Pielea ursului din pădurea de la Bruxelles adâncește tensiunile în PNL

Publicat: 21/07/2018, 18:25
Actualizat: 26/03/2019, 16:22

Întâlnirea din Modrogan între Vasile Blaga și aripa ex-PDL a amplificat tensiunile între foștii pedeliști și vechii liberali. Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, susținerea lui Ludovic Orban la șefia PNL e temporară, iar unii dintre liberali plănuiesc înlăturarea acestuia printr-un Congres.

Miza în partid o reprezintă locurile eligibile la alegerile europarlamentare. Într-o variantă discutată săptămâna trecută, dar negată de cei trei lideri, lista pentru europarlamentare i-ar putea avea în frunte pe Ludovic Orban, urmat de cei doi foști lideri ai formațiunii, Vasile Blaga și Crin Antonescu. Acesta a fost și motivul pentru care mesajul public transmis de Blaga susținea întărirea PNL în contextul anului electoral 2019.

„Ne interesează partidul, asta am spus-o cu toții, ne interesează parcursul lui, ne interesează tot ceea ce va face în anul electoral 2019, în primul rând câștigarea alegerilor prezidențiale,”a declarat Vasile Blaga, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu foștii pedeliști la sediul PNL din Modrogan (fostul sediu central al PDL).”Sigur, vor conta și alegerile europarlamentare, dar în primul rând alegerile prezidențiale, pentru că vedeți cum se comportă PSD și astăzi ca un partid stat.(…) Dorim un partid puternic, sunt multe lucruri de corectat. Colegii le vor transmite către forurile formale ale partidului, către Biroul Executiv, Biroul Permanent Național, astfel încât ele să se corecteze, pentru că într-adevăr, ca în orice familie, lucrurile pot fi îmbunătățite și sunt sigur că vor fi îmbunătățite.”

Vasile Blaga, fost lider PNL

Deși aripa fostului PDL este nemulțumită că Ludovic Orban nu s-a ținut de cuvânt și nu a respectat paritatea când au fost împărțite funcțiile de conducere, la întâlnirea din Modrogan s-a decis ca acesta să rămână la conducerea partidului până după europarlamentare.

„Critici au fost, iar majoritatea a vorbit despre modul defectuos în care funcționează partidul, dar lucrurile nu se rezumă doar la Parlament, ci și la problemele din organizații, din teritoriu. Ei spun că Orban a schimbat foarte mulți președinți de filiale și și-a pus doar fidelii lui și de multe ori nu a respectat paritatea,” au dezvăluit pentru Mediafax surse din interiorul partidului. „Că nu a fost păstrat echilibrul, așa cum și-a asumat înainte să devină președinte, ci mai degrabă a mimat această paritate. Orban a încercat să izoleze, să minimalizeze aripa fostului PDL.”

La întâlnire, Vasile Blaga a reproșat unora dintre foștilor pedeliști că i-ar cânta osanele președintelui PNL și „îi spun numai ceea ce vrea să audă”. Aceștia ar fi dorit ca Orban să participe la întrunirea de miercuri, însă majoritatea s-au opus.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, unul dintre nemulțumiții din aripa ex-PDL,i-a reproșat lui Ludovic Orban că, dintre foștii pedeliști, doar Raluca Turcan și Mircea Hava au funcția de prim-vicepreședinte, iar secretar general este Robert Sighiartău. Toți erau fideli lui Orban sau i-a fidelizat pe parcurs, dar nu-și merită funcțiile, potrivit surselor politice.

Falcă a fost și singurul care a pus problema europarlamentarelor, în cadrul întâlnirii din Modrogan, cerându-le colegilor să nu fie ipocriți și să pretindă că nu ar exista liste pregătite.

gheorghe flutur

Ulterior întrevederii de miercuri, unul dintre participanți, președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur a declarat că liberalii au obligația să dea semnalul coagulării dreptei în perioada care urmează, pentru câștigarea următoarelor alegeri.

„Trei lucruri am spus acolo (la București – n.r.). Primul lucru este că acea întâlnire, care a fost între foștii pedeliști, trebuie urgent urmată de o întâlnire cu baza întreagă a partidului, nu pe bucățele. Pentru că nu a fost rău că ne-am întâlnit o parte dintre noi, mai sunt anumite probleme la care trebuie găsite niște răspunsuri, dar trebuie urgent tot partidul să se vadă,” a declarat Flutur joi, într-o conferință de presă organizată la Suceava. „Baza, nu doar întâlnirea informală, nu doar pedeliști, pentru că noi suntem Partidul Național Liberal și eu asta am cerut în discursul meu. Al doilea lucru s-a referit la PNL. Din punctul meu de vedere PNL are obligația să dea semnalul de coagulare a dreptei în perioada următoare, pentru câștigarea următoarelor seturi de alegeri. România are nevoie de asta, trebuie să dăm semnalul că dorim această coagulare. Întâi să ne armonizăm în casă lucrurile între noi, după care, pasul următor, semnale de colaborare și de coagulare a dreptei pe un proiect curajos pentru perioada următoare, ca să putem guverna.”

Liderul PNL Sălaj, Lucian Bode, și el prezent la întâlnirea din Modrogan, a declarat pentru presa locală, că la patru ani de la fuziunea PDL-PNL, nu ar mai trebui să existe abordări care să reflecte o scindare în interiorul partidului.

„Orice fel de întâlnire a liderilor politici la sediul central al PNL nu este o întâlnire „ascunsă”! Este un semn de normalitate și maturitate politică, mai degrabă o întâlnire de lucru, nu o întâlnire separată între membri ai fostului PDL,” a explicat Bode. „Din punctul meu de vedere, la 4 ani de la formarea Alianței Creștin Liberale și la 3 ani de la fuziunea celor două formațiuni politice (PNL si PDL) nu ar mai trebui să existe astfel de abordări și percepții care să încerce să reflecte o împărțire a membrilor PNL după vechea apartenență politică. Din momentul fuziunii celor două partide, fiecare membru și-a asumat fără îndoială îndeplinirea obiectivelor noii structuri politice. Cu privire la fondul acestor discuții, ele se justifică atâta timp cât în urma lor vom constata o evoluție constructivă a PNL, mai ales în anumite filiale (nu este cazul filialei Sălaj, unde lucrurile sunt perfect armonizate).”

Întrevederea din Modrogan a provocat disesiuni și în rândul vechilor liberali, care îl critică pe Ludovic Orban că a permis ca întâlnirea să aibă loc.

„Cum să accepți așa ceva? Pe vremuri erau dați afară cei care făceau întâlniri separate. A fost Blaga acolo și au negociat cele trei locuri (ale aripii PDL n.r.) pentru Parlamentul European,” dezvăluie sursele Mediafax. „Aceasta a fost toată șmecheria, iar Orban i-a lăsat, știind că așa îi aduce în gașcă. Dar nu a fost chiar așa, pentru că în interior l-au criticat. N-au fost dulci. Iar Blaga i-a pus rău la punct pe foștii pedeliști care s-au raliat cu Orban”.

protest pnl in piata victoriei

Liberalii mai susțin că percepția publică creată nu a fost de unitate, așa cum se intenționa, ci exact opusul, că fuziunea PDL-PNL a eșuat, în contextul în care Vasile Blaga a ieșit la declarații, înconjurat de foști membri ai PDL, iar Ludovic Orban a venit ulterior, singur și a vorbit cu presa.

„Tu, Blaga, mai și spui că sunt multe probleme în PNL care trebuie corectate și după aceea apare Orban la nu știu câte minute, singur pe trepte, fără susținere, incapabil să dea niciun răspuns. Foarte rău a dat pentru toată lumea. A stat acolo patru ore singur în birou. E foarte urât. Am vorbit și cu alți colegi și toată lumea se întreba ce e asta, de ce s-a ajuns aici? Acum ce facem? Facem o întâlnire și cu fostul PNL? Asta ne-ar mai lipsi”, relatează un liberal din aripa vechiului PNL.

„M-a cam dezamăgit prestanța șefilor. A jucat-o Orban foarte prost. În interior a fost până la urmă susținere pentru Orban, pentru partid, dar cum s-a făcut că nu au ieșit împreună? Nu am înțeles de ce au făcut așa. Adică sunt oameni cu atâta experiență politică și nu înțeleg cum au fost posibile astfel de momente”, a adăugat un alt liberal.

Ludovic Orban a declarat că a fost informat și de acord cu întâlnirea de miercuri, de la sediul partidului, dintre Vasile Blaga și membrii fostului PDL, însă nu a participat pentru că, probabil, aceștia voiau să discute chestiuni care țineau de istoria lor.

„I-am salutat pe toți colegii mei de partid, am discutat cu colegii. În rest, fiind vorba de o discuție pe care a generat-o colegul meu, domnul Blaga, e o discuție la care are dreptul orice membru al PNL, sediul PNL e deschis la orice fel de discuții, dezbateri, între membrii PNL. În ceea ce mă privește, eu sunt deschis dialogului cu toți membrii PNL, indiferent de unde provin, indiferent ce funcții ocupă, atât timp cât au ceva de comunicat în interiorul partidului, cât au idei benefice, cât se implică în activitatea partidului și în îndeplinirea obiectivelor. Eu sunt un om deschis la dialog și comunicare. Și, de asemenea, sunt deschis la orice îmbunătățire a comunicării în interiorul partidului și în exteriorul partidului”, a afirmat Orban, la finalul întâlnirii între Blaga și foștii pedeliști, precizând că nu crede că astfel de întâlniri se vor repeta.

Ludovic Orban

Vasile Blaga a explicat în același mod: „A fost o ședință în care am discutat cu membrii PNL din vechiul PDL. Nu este ciudat deloc, toată lumea se întâlnește cu cine vrea oricând. Dacă ar fi intrat înăuntru, nu aș fi avut nicio problemă nici eu, nici colegii mei. Nu am avut nimic de ascuns, dacă noi aveam ceva de ascuns, nu veneam în sediul partidului”.

Blaga s-a ferit să dea detalii despre discuțiile privind alegerile europarlamentare.

„Deocamdată, colegii vor trebui să stabilească criteriile după care se va candida, pe urmă vom vedea care sunt cele mai bune variante. Nu mi-am exprimat o astfel de dorință încă. O să vedem care sunt criteriile”, a adăugat Blaga, precizând că nu mai vrea să fie niciodată președinte al partidului.

Întâlnirea lui Blaga cu aripa fostului PDL a apărut în contextul în care, în interiorul PNL, se vorbește că 16 lideri liberali ar plănui ca, la Consiliul Național din 4 august, să fie convocat un Congres extraordinar pentru demiterea lui Ludovic Orban de la șefia partidului.

Liderului senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, care l-a criticat pe președintele liberal în ședința din urmă cu două săptămâni a Biroului Politic al partidului, ar fi inițiatorul unei liste de semnături pentru schimbarea lui Orban. Printre lucrurile pe care acesta i le-a reproșat lui Orban ar fi și că partidul nu comandă un sondaj de opinie pentru a vedea cum stă în ochii electoratului, potrivit surselor citate.

În urmă cu două săptămâni, Biroul Politic Național al PNL a convocat Consiliul Național al partidului pe data de 4 august. Evenimentul va avea loc la București, unde sunt așteptați 1.500 de membri ai PNL.

„Vom stabili criteriile, procedura, calendarul de desemnare a candidaților la alegerile europarlamentare la prima reuniune a Consiliului Național,” a anunțat Ludovic Orban. „De asemenea, ne-am fixat ca obiectiv ca, până la sfârșitul lunii octombrie, să finalizăm lista pentru europarlamentare, ca să începem o campanie în care candidații noștri să fie promovați, să intre în contact direct cu cetățenii, pentru că vrem o campanie directă adresată către cetățeni, care să presupună cât mai multe contacte între candidații noștri, membrii partidului și cetățenii români.”

El a precizat că la Consiliul Național va fi luată și o decizie asupra propunerii de excludere din partid a prim-vicepreședintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă. Președintele PNL a explicat că a aplicat statutul partidului prin această propunere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”