Raluca Pancu
Raluca Pancu
952 vizualizări 12 oct 2017

"Nu putem accepta ca DNA-ul să facă Guvernul României aşa cum îi convine. Noi am luat o decizie, în urmă cu două săptămâni, prin care sprijinul politic pentru Viorel Ilie e menţinut, deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua în consideraţie un act de demisie", a declarat Tăriceanu, după şedinţa ALDE.

În acest context, Tăriceanu a subliniat faptul că înţelege argumentele premierului cu privire la remanierea miniştrilor care nu au performat, dar că, în cazul celor care sunt vizaţi de "acţiunea DNA", acuzaţiile care li se aduc "trebuie analizate cu foarte mare atenţie", în condiţiile în care "DNA-ul şi-a pierdut credibilitatea".

"Şi colegii mei, şi eu considerăm că e dreptul premierului să propună, dacă e necesar, remanierea guvernamentală. E de preferat să aflăm acest lucru nu din publc, prin intermediul presei, ci să se discute în interiorul coaliţiei, care asigură sprijinul parlamentar. Cele două considerente pe care premierul le-a prezentat au fost cele legate de compentenţă şi performanţă şi le înţeleg pe deplin. Cea de-a doua grupă de considerente au fost legate de acţiunea, practic, a DNA, care, după cum ştiţi, a deschis o serie de dosare unora din membrii Guvernului. Aici, punctul de vedere al ALDE e clar", a spus Tăriceanu.

"În ultima perioadă au apărut atât de multe informaţii şi dovezi care dovedesc abuzurile săvârşite de unii din cei care lucrează în DNA, colaboratorii doamnei Kovesi, încât ne întrebăm care mai e respectul pentru Constituţie al acestei instituţii. Pe lângă aceste fapte (...) care pun sub semnul îndoielii modul corect de funcţionare a DNA, apar şi aceste informaţii, date de unii foşti angajaţi ai serviciilor, care completează tabloul tragic al statului paralel. Toate aceste informaţii pun sub semnul întrebării statul de drept (...) DNA-ul şi-a pierdut credibilitatea şi toate acuzaţiile pe care DNA-ul le face, în momentul de faţă, noi considerăm că trebuie analizate cu foarte mare atenţie", a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a subliniat faptul că ALDE îşi menţine poziţia adoptată şi că urmează să i-o comunice lui Mihai Tudose, spunând că se aşteaptă să aibă, după şedinţa CExN al PSD, "o discuţie şi cu premierul".

"Nu rămâne în continuare decât să vedem ce facem mai departe (...) Obiectivul nostru rămâne unul şi acelaşi: intenţia de a duce la bun sfârşit reforma justiţiei încât să restabilim statul de drept, protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor pentru ca românii să trăiască într-o ţară care e cu adevărat democratică", a afirmat Tăriceanu.

Întrebat dacă Mihai Tudose va hotărî să îl demită pe Viorel Ilie, ALDE va ieşi de la guvernare, Tăriceanu a răspuns: "Cred că şi premierul Tudose trebuie să ţină cont de argumentele pe care le-am prezentat".

 

 

Citește și: