Tăriceanu: „În România sunt sute de procurori mai bine pregătiți decât Laura Codruța Kovesi. DNA a fost o sursă permanentă de abuzuri și de excese”

Tăriceanu: „În România sunt sute de procurori mai bine pregătiți decât Laura Codruța Kovesi. DNA a fost o sursă permanentă de abuzuri și de excese
Publicat: 14/03/2019, 08:44

„În România cred că sunt sute de procurori, care din punct de vedere profesional sunt bine pregătiți, mai bine decât doamna Kovesi, cu un profil moral corect, cu integritate profesională. Ceea ce îmi pare rău, la doamna Kovesi avem deficit enorm. DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri și de excese „a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Digi24.

Liderul ALDE a mai spus că în România poate fi adoptat modelul european de numire politică a procurorului șef, afirmând că ar fi bine să nu mai existe abuzuri.

„A fost o negociere la sânge în Comisia LIBE și Comia CONT, între grupurile politice PPE S&D, ALDE, Verzi. Negocierile nu se fac la Comisie. Eu cred că de multe ori avem multe lucruri de învățat de la Comisia Europeană, de la Parlamentul European. Dacă în România noi am face numirea procurorului șef prin negocierile politice din Parlament cred că toată lumea ar sări în sus, ar lua țara foc. Și după aceea negocierea să se întâmple între Parlament și Guvern. Nu cred că este exemplu de bune practici. Secția (de anchetare a magistraților – n.r.) la noi este aleasă de CSM, șeful secției tot de CSM și nu e bine. Poate ar trebui să luăm modelul european. Prin OUG 7, rolul principal l-a avut CSM, a fost filtrul care a analizat propunerile. Vorbind de depolitizarea Justiției, mie mi se pare că umblăm cu dublă măsură. Cea mai bună soluție de depolitizare este ca propunerile să nu fie la nivelul instanțelor politice, ci la nivelul CSM, care este garantul independenței Justiției. Numirile la această Secție sunt făcute de CSM. Trebuie să facă cineva și propunerilev( ministrul Justiției – n.r.). Cred că ar fi bine ca în România să fie respectată legea de procurori. Să nu mai avem abuzuri”, a spus Tăriceanu.

Laura Codruța Kovesi este candidat la funcția de șef al Parchetului European.

Președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru șefia procurorului-șef european.

Decizia a fost luată în ședința Conferinței Președinților, pe 7 martie, la Bruxelles. Conferința Președinților a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european.

Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) -1 vot. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului