no author
Ionut Jifcu
4697 vizualizări 12 oct 2017

„Promisiuni am avut pana acum, toate guvernele au promis că vor rezolva aceste probleme. Aştept rezolvarea. (...) Eu am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, este treaba altora să facă aceste anunţuri. Eu cred că premierul e de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Pe de altă parte, şi românii şi eu, la aproape un an de la câştigarea alegerilor, aşteptăm ca PSD să vină cu rezultate tangibile pentru românie. Şi dacă e nevoie de o remaniere pentru aşa ceva, atunci remaniere să fie. Aşteptăm cu mare interes rezultatele. 

Orice criză politică are consecinţe în primul rând negative. Se vede foarte limpede că în economie a a apărut o nelinişte profundă, au fost anunţate noi şi noi şi noi măsuri în domeniul fiscal, este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitate, de stabilitate. Avem o creştere economică, ea se datorează, se ştie, în bună măsură consumului care este posibil şi datorat creşterilor salariale. Dar dacă vrem să avem în continuare o economie în creştere trebuie să trecem la măsuri sustenabile, care aduc stabilitate pe termen lung", a spus Iohannis după evenimentul de la Craiova. 

Şeful statului a fost întrebat ce se va întâmpla dacă se ajunge la demisia sau demiterea premierului Tudose şi dacă, într-un astfel de scenariu, va ajunge la concluzia că PSD nu mai este capabil să asigure conducerea executivă, iar răspunsul său a fost că, dacă se ajunge la aşa ceva, atunci se va gândi serios la acest aspect. 

„Trebuie să fim realişti aici, dacă şi acest guvern ar cădea ar trebui să-mi pun întrebarea foarte serios dacă PSD mai are capacitatea să guverneze. (...) Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen lung. Acum suntem la puţin timp după alegeri, trebuie să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu-şi au rostul. Acum sa-şi facă treaba. Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri, important este să existe o echipă guvernamentală care nu are probleme de integritate, care este dispusă să meargă înainte şi să-şi facă treaba", a replicat Iohannis.

Preşedintele a comentat şi situaţia persoanelor cu probleme penale, despre care a repetat că nu au ce căuta în funcţiile de conducere din stat, pentru că prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează în politică la fel ca în justiţie: „Aud tot timpul persoanele cu probleme penale că nu sunt vinovate şi că trebuie să funcţioneze această prezumţie. Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern dacă acolo sunt persoane suspecte. Orice ar spune oricine, pe mine nu mă convinge. Un guvern trebuie să fie curat, toată conducerea trebuie să fie integră.

Nu cred că este important câtă încredere am eu, important este câtă încredere au românii şi ce rezultate produc. Aceste sondaje care se fac sunt foarte bune pentru feedback, şi dacă cei care le citesc trag concluziile corespunzătoare, atunci este bine", a mai spus Iohannis, precizând şi că nu a vorbit nici cu Dragnea, nici cu Tăriceanu în ultimele zile. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose au ajuns joi dimineaţă la Ford Craiova, unde au participAT la lansarea producţiei pentru cel mai nou model al companiei, Ford EcoSport.

Înaintea începerii oficiale a ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose au avut o discuţie, tema abordată fiind cel mai probabil remanierea anunţată de prim-ministru. Premierul Mihai Tudose a avut şi marţi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Acum câţiva ani, în urmă cu 25, 27 de ani, prezenţa în România a unui nume gen Ford părea o utopie. Acum doi ani când Andrew povestea că peste doi ani la Craiova o să se facă un model nou, recunosc şi am recunoscut şi în faţa domniilor lor, că am fost sceptic. Astăzi trăim un moment de bucurie, eu vă spun că sunt mândru, pentru că acest mare moment al Fordului reprezintă şi o declaraţie că România este un mediu bun pentru a face business, pentru a face produse de calitate, un loc unde poţi construi, dezvolta, un loc unde Ford nu a venit pentru o aventură, ci a venit ca să rămână", a spus Tudose în discursul susţinut la Craiova. 

Premierul a subliniat că reprezentanţii Ford se mândresc cel mai mult cu angajaţii pe care i-au găsit în România şi a ţinut să aducă în discuţie şi problemele de infrastructură, precizând că se fac progrese şi că din acest punct de vedere suntem pe drumul cel bun. 

„Am spus că nu facem infrastructura care să lege Craiova de restul României pentru companie, doar pentru companie, o facem pentru noi, pentru România. Astăzi putem să spunem că în ceea ce priveşte infrastructura suntem în grafic, la ora la care vorbim se întâmplă lucruri, sunt lucrări de infrastructură care sunt în licitare, atribuire, au început să se întâmple lucruri, România înţelege să-şi respecte angajamentele", a mai spus prim ministrul. 

Producţia acestui nou model Ford a generat 1.000 de noi locuri de muncă, la fabrica din Craiova, în urma unei investiţii de 200 de milioane de euro.

În septembrie, premierul Mihai Tudose declara, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii Ford, că România este ”un mediu favorabil pentru creşterea investiţiilor”, iar dezvoltarea fabricii Ford de la Craiova confirmă acest lucru.

Potrivit unui comunicat de presă remis atunci MEDIAFAX, vicepreşedintele Ford, Andrew McCall, a discutat despre stadiul implementării investiţiei Ford de la Craiova, inclusiv despre crearea celor aproape 1700 de noi locuri de muncă. La rândul său, prim-ministrul Mihai Tudose a subliniat importanţa industriei auto pentru economia românească, atât din perspectiva ponderii sale în dezvoltarea PIB, cât şi din socială, prin crearea de noi locuri de muncă atât în mod direct, cât şi prin efectul de angrenare economică.

Din momentul preluării uzinei din Craiova, în 2008, Ford a investit peste un miliard de euro în facilităţile de producţie din România.

 

Citește și: