no author
Departamentul Politic
3804 vizualizări 4 feb 2019

Traian Băsescu a ocolit un răspuns direct la întrebarea dacă va candida pe listele PMP pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dar a confirmat că va încerca să sprijine partidul în campania electorală. Sondajele arată că PMP ar vi mai bine cotat cu fostul preşedinte în fruntea listei.

”Mai e timp,” a asigurat Băsescu la România TV. ”Nu de lista PMP stă electoratul român. Au liste grele de la PSD, de la PNL. Voi face tot ce trebuie să ajut partidul. În orice caz, voi fi partenerul lor în campanie. Îi voi sprijini pentru că sunt un partid curăţel în momentul de faţă şi a trecut pragul la toate alegerile, nu văd de ce nu l-ar trece acum. Sunt mai importante ca niciodată europarlamentarele de anul acesta. Am mai trecut de trei ori prin alegeri pentru PE. Ultima oară, prezenţa a fost un pic peste 32%. Eu zic că vom avea o prezenţă care se va apropia de 40%. Tensiunea în societate este ridicată şi oamenii vor căuta opţiuni”.

În primul episod din noul proiect ”Gândurile lui Cristoiu”, care a debutat duminică pe Gândul şi Mediafax, jurnalistul Ion Cristoiu aprecia că adevărata revoluţie a alegerilor europarlamentare ar fi intrarea lui Traian Băsescu în cursă.

”Anul acesta va conta capul de listă,” consideră Cristoiu. ”Trebuie să treacă în ochii electoratului ca fiind un om care merită să meargă la Bruxelles. Din acest punct de vedere, cel mai cap de listă, ca să spun aşa un barbarism, ar fi Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu - şi aşa se zvoneşte - se aşează cap de listă, va fi o adevărată revoluţie în europarlamentare.(...) El, spre deosebire de Cioloş şi de Iohannis, e mai nuanţat faţă de Bruxelles, are şi poziţia asta cu demnitatea. Şi - foarte important! - ar introduce în dezbaterea pentru europarlamentare temele Uniunii Europene.(...) Cred că până la urmă, Traian Băsescu va accepta, pentru că, dacă se aşază cap de listă, PMP trece. E singura şansă, altfel nu are nici o şansă PMP.”

Citeşte şi Băsescu se întoarce

Traian Băsescu este specialist în apariţii surpriză, pe ultima sută de metri, în campaniile electorale. A început în anul 2000, când şi-a depus în ultima zi candidatura pentru funcţia de primar al Capitalei, pe care a şi câştigat-o, împotriva unor candidaţi mai bine plasaţi iniţial, cum erau Sorin Oprescu (PDSR) sau Călin Cătălin Chiriţă (CDR).

Până la anunţarea vreunei candidaturi, Băsescu se ocupă deja - ca orice profesionist al alegerilor - de cei care ar putea concura la procentele pentru care se luptă PMP. Pe lângă atacurile permanente la adresa guvernării PSD-ALDE, el a avut grijă să-şi demoleze adversarii de acelaşi calibru. 

”Cu cine să mă aliez?” a replicat Băsescu la România TV, întrebat pe cine ar susţine la prezidenţiale. ”Cu Crin Antonescu, partener de şefie de la USL, cu Ponta, alt partener de şefie de la USL. Cu Dragnea? Cu Cioloş? A cumpărat un partid şi a doua zi a găsit nişte fraieri cu care să spună am şi eu un partid şi negociez. Sunt cap de listă. Greu de imaginat aşa ceva. Dacă cineva vrea să mă convingă că USR sunt nişte fraieri să discute cu unul care şi-a cumpărat un partid şi să îi dea cap de listă? Ori asta nu.

Dacă cineva vrea să convingă şi nu a fost o influenţă politică de undeva... USR a primit instrucţiuni să primească partidul proaspăt cumpărat de Cioloş. E cel mai mare ridicol pe care l-am văzut în politica de alianţe din România de la Revoluţie până acum. Nu am crezut că se va întâmpla aşa ceva. El a cumpărat un partid ca si cum ai cumpăra de la talcioc partidele. Şi pe urmă te aşezi la discuţii cu USR, care aşa cum e el, a trecut prin nişte alegeri”, a afirmat Traian Băsescu, duminică la România Tv.

Pe Victor Ponta şi formaţiunea Pro România pe care a înfiinţat-o, Băsescu îi critică periodic, mai ales că deţine informaţii din timpul în care el era preşedinte, iar Ponta - premier.

”Neputinciosul guraliv” şi ”plagiator glorios”, pe numele său de scenă Victor Viorel Ponta, nu a fost capabil să construiască nici măcar un metru de drum la 4 benzi dincolo de Comarnic, deşi a fost premier din aprilie 2012 până în noiembrie 2015,” scria recent Băsescu pe Facebook. ”A minţit oamenii că măreşte acciza la combustibil ca să construiască autostrăzi, şi-a pus panarama de prieten, pe numele lui Dan Şova, ministru peste autostrăzi şi se angajau amândoi să doarmă în cort prin munţi până la terminarea autostrăzii Comarnic – Braşov.

Şi, când colo... ce să vezi? ”Neputinciosul guraliv” a băgat banii din acciza suplimentară la combustibil în buzunarul clientelei PSD şi a pierdut şi cofinanţarea de la BEI + BERD.

Şi, uite aşa ”neputinciosul guraliv” a reuşit marea performanţă să nu facă în mandatul lui ”glorios” nici măcar un metru de drum la patru benzi de la Comarnic spre Braşov.

Iar, dacă cineva l-a blocat pe Ponta să construiască autostrada Comarnic - Braşov, acel cineva se numeşte ”incompetenţa proprie”. Sau poate spune ”neputinciosul guraliv”, dacă tot are chef de vorbă, de ce au retras BEI şi BERD finanţarea pentru autostrada Comarnic –Braşov?”

 

Citește și: