no author
Maria Stan
1916 vizualizări 26 nov 2018
Dăncilă: Nu îmi e frică de o moţiune de cenzură. Am încredere în colegii şi colegele mele
 
Dăncilă a declarat, luni, că nu îi este frică de moţiunea de cenzură pregătită de Opoziţie deoarece are încredere în colegii de partid şi de coaliţie, cât şi pentru că a îndeplinit majoritatea punctelor din programul de guvernare.
 
"Nu îmi este frică de o moţiune de cenzură. Am încredere în toţi colegii şi colegele mele, în coaliţie de guvernare şi am increderea că marea majoritate a lucrurilor din programul de guvernare le-am pus în practică", a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PSD, care a avut loc luni la Parlament.
 
La rândul său, întrebat dacă are vreo emoţie la moţiunea de cenzură, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: "Nu cred că au şanse", precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moţiune.
 
În perioada următoare PNL vrea să depună o moţiune de cenzură în Parlament împotriva Guvernului.
 
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că Opoziţia va stabili data la care va depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, după 1 decembrie, precizând că PNL încă nu au ajuns la numărul necesar de parlamentari pentru a căderea Cabinetului Dăncilă.
 
Liderul PNL a adăugat că se bazează pe parlamentari din UDMR, PSD şi ALDE pentru a trece moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
 
În schimb, Ludovic Orban spunea cu altă ocazie, mai precis pe 19 noiembrie, că PSD-ALDE-UDMR formează, la ora actuală, o majoritate de 62% în Parlament, iar la Senat social-democraţii au singuri majoritate.
 
Referitor la subiect, senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, duminică la România Tv, că parte din Opoziţie nu doreşte cu adevărat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, adăugând ironic că poate aceasta va fi depusă în noapte de Revelion, de Crăciun sau poate chiar anul viitor, la Paşte.
 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că este ”absolut convins că nu se va adopta o ordonanţă pe amnistie de 1 decembrie”. O poziţie similară a avut şi premierul Viorica Dăncilă.

”Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanţă de amnistiţie, nici cu doamna Dăncilă şi sunt absolut convins că nu se va adopta o ordonanţă pe amnistie de 1 decembrie”, a spus Liviu Dragnea.

O poziţie similară a avut şi premierul Viorica Dăncilă.

”Nu s-a vorbit despre acest lucru. De ce îmi cereţi să discut despre un subiect despre care nu am discutat cu o anumită persoană? Nu am avut pe ordinea de zi a BPN. În momentul în care iei o decizie trebuie să ai toate elementele pentru a lua o decizie pozitivă sau negativă”, a declarat Dăncilă.

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că parlamentarii PSD nu vor iniţia niciun demers de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

”Nu e absolut niciun demers (din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis - n.r.). Nu e luat în calcul un astfel de demers. PSD nu iniţiază niciun demers de suspendare”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis, în mod normal, trebuia să procedeze imediat la revocarea miniştrilor de la Transporturi şi Dezvoltare şi la numirea celor propuşi.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

"Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele republicii pentru refuzul de revocare şi numire a miniştrilor propuşi. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiţiei, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta şi apoi cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier", a anunţat Tudorel Toader, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că în şedinţă s-a discutat şi despre recomandările MCV. "În primul rând, în spaţiul public naţional şi european, se reia şi se discută în forme şi cu accente diferite, modul în care România înţelege să pună în aplicare recomandările din raportul MCV. Noi am făcut la Ministerul Justiţiei o analiză, o evaluare a raportului, considerente privind posibilele soluţii de urmat în opera de legiferare, astfel încât în limitele competenţelor de legiferare, în limitele constituţionale să vedem cum şi cât punem în aplicare respectivele recomandări. Noi avem la minister un astfel de material pe care îl vom dezvolta şi cel mai probabil în cursul zilei de vineri îl voi prezenta spre analiză şi decizie", a completat Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie. Premierul Viorica Dăncilă i-a propus pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Reuniunea social-democraţilor a început la ora 13.00 la Parlament, la şedinţă fiind prezenţi fostul ministru al Apărării Mihai Fifor şi fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, precum şi secretarul generar interimar al PSD, Codrin Ştefănescu.

Ministrul Justiţiei a participat şi la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD din data de 21 noiembrie. Ulterior acesta a declarat referitor la miniştrii refuzaţi de preşedintele Klaus Iohannis, că doar premierul poate decide revocarea unui ministru, şeful statului neavând niciun cuvânt de spus.

Toader a explicat că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale din 2008, preşedintele poate să refuze o singură dată numirea într-o funcţie de ministru. Esenţa legii, spune Toader, se află la articolul 85 din Constituţie, care are trei alineate, respectiv o ipoteză în care postul de ministru este vacant, o altă ipoteză când postul de ministru este ocupat şi primul-ministru doreşte o remaniere parţială şi o a treia ipoteză e când remanierea, datorită schimbării configuraţiei politice, trece prin Parlament sau la început, când se numeşte Guvernul.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că, după părerea sa, un ministru refuzat de preşedinte pentru un anumit minister poate fi propus pentru a ocupa alt portofoliu.

"Răspunsul este «da», categoric, pentru că poţi să nu fii compatibil cu un domeniu, specialist într-un domeniu, dar poţi să fii bun manager, bun ordonator de credite pentru un alt domeniu. Preşedintele nu poate refuza cuiva vocaţia de a deveni ministru. (...) Prin urmare, eu am exprimat în CEx punctul de vedere bazat pe articolul 85 din Constituţie, bazat pe decizia CCR din 2008, bazat pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeaşi soluţie, concret că da, doamna ministru Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua ministerul Dezvoltării. Poate fi propusă pentru că e un alt portofoliu", a conchis Toader.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la sfinalul şedinţei CEx al PSD, că o va propune pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Decizia partidului a venit după ce şeful statului a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cu toate acestea, la o zi distanţă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

Totodată, Lucian Şova şi-a înregistrat, joia trecută, demisia din funcţia de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Demersul lui Şova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici. Şeful statului nu a semnat nici decretele de revocare din funcţie a miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu.

Citește și: