. Şi a continuat. Dumnezeu a vrut să fim azi împreună, ştiţi foarte bine cine sunt, sunt un român ca oricare al român, care îşi iubeşte ţara, care pot să muncesc împreună cu dumneavoastră”. Tuşeşte scurt. a tuşit.

”Sunt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenia română, sunt nepotul unui preot care m-a învăţat că important este să crezi în Dumnezeu al ortodocşilor, al catolicilor, al protestanţilor. Sunt copilul unor părinţi ca ai dumneavoastră care au investit totul în mine. Sunt tatăl unor copii care vreau să crească în România mi-e teamă de un singur lucru să nu vă dezamăgesc pe dumneavoastră”, a spus candidatul Ponta. 

Pentru că a tuşit de câteva ori în timpul discursului a cerut permisiunea să bea de mai multe ori apă. 

”O să beau multă apă pentru că sunt emoţionat”, s-a scuzat el. 

”Mă simt pregătit, am curajul, credinţa că împreună cu dumneavoastră că pot fi preşedinte românilor, stimaţi români vreau să fiu preşedintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire”, a continuat premiarul.
Suntem mai mulţi decât atunci.

UPDATE 17.00 Deşi Victor Ponta nu şi-a ţinut discursul de candidat, stadionul naţional ”Lia Manoliu” a început să se golească. Se pleacă mai ales din zona simpatizanţilor aflaţi pe teren.

UPDATE 16.50 Pe ecranul amplasat în centru, deasupra terenului stadionului Naţional, au fost prezentat urările liderilor locali către Victor Ponta. Galeria UNPR a ridicat trei bannere uriaşe cu Victor Ponta - preşedinte. Printre susţinătorii lui Ponta s-au numărat şi Helmut Duckadam, fostul portar al echipei FC Steaua Bucureşti, fostul campion mondial la box, Marian Simion şi maestrul Sorin Ilfoveanu. Stadionul nu este arhiplin cum îşi doreau organizatorii, dar la eveniment sunt prezenţi 40.000 - 50.000 de simpatizanţi PSD.

UPDATE 16.45 Mai mulţi lideri socialişti din Europa şi-au transmis mesajul de susţinere pentru prezidenţiabilul Victor Ponta. Pe scena de pe Arena Naţională a vorbit Serghei Stanisev. 

UPDATE 16.35 Discursul preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, a avut în centrul său mesajul: ”Ţineţi minte trei cuvinte/ Victor Ponta preşedinte”.

”Vă spun bun venit în inima mea”, şi-a început discursul Liviu Dragnea,c are au spus că pesediştii au nevoie de un stadion mai mare pentru astfel de evenimente. ”Suntem aici pentru România, să-i arătăm dragostea noastră”, a continuat preşedintele executiv al PSD. 

”Cel mai mare partid din România este îndrăgostit de ţara lui”, a afirmat Dragnea. 

”În  noaptea de 16 noiembrie să putem spune cele trei cuvinte: Victor Ponta preşedinte”, a spus liderul PSD.

”Vom juca acasă şi nu în deplasare ca la referendum. Va fi revanşa celor 7,4 milioane de români şi vom putea spune cele trei cuvinte: Victor Ponta preşedinte”.

UPDATE 16.30 Victor Ponta urcă pe scena amenajată în faţa unei peluze a stadionului Lia Manoliu, în uralele simpatizanţilor PSD şi a celor de la UNPR, înarmaţi cu steaguri tricolore. 

UPDATE 16.25 Pe stadion, se cântă în mod repetat piesa interpretată de Lidia Buble, ale cărei versuri sunt: ”Simţim la fel / Gândim la fel”.

UPDATE 16.15 Lansarea lui Victor Ponta nu a început încă. Organizatorii aşteaptă simpatizanţii PSD să umple tribunele stadionului Lia Manoliu. Fotografia este realizată la ora 16.00, ora la care trebuia să înceapă oficial evenimentul. Scena de pe care va vorbi prezidenţiabilul Victor Ponta are în laterale patru coloane, care amintesc de ”Coloana Infinitului”.

 

UPDATE 15:58 Cum arată parcarea VIP-urilor pesediste. Toţi baronii locali au fost transportaţi până în buza gazonului, iar şoferii şi-au parcat maşinile vizavi. În parcare şi-a făcut apariţia şi o maşină de pompieri:

UPDATE 15.45  Cu 15 minute înainte de lansarea prezidenţiabilului Victor Ponta, arena naţională nu s-a umplut, dar lumea continuă să vină la stadion. 

UPDATE 15:41 Majoritatea celor prezenţi poartă tricouri roşii şi sunt înarmaţi cu steaguri tricolore nou nouţe. Spectacolul se numeşte „Mândri că suntem români”, iar aceşti alegători poartă tricouri cu un mesaj clar:

UPDATE 15:30 Sosirea liderilor PSD din teritoriu. Vedeţi mai jos VIDEO:

UPDATE 15:28 Susţinătorii lui Victor Ponta ajung la Arena Naţională:

UPDATE 15:26 Toţi susţinătorii lui Victor Ponta intră în stadion pe bază de bilet, care le arată locul unde vor sta. Pe Arena Naţională se dă popcorn, o aluzie concretă la o declaraţie recentă a lui Victor Ponta, potrivit căreia în turul doi va sta acasă, va mânca popcorn şi se va uita la ceilalţi contracandidaţi cum se bat să intre în turul2. Iată cum arată un bilet la spectacolul lui Victor Ponta:

UPDATE 15:16 Blocaj pe străzile din jurul Arenei Naţional, pe Bulevardul Mihai Bravu şi la Piaţa Muncii. 1000 de autocare au adus simpatizaţii PSD azi în Bucureşti. Se circulă bară la bară.

UPDATE 15:12 Mii se oameni intră la această oră pe Arena Naţională. Majoritatea sunt din ţară, veniţi cu autobuzele de la PSD, UNPR şi PC.

UPDATE 13.46 Galeria lui Dinamo îmbrăcată cu tricouri UNPR îi pregăteşte o coregrafie specială prezidenţiabilului Ponta ca la marile derbyuri. Susţinătorii UNPR sunt amplasaţi la peluza opusă scenei de pe care va vorbi premierul. Printre cei de la UNPR, Elias Bucurică, liderul galeriei lui Dinamo. Bucurică şi-a adus ultraşii la mai multe reuniuni de partid în ultimii ani, fiind „afiliat” cercului lui Gabriel Oprea-Neculai Onţanu.

Ultima prezenţă importantă pe scena publică a lui Bucurică a fost la protestele din Piaţa Universităţii, după cum puteţi vedea mai jos:

Capitala va fi luată astăzi cu asalt de pesediştii din întreaga ţară, care au fost îmbarcaţi de la primele ore în autocare şi autobuze pentru a nu lipsi la marea lansarea a premierului Victor Ponta de pe Arena Naţională. Înarmaţi cu tricouri şi eşarfe roşii, social-democraţii vor să demonstreze că sunt, de departe, prima forţă politică şi că beneficiază de o structură în teritoriu care poate intimida orice adversar. 

Operaţiunea a fost atent pregătită de la centru, organizatorii dorind să realizeze un show-electoral grandios pentru prezidenţiabilul Victor Ponta, mai ales că acesta împlineşte astăzi 42 de ani. Este cel de-al treilea eveniment major organizat de PSD pentru Ponta, după lansarea de la Craiova, în cadrul Consiliului Naţional şi validarea candidaturii la Alba Iulia în Congresul extraordinar al partidului. 

Pentru mobilizarea simpatizanţilor, dar şi a altor doritori să participe la evenimentul de pe Arena Naţională, pesediştii au mobilizat toate resursele posibile. Fiecare organizaţie a raportat la centru numărul de membri cu care va fi prezentă pe arena naţională, pentru ca organizatorii să nu aibă vreo surpriză şi să rămână cu stadionul neumplut. 

Angajaţii RATB au fost spre exemplu invitaţi într-o "excursie" pentru vizitarea stadionului Naţional "Lia Manoliu". Întâmplător invitaţia a fost chiar pentru astăzi, 20 septembrie, când are loc evenimentul organizat de social-democraţi. 

"Sâmbătă, 20 august 2014, ora 15.00, se va organiza o excursie pentru vizitarea stadionului naţional Lia Manoliu. Pentru ca transportul să se facă organizat, doritorii se vor înscrie pe liste la Staţia de Mişcare şi Atelierul de întreţinere până vineri 19.09", se arată într-un afiş lipit într-o autobază din Capitală. 

Mazăre aduce „fetele army”

La Constanţa, într-un anunţ se căutau de urgenţă 50 de persoane, 35 de fete şi 15 băieţi, care să participe la un "mega eveniment". Data, 20 septembrie, oraşul - Bucureşti. 

"Se oferă, drum, masă şi bani", se arată în anunţ. Condiţia era însă ca fetele să fie frumoase, să aibă peste 1,72 cm înălţime, iar băieţii peste 1,78 cm. Şi unii şi alţii trebuiau să poarte obligatoriu o vestimantaţie, "cât se poate de army".

Potrivit mai multor mesaje postate pe Facebook, în Teleorman, organizaţiile UNPR racolau voluntari pentru evenimentul PSD pe acest site de socializare. 

La Cluj, pentru că nu au mai avut autocare, simpatizaţii PSD au fost urcaţi într-un autobuz. 

Show-ul electoral este programat să înceapă la orele 16.00, iar durata acestuia va fi de aproximativ două ore. În faţa unei peluze a fost instalată o scenă, de pe care vor vorbi liderii PSD, candidatul Victor Ponta, dar şi primarul Sorin Oprescu.

40.000 de euro plus TVA închirierea stadionului

PSD a încheiat un contract cu Primăria Capitalei, urmând să plătească pentru închirierea arenei aproximativ 40.000 de euro plus TVA, dar şi cheltuielile cu lumina şi alte utilităţi aferente. Liviu Dragnea afirma în 2012 că evenimentul de pe arena naţională a costat aproximativ 140.000 de euro.

De reuşita tehnică a show-ului se va ocupa o firmă apropiată lui Sebastian Ghiţă, 360 Revolution, cea care a fost folosită de PSD şi la Congresul extraordinar al PSD de la Alba Iulia, dar şi la Consiliul Naţional de la Craiova. Evenimentul va fi deschis prin intonarea imnului national.

Înaintea Congresului, între reprezentanţii PSD şi cei ai Primăriei, Poliţiei, Jandarmerie, RATB şi Metrorex a avut loc o şedinţă tehnică despre evenimentul PSD de pe National Arena.

Premierul Victor Ponta a vorbit pentru prima data deschis despre candidatura sa la prezidenţiale după Comitetul Executiv al PSD de la Orăştie de la finele lunii iunie. La Consiliul Naţional de la Craiova, 29 iunie, şi-a lansat candidatura, iar Congresul extraordinar de la Alba Iulia, 12 septembrie, i-a validat candidatura. Victor Ponta a fost primul candidat care şi-a depus lista de semnături la Biroul Electoral Central, aducând aproximativ două milioane de semnături – 1.195.400.

Liviu Dragnea afirma în cadrul unui miting electoral că Ponta are nevoie de cinci milioane de voturi pentru a ajunge preşedintele României.

 

Citește și: