Săftoiu, după scandalul provocat de USR în plen: Balamucul face rating, dar legile pot fi blocate doar prin vot

Săftoiu, după scandalul provocat de USR în plen: Balamucul face rating, dar legile pot fi blocate doar prin vot
Publicat: 07/12/2017, 17:48

„Ziua de ieri, așa cum s-a desfășurat în spatiul virtual și în spațiul real (plenul Camerei Deputaților) poate fi suportul unui studiu despre manipulare, despre goana după imagine, despre încălcarea regulilor, inclusiv de cei care le invocă acerb, despre continua compromitere a actului de legiferare și dezbatere în Parlament, cu instrumente diferite, dar cu același final. Dacă nu aș fi fost acolo, până la finalul ședinței (22.50) și aș fi urmărit doar ceea ce se vedea pe Facebook sau la TV chiar aș fi crezut că PNL a părăsit plenul”, a scris Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Ea precizează că PNL a rămas în sală până la capăt votând împotriva propunerilor PSD și reușind astfel să amâne votul final pentru modificarea Legii ANI și pentru Statutul magistraților. „În Parlament, poți bloca o lege prin vot și invocând procedurile parlamentare. Îmi pare rău pentru toți cei care cred că, în Parlament, poți bloca promovarea unei legi altfel. Balamucul poate face rating, dar legile pot fi blocate, amânate, respinse doar prin vot. PNL a votat timp de 13 ore împotriva articolelor și amendamentelor”, consideră Săftoiu.

Aceasta amintește liberalii au reușit să-l determine, invocând Regulamentul Camerei Deputaților, pe Șerban Nicolae să stea la locul rezervat inițiatorilor proiectelor de lege și să determine amânarea votului final.

„Pas cu pas: Invocând art. 91, alin 3. din Regulament, Raluca Turcan cere suspendarea ședinței din considerente de solemnitate față de moartea Regelui. Se votează: 67 pentru,124 împotrivă. PNL cere modificarea ordinii de zi prin includerea moțiuni pe energie a PNL. Respins. PNL cere amânarea discutării celor 2 proiecte (ANI și Răspunderea magistraților), explicând că nu se justifică urgența votării lor. PNL cere, din nou, modificarea ordinii de zi cu mutarea celor 2 proiecte la punctele 37 și 38. 80 pentru, 138 împotrivă. Și continuăm pe aceeași procedură cerând mutarea unor articole pe alte poziții. O tactică ce făcea posibilă depăsirea orei la care era prevăzut votul final. PNL cere, de la tribună, ca Legea privind statulul judecătorilor și procurorilor să fie retrimisă la dezbateri în comisiile permanente și să se aștepte, în același timp, avizul Comisiei de la Veneția înainte de votul final pe toate cele trei legi ale justiției. Depășim ora 12,30 prin toate aceste luări de poziții. Votul final e deja amânat și începe votarea celor peste 1200 de amendamente. Primul obiectiv de a fi amânat votul final fusese atins. Nu ne mai rămânea decât să rezistăm până la finalul sedintei votând impotriva amendamentelor si a articolelor din lege”, a relatat Adriana Săftoiu.

Ea susține că în spațiul virtual s-a declanșat un atac împotriva PNL, acuzat fără motiv că a părăsit lucrările plenului. „Poate miercuri, la votul final, ne achiziționăm niște telefoane cu baterii rezistente și în loc să respingem legile prin vot, prin luări de cuvânt, facem poze, filmăm, ne deificăm pe FB, împrumutăm un megafon și lăsăm doar PSD să voteze”, a conchis Săftoiu, făcând trimitere la acțiunile USR din timpul ședinței de miercuri.

Ședința de plen a Camerei Deputaților de miercuri a durat circa 13 ore, cu ample dezbateri procedurale, la un moment dat un grup de deputați USR blocând accesul la tribună și folosind o portavoce pentru a prezenta amendamentele depuse la Statutul magistraților. Ora programată pentru votul final a fost astfel depășită, vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase, anunțând că acesta va fi reprogramat prin decizie a Biroului Permanent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...