Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv

Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv
Publicat: 12/12/2018, 17:16
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 a fost adoptată miercuri, cu 215 de voturi „pentru” și 8 „împotriva”. Înaintea votului, senatorul PMP Traian Băsescu a remarcat că premierul nu a solicitat Parlamentului un mandat pentru exercitarea Președinției Consiliului UE de către România.

„Doamna premier nu a simțit nevoia să primească un mandat de la Parlamentului României în vederea exercitării Președinției Consililui UE și îi rog să nu facă o confuzie cu Consiliul European. Discursul de azi al premierului a fost corelat cu președintele României? Din discursul premierului am înțeles că a deține Președinția rotativă înseamnă a fi un facilitator. Total greșit. Ești un negociator la București, Sibiu, dar ai puncte de vedere extrem de clare în interiorul UE. Avem misiunea de a stabili puncte de vedere și de a face alianțe pentru a obține obiectivele pe care ni le-am fixat. Din întâlnirea de azi, observ că nu ne-am fixat niciun obiectiv. Care sunt soluțiile Președinției pentru limitarea migrației sau pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen sau pentru diminuarea riscului terorist în UE? Nu cumva trebuie creată o agenție care să vegheze la riscurile de securitate a UE?”, a întrebat fostul președinte Traian Băsescu, în plenul reunit al celor două camere.

Atenționat de președintele Senatului că i-a expirat timpul alocat, Băsescu a replicat: „Sunt de acord mă pot opri, dar să știți că ați ratat ocazia să învățați cu toții câte ceva”.

„Preluarea acestui rol este un eveniment extrem de important pe care nu trebuie să îl politizăm în niciun fel. Vor fi multiple provocări, însă trebuie să fim conștienți că viitorul Europei înseamnă și viitorul copiilor noștri. Este important să arătăm întregii Europe că România este o țară demnă să conducă UE, o țară demnă să contribuie decisiv la viitorul european din care face parte. Eu cred în echililbru și cooperare. Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntări politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect național care impune acest lucru. Indiferent de opiniilor politice, vă rog să vă gândiți la viitorul comun”, a afirmat Viorica Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.

„Vă cer reținerea de la limbaj sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României. Doar uniți vom fi mai puternici în demersurile noastre pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi sau să se bucure de aceleași drepturi ca restul cetățenișlor europeni. Vă rog, dragi parlamentari, să fiți cetățeni buni, să reprezentați cu mândrie România în Europa. În ceea ce privește Guvernul, vă asigur că am privit cu multă seriozitate acest moment istoric pentru țara naostră. Ne-am pregătit temeinic, fiecare ministru are o agendă pentru perioada Președinției și vă asigur că România nu va fi cu nimic mai prejos comparativ cu celelalte state membre”, a precizat premierul.

„Motto-ul Președinției Consiliului UE va fi Coeziunea ca valoare comună europeană. Toate acțiunile pe care le vom derula în următoarele șase luni va fi pentru susținerea și consolidarea acestui proces de coeziune pe care se sprijină întreaga Uniune Europeană. Trebuie să putem depăși abordările de tipul statele membre vechi față de statele membre noi sau Est versus Vest. Există mai multe dimensiuni ale acestui concept esențial de coeziune. Vorbim de coeziunea economică dintre statele membre care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creșterea puterii de cumpărare și piețe mai atractive pentru dezvoltarea în cadrul UE.

Nu mai trebuie să existe cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II în UE. Trebuie să fie acces egal pentru toți cetățenii la resursele UE, astfel încât să consolidăm Uniunea și viitorul Uniunii Europene. Vorbim și de coeziune politică prin care înțeleg tratament egal și standarde pentru toți care aparțin acestor state membre. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore și luarea în considerare a poziției exprimate de fiecare stat membru. Respectul nu trebuie să se regăsească doar în tratativele europene, ci și în dialogul în cadrul statelor membre UE”, a conchis șeful Executivului.

„Am stabilit ca la ora 14.00, să fie invitată doamna premier pentru a prezenta prioritățile la Președinția Consiliului UE”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței de marți a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Încă de vinerea trecută, premierul VioricaDăncilăanunța= că va prezenta în Parlament, pe 12 decembrie, programul României pentru perioada în care țara noastră va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene.

„Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuțiile legate de preluare Președinției, dar și de exercitarea a acesteia, iar pe data de 12 decembrie, voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului președinției rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019”, a declaratDăncilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top