Tăriceanu iese la atac: Iohannis dă dovadă de disperare și dispreț față de instituții

Tăriceanu iese la atac: Iohannis dă dovadă de disperare și dispreț față de instituții
Publicat: 12/06/2019, 19:15

„Deși Curtea Constituțională a decis astăzi amânarea dezbaterilor cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului, dl Iohannis dă dovadă de dispreț față de rolul instituțiilor din statul român și anunță că la Cotroceni, mâine, își aduce apropiații să semneze așa zisul Acord Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

Liderul ALDE mai spune că este doar o dovadă de disperare a președintelui Klaus Iohannis. El se întreabă ce valoare va mai avea acordul impus de șeful statului în cazul în care CCR va decide că întrebările la referendum nu sunt constituționale.

„Nu este decât o nouă dovadă de disperare din partea președintelui și de lipsă de respect față de rolul instituțiilor din statul român. Curtea Constituțională anunță, tot azi, că un motiv al amânării deciziei este și existența unei contestări a decretului președintelui de convocare a referendumului și, ca atare, a referendumului în sine. Și atunci, care este graba dlui Iohannis în a forța semnarea acestui Acord? Dacă judecătorii CCR vor decide că, poate, întrebările la acest referendum nu au fost constituționale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de domnul Iohannis? Sau, dl Iohannis consideră că prin semnarea acestui Acord de către câteva partide va putea pune presiune pe judecătorii Curții Constituționale, astfel încât să ia o decizie favorabilă domniei sale?”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele ALDE reamintește că de la bun început a spus că Iohannis a deturnat scopul referendumului prin includerea altor teme în acordul propus partidelor.

„Am spus de la început că domnul Iohannis, prin includerea în acest Acord a altor teme decât a celor pe care s-au pronunțat românii la referendum, nu a făcut altceva decât să deturneze scopul acestui referendum. O deturnare a scopului referendumului în interesul strict electoral al dlui Iohannis. Și acum avem o nouă confirmare a acestui țel electoral: dl Iohannis își adună la masa de la Cotroceni noua sa „familie”, pe cei pe care își dorește să îi folosească în lupta pentru răsturnarea Guvernului legitim PSD-ALDE. Căci, din nou, nu poate fi întâmplător momentul în care forțează semnarea acestui document de către doar o parte dintre partidele politice, exact înainte de votul pe moțiunea de cenzură”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că ALDE a susținut mereu că un astfel de document trebuie să fie rezultatul consultărilor între partidele din Parlament, care să conțină propunerile formațiunilor politice și nu „o hârtie impusă de un președinte aflat în campanie electorală”.

„După ce președintele a anunțat intenția acestui Pact, ALDE a spus că un asemenea document trebuie să fie rezultatul consultărilor între partidele parlamentare. Trebuie să fie un document care să însumeze propuneri de la toate formațiunile politice, nu doar o hârtie impusă de un președinte aflat în campanie electorală. În profund dispreț, deși tema statului de drept este una omniprezentă altfel în discursul său, dl Iohannis a ignorat propunerile pe care le-am făcut alături de colegii din ALDE”, a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a acuzat că șeful stautlui nu pricepe care este rolul său de președinte și are un discurs care nu face decât să dezbine.

„Domnul Iohannis nu înțelege ce înseamnă rolul președintelui, cel care ar trebui să asigure coeziunea în societate și să elimine conflictele. Din nou, domnul Iohannis are un discurs care, în loc să unească o țară și o clasă politică, nu face altceva decât să dezbine și că creeze o variantă de „democrație” pentru domnia sa și prietenii domniei sale. Dl Iohannis se îndepărtează astfel tot mai mult de la rolul constituțional de președinte al tuturor românilor și de președinte deasupra partidelor politice și devine, de facto, liderul opoziției politice”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, de la ora 16.00, la ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României. La eveniment vor fi prezenți Ludovic Orban, Dan Barna, Eugen Tomac și Victor Ponta.

Șeful statului a spus despre pactul propus partidelor că „PSD face fițe” deoarece are „o majoritate toxică” în Parlament, iar până când această majoritate „PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă