PSD o propune pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici la Transporturi

PSD o propune pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici la Transporturi
Publicat: 21/11/2018, 23:41
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

19:20 Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat după ședința CExN al partidului, că social-democrații așteaptă demisiile de onoare ale ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, și ministrului Transporturilor, Lucian Șova.

Dragnea a adăugat că Stănescu și Șova nu au fost prezenți la ședința CExN, deși fuseseră invitați: „Comitetul Executiv Național a luat această hotărâre, neavând onoarea să îi avem și pe ei în sală.”Chestionată de jurnaliști de ce nu își dau cei doi demisia, premierul Viorica Dăncilă a replicat: „Cred că la această întrebare nu vă pot răspunde eu. Întrebați-i pe cei doi miniștri”.

Paul Stănescu nu se grăbește să demisioneze, deși, înaintea CEx al PSD de miercuri, a avut o discuție cu Liviu Dragnea.

„Dacă, la ședința CExN de luni, 19 noiembrie, doamna prim-ministru sau președintele PSD mi-ar fi reproșat ceva legat de activitatea la minister și mi-ar fi cerut demisia, o făceam pentru că sunt un om de onoare și nu mă agăț de niciun scaun! Mai mult, înaintea ședinței, m-am întâlnit cu președintele Dragnea, care mi-a spus că nu-mi poate pune la îndoială competența ca ministru și nicio clipă nu mi-a cerut să facun pas în spate! Ulterior, am fost umilit inutil și fără niciun argument, ceea ce mă face să nu intru în acest joc politicianist! Îmi voi face propria analiză și voi decide în consecință!”, a afirmat politicianul, printr-un comunicat de presă remis agenției Mediafax.

Traian Băsescu e convins că președintele Klaus Iohannis „are câmp de joc” legat de numirea Olguței Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi.

„Mie mi se pare că președintele Iohannis nu a procedat corect și constituțional nerevocându-i pe Stănescu și Șova. În schimb, dacă e vorba de numiri, aici e vânătoare liberă, pentru că într-adevăr Curtea Constituțională a spus că un ministru poate fi refuzat o singură dată, dar depinde cum citește președintele. Poate să îl refuze o singură dată pe portofoliul pe care pe care-l numește. Ori aici avem situația Olguței, care a fost o dată la Transporturi și acum este prima dată numită la Dezvoltare Regională. Acest o dată îl judecă președintele și va fi foarte greu să fie acuzat că nu a respectat decizia Curții. Deci în ceea ce privește numirile, președintele are câmp de joc”, a afirmat Traian Băsescu, într-o intervenție telefonică, miercuri seară, la postul B1 TV.

18:30Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la finalul ședinței CEx al PSD de miercuri, că o va propune pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

„Acestea sunt cele două nominalizări pe care le vom face imediat în perioada următoare către președintele României”, a afirmat Dăncilă.

Întrebată cum își explică faptul că Olguța Vasilescu are competențe pentru trei ministere, al Muncii, al Transporturilor și acum al Dezvoltării, premierul a răspuns: „Am observat faptul că nu contează ce cred eu și ce competențe cred eu că are o anumită persoană pentru a fi ministru. Da, consider că Olguța Vasilescu e calificată să ocupe mai multe portofolii, bineînțeles nu în același timp”.

Premierul a trimis deja la Cotroceni deciziile de revocare a ministrului Transporturilor Lucian Șova și a ministrului Dezvoltării Paul Stănescu.

„Am trimis deja deciziile de revocare pentru cei doi miniștri. Bineînțeles că acum trimit numirea. Nu mai trimit o dată ceea ce am trimis. Eu sper ca ceea ce a decis premierul României să fie luat în calcul. În cazul în care refuză, o să acționăm constituțional. Eu sper ca domnul președinte să facă aceste numiri. Să nu uităm că am intrat în linie dreaptă pentru preluarea Președinției Consiliului UE. Astăzi am avut o primă întâlnire cu Consiliului Președintilor. Eu cred că în acest moment nu ne putem juca cu deciziile pe care le luăm. Eu sper să luăm în calcul toate aceste lucruri și președintele să facă aceste nominalizări”, a spus Dăncilă.

Despre un posibil al doilea refuz al lui Klaus Iohannis și-a dat cu părerea și Liviu Dragnea: „Ne-am obișnuit cu domnul Iohannis să fie în stare să facă orice, dincolo de Constituție și lege, dar ar fi o încălcare flagrantă a legii și a deciziei CCR. În cazul în care va călca cu picioarele pe Constituție, o să ne întâlnim și o să vedem ce o să facem. Să ajungem în situația respectivă, nedorită de noi, și vedem”.

17:00La sosirea pentru ședința CExN al partidului, Liviu Dragnea a declarat că o va susține pe Lia Olguța Vasilescu pentru orice funcție.

„Pe Olguța? Dar a apărut vreo problemă? Pe Olguța o susțin în totalitate și nu de acum, de când a fost scandal la primăria Craiovei,” afirmă Dragnea, care adaugă că l-a invitat la ședință și pe ministrul Justiției, ca să îi „lumineze” pe social-democrați în privința remanierii guvernamentale.

Lia Olguța Vasilescu a declarat miercuri, la Parlament, că și-a dorit foarte mult să ajungă ministru al Transporturilor și că și-a asumat riscul să fie respinsă pentru că știa că șeful statul este „ranchiunos„, ea indicând că CExN va stabili dacă va fi propusă la Dezvoltare.

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat revocarea pentru doar șase din cei opt miniștri propuși de coaliția guvernamentală pentru a fi remaniați. În surpriza provocată de refuzul lui Iohannis de a-i accepta pe Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul Transporturilor, respectiv pe Ilan Laufer pentru cel al Dezvoltării Regionale, abia spre seară au observat liderii PSD că șeful statului „a uitat” să-i revoce din funcție pe titularii acestor ministere, Lucian Șova și Paul Stănescu. Mai mult, jurnalistul Doru Bușcu dezvăluie chiar că cei doi s-ar fi întâlnit cu emisarii lui Iohannis și nu vor demisiona, menținând astfel blocate cele două portofolii. Stănescu a dezmințit vehement afirmațiile lui Bușcu, dar Șova nu a comentat.

Miercuri, Biroul Politic Național al PSD părea că a găsit o soluție la mutarea președintelui Iohannis, surse din partid dezvăluind o semirocadă: Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici pentru Transporturi. Totuși, mai mulți specialiști constituționaliști au avertizat că – având în vedere că portofoliile sunt încă ocupate – șeful statului poate refuza orice propunere a coaliției guvernamentale, deoarece este considerată ca primă variantă.

În această situație, liderii PSD au preferat să se reunească în ședința CEx Național, pentru a-și numi cât mai repede oamenii pe care îi doresc în cele două importante și mai ales bănoase ministere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi