Un europarlamentar român desființează măsura de adoptare a monedei euro până în 2024, votată în Congresul PSD: Ne aruncă înapoi în 2010, când nu îndeplineam niciun criteriu

Un europarlamentar român desființează măsura de adoptare a monedei euro până în 2024, votată în Congresul PSD: Ne aruncă înapoi în 2010, când nu îndeplineam niciun criteriu
Publicat: 12/03/2018, 16:27

„Convenția votată la Congresul PSD de sâmbătă privind aderarea României la zona euro până cel târziu în 2024 este o nouă farsă politică a partidului condus de infractorul Liviu Dragnea. La momentul la care PSD și ALDE au preluat guvernarea, în decembrie 2016, România îndeplinea trei din cele cinci criterii principale de aderare la zona euro, în timp ce, în acest moment, România mai îndeplinește doar două criterii pe care este foarte aproape să le încalce până la finalul anului, aducându-ne înapoi la situația în care ne aflam în 2010, când nu îndeplineam niciun criteriu”, spune Siegfried Mureșan, referindu-se la inflație, la nivelul deficitului și al datoriei publice, stabilitatea cursului de schimb, rata dobânzilor pe termen lung și compatibilitatea legislației băncii naționale cu legislația europeană.

Acesta explică faptul că în 2016 România îndeplinea trei din aceste condiții – inflația, deficitul și datoria publică și criteriul referitor la ratele dobânzilor pe termen lung, însă după doar un an de guvernare PSD-ALDE, încă o evoluție în acest sens a fost anulată de politicile implementate de coaliția de guvernământ, și anume inflația. Mureșan susține că, astfel, România s-a întors la situația din 2014, când îndeplinea doar două dintre cele cinci criterii de convergență.

„Mai îngrijorător este că măsurile populiste ale Guvernului PSD – ALDE pun în pericol și ultimele două criterii pe care le îndeplinim: criteriul privind deficitul și datoria publică și criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung. Actualul guvern a fost aproape de a încălca în 2017 limita de deficit de 3% prevăzută drept criteriu de aderare la zona euro, atingând în ultimul moment un deficit de exact 3%, iar acest lucru a fost reușit doar prin tăierea cheltuielilor cu investițiile la ultimele rectificări bugetare. Cu toate acestea, în 2018, nu va mai putea evita să încalce ținta de deficit, după cum arată prognozele Comisiei Europene care estimează un deficit bugetar de 3,9% pentru acest an”, a adăugat europarlamentarul.

În timp ce liderii PSD promit că România va adera la zona euro în 2024, prognozele arată că măsurile luate de politicienii de la putere ne vor trimite și mai departe în timp, în anul 2010, atunci cân nu îndeplineam niciun criteriu principal din cele necesare, mai susține Siegfried Mureșan.

„PSD spune una și alta face: în timp declară că vrea să ne ducă în zona euro, ne îndepărtează tot mai mult de aderarea la moneda unică prin modul în care guvernează țara. Aderarea la zona euro se face cu măsuri fiscale și economice solide, cu reducerea deficitului și a datoriei publice și implementarea de reforme structurale, nu cu declarații goale ale lui Liviu Dragnea”, își încheie acesta mesajul.

Reacția vine după ce Congresul PSD a adoptat sâmbătăConvenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024, președintele PSD, Liviu Dragnea, afirmând că este un pas obligatoriu pentru ca România să poată sta la „masa bogaților” și că vrea să propună în decembrie un calendar etapizat.

„Vreau să lansăm și aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenții naționale la care vor fi invitați să participe Președinția, Banca Națională a România, Academia Română, partidele politice, membrii universitari, sindicatele, patronatele și, nu în ultimul rând societatea civilă. Prima dintre ele este Covenție națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. (…) Admitem că există și riscuri și trebuie să le analizăm și să le prevenim cu atenție. Trebuie să privim cu curaj și să înțelegem că este un pas obligatoriu și singura șansă ca România să se poată așeza la masa bogaților din Europa (…)”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că vrea ca la 1 decembrie să propună un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro.

„Știu că Guvernul va aproba în martie Comisia națională de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro. În luna aprilie vor începe dezbaterile și vreau ca la 1 decembrie să putem propunem întregii societăți un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro”, a spus Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice