no author
Silviu Bănilă
1977 vizualizări 10 dec 2018

Unii lideri europeni transformă democraţia într-un instrument de opresiune, scrie The Washington Post. Practic, Europa intră într-o nouă eră a autocraţiei. Ţările care cândva simbolizau triumful libertăţii folosesc acum structuri democratice drept unelte de intimidare.

”Nu este o autocraţie. Este o neo-autocraţie”, consideră politologul Cristian Pârvulescu. Unele voci susţin că România se îndepărtează de valorile legii, în contextul actualei puteri, scrie The Washington Post, care îl citează din nou pe Pârvulescu: ”Nu e o democraţie. E o post-democraţie.”


 

”În mare parte, Europa pare la fel ca înainte. Dar de fapt, nu ai libertăţile care transformă Europa în ceea ce este azi”, a spus Michael Ignatieff, preşedintele Central European University din Budapesta. ”Este o nouă tehnologie politică”.

Unul dintre arhitecţii modelului de autocraţie din Europa este Viktor Orban, premierul Ungariei, care s-a lăudat că va înlocui democraţia liberală cu una mai puţin liberală.

Tudorel Toader, ministrul român al Justiţiei, neagă însă acuzaţiile privind înclinaţia României spre autocraţie: ”Oamenii pot călători, locui, munci unde vor. Nici nu îndrăzneau să viseze la asemenea lucruri în comunism. Un român poate lua avionul, ca să vadă Statuia Libertăţii. Nu-l poţi întoarce din drum”, explică Toader.

Washington Post, despre Dragnea autocratul

România este descrisă drept una din cele mai corupte ţări din Europa, considerată chiar de unii lideri europeni drept un teren propice pentru ”antrenamentul autocraţiei”.

”În România, liderul PSD - un politician bogat pe nume Liviu Dragnea - a fost condamnat de două ori pentru corupţie şi fraudă electorală,” scrie The Washington Post. ”Guvernul pe care îl coordonează a demis cel mai important procuror anti-corupţie şi modifică legislaţia pentru a limita puterile procurorilor.””Este ca o epidemie”, a declarat Elena Calistru, care conduce grupul civic Funky Citizens. ”Au văzut că a funcţionat în Polonia şi în Ungaria, iar acum încearcă şi la noi”.

Mulţi români nu par însă deranjaţi de acest lucru. România este a doua cea mai săracă ţară din UE, mulţi români ducându-şi traiul la subzistenţă. Bucureştiul arată însă altfel: mall-urile şi cluburile sale pot rivaliza cu strălucirea din vest.

”Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume (Catedrala Mântuirii Neamului) se ridică în centrul oraşului, având cel mai mare clopot din Europa”, mai scriu cei de la WP.

 

Citește și: