Senatorul PSD Șerban Nicolae crede că președintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat dacă nu respectă decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

Senatorul PSD Șerban Nicolae crede că președintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat dacă nu respectă decizia CCR privind revocarea lui Kovesi
Publicat: 30/05/2018, 19:24
Actualizat: 25/03/2019, 21:30

„E de discutat foarte serios de data aceasta, pentru că practic, în mod evident, președintele României refuză obligativitatea unei decizii a Curții Constituționale și refuză supremația Constituției. La acest lucru se referă textul din Constituție care vorbește de încălcări grave ale Legii fundamentale. În caz de încălcări grave ale Constituției, președintele poate fi suspendat și se organizează referendum pentru demitere. În mod evident, dacă președintele României comite un asemenea gest de sfidare a unei decizii a CCR, de a pune sub semnul întrebării autoritatea CCR și practic de negare a supremației Constituției și a obligativității normele, înseamnă că domnul Iohannis nu mai e președintele României de facto și nu ne mai rămâne decât să stabilim acest lucru”, a afirmat senatorul PSD, Șerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea social-democratul a precizat că se îndoiește că președintele Klaus Iohannis nu va ține cont de decizia Curții Constituționale.

„Practic o persoană care încalcă cu bună știință Constituția nu poate să fie apărătorul Constituției și cel care veghează la buna funcționare a autorităților publice. E clar că lucrurile acestea trebuie să revină în sarcina unei alte persoane care să îndeplinească funcția de președinte al României. Dar mă îndoiesc. N-aș vrea să merg cu speculațiile atât de departe. Nu cred că domnul Iohannis se va agăța de funcția de președinte chiar în contra Constituției. Nici mie nu mi-a convenit niște decizii ale CCR, dar asta nu înseamnă că mi-aș permite vreodată, din postura de deținător al unei funcții publice, să sfidez CCR, Constituția și deciziile date de Curte”, a completat Nicolae.

Șerban Nicolae a făcut și o speculație juridică, spunând că judecătorii CCR au spus în mod expres că Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare, pentru a nu putea fi invocat ca precedent în cazuri similare.

„Este cât se poate de radical (comunicatul de presă al CCR – n.r.). E prima oară când îi spune cu subiect și predicat «ai de făcut asta». Eu aș face o speculație juridică, în sensul că au particularizat-o foarte precis acum pe Kovesi și de aceea punctul 2 spune că președintele trebuie să emită decretul de revocare al procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, tocmai ca să nu poată fi invocat direct ca precedent pentru situații similare. Adică să poată fi analizate și alte situații individual. Curtea nu a spus «domnule, dacă se cere revocarea atunci președintele să emită decretul de revocare al acelui șef din Parchet a cărui revocare se solicită». Nu. A zis foarte clar «dispensa asta se referă nu la chestiuni de principiul, ci strict la speța Kovesi»”, a conchis Șerban Nicolae.

CCR arată, în comunicatul oficial de miercuri privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kövesi.

„Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...