Alianța MOLDOVA SE DEZVOLTĂ: Și noi avem primari vrednici. Nu este o CONTRAPONDERE la Alianța Vestului

Alianța MOLDOVA SE DEZVOLTĂ: Și noi avem primari vrednici. Nu este o CONTRAPONDERE la Alianța Vestului
Publicat: 17/12/2018, 18:32
Actualizat: 11/02/2019, 14:47

Primarii orașelor Suceava – Ion Lungu, Iași – Mihai Chirica, Botoșani – Cătălin Flutur, Piatra Neamț – Dragoș Victor Chitic, Roman – Lucian Ovidiu Micu, Câmpulung Moldovenesc – Mihăiță Negura și Vatra Dornei – Ilie Boncheș au semnat, luni, la Suceava, acordul cadrul pentru înființarea unei alianțe al cărei principal obiectiv este promovarea a două proiecte de infrastructură pentru Moldova.

Alianța „Moldova se dezvoltă” își propune să susțină realizarea Autostrăzii est-vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană, și Autostrada nord-sud, care să lege Moldova de București, autostradă necesară pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei.

„Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianța Vestului. Nu este o contrapondere la Alianța Vestului. Cred că asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai demult, având în vedere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul țării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Și noi, în Moldova, avem primari vrednici, care și-au făcut datoria, dar din cauza poziționării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal și București, avem o mare problemă. Așa cum i-am spus și președintelui României, la ședința Asociațiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei șapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar și cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a declarat primarul din Suceava, Ion Lungu.

Semnatarii noii alianțe susțin că inițiativa a apărut ca urmare a lipsei unei strategii coerente de dezvoltare și alocare a resurselor.

„Astăzi a fost semnat acordul cadru referitor la . Orașele semnatare au fost Suceava, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc, Roman și Vatra Dornei. Asocierea vrea să promoveze eficient proiecte de infrastructură, de investiții publice sau private, proiectele în educație, sănătate, mediu, turism, etc. Prin aceste proiecte dorim să diminuăm decalajul de dezvoltare care există între Moldova și celelalte regiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

La începutul lunii decembrie primarii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea au lansat, Alianța Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

„Am lansat Alianța Vestului între Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, inițiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanți, să ieșim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităților unde ne-am asumat respoinsabilități. La baza platformei noastre stă Declarația de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităților. Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susținerea Autostrăzii Timișoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru orașe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei rețele de transport public intraregional și interregional, creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

„Nu este îndreptată împotriva guvernării de la București, ci să avem o Românie mai bogată, își propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarității astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetățeni. (…) Discutăm cu UE și partenerii naționali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane și creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, și deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus primarul din Cluj- Napoca, Emil Boc.

După doar câteva zile de la înființarea Alianței Vestului, mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița s-au hotărât să lanseze o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare și inițiatorul acestei idei, a declarat că „Provincia Transilvania de Nord” nu va fi o replică la Alianța Vestului, nefiind un proiect cu tentă politică.

„Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a președinților de consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud, a primarilor municipiilor reședință de județ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău și Bistrița, alături de primarii de orașe și municipii din cele patru județe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianței Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanță doar la nivel regional sau național, ci să construim ceva bun și pentru Europa și să sprijinim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate și echilibru”, a spus Cherecheș.

Viitoarea alianță susține dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate și fezabilitate care să fie avizate de autoritățile centrale de la București, dar proiectele strategice să fie finanțate cu bani de la Bruxelles.

„Primul lucru la care ne gândim este drumul rapid, sau un soi de autostradă, între Baia Mare și Satu Mare, completat cu o centură metropolitană a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie și unul spre Sighetu Marmației, pentru a dezvolta și orașele mici. Vom continua cu un pod rutier care să lege România de Ucraina, după care să facem drumul rapid Baia Mare – Zalău, respectiv intersecția cu Autostrada Transilvania. Ne dorim și infrastructură rutieră și feroviară spre Bistrița”, a subliniat Cherecheș.

În același timp, Provincia Transilvania de Nord se va implica în dezvoltarea unor proiecte de turism, cultură, sport, educație – învățământ profesional.

„Sunt lucruri importante pe care le-au gândit și colegii noștri din Alianța Vestului și mă aștept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociații create din dorința de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a declarat primarul din Baia Mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani