no author
no author
Diana Grigore
Mihai Draghici
2654 vizualizări 8 feb 2019

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a dat asigurări că Federaţia Rusă nu are intenţii cu caracter agresiv faţă de România şi este pregătită să negocieze cu SUA, însă nu vrea să fie cea care iniţiază discuţiile.

”Americanii au spus timp de un deceniu, dacă nu mai mult, că sistemul lor strategic antibalistic nu este îndreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit că este îndreptat fix spre Rusia. Foarte drăguţ. Am învăţat din istorie şi nu ne permitem să fim naivi. Nu sunt plănuite acţiuni ostile, neprietenoase şi vă pot asigura că Rusia nu are intenţii cu caracter ostil, agresiv faţă de România. Credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod de a construi relaţii cu vecinii e să oferi condiţii pentru o bună vecinătate,” a declarat ambasadorul Rusiei în România, într-o conferinţă de presă, joi, la Bucureşti.

Acesta a adăugat că Rusia e gata să poarte un dialog cu SUA pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să iniţieze discuţiile.

”Nu am discutat nici cu americanii, nu pentru că nu suntem pregătiţi să vorbim, dar nu vedem o reacţie. Căutăm să dialogăm, dar nu iniţiem dialogul. Am auzit înainte numai acuzaţii, ultimatumuri şi fiecare iniţiativă de a discuta substanţial, de a oferi informaţii, a fost ignorată. Va depinde foarte mult de pragmatismul şi de realismul liderilor noştri”, crede Kuzmin.

Ambasadorul rus avertizează că, prin suspendarea Tratatului INF, SUA intenţionează să transforme Europaîn arena unui posibil război mondial.

”Acest pas al SUA a devenit încă unul din seria de acţiuni menite să dărâme sistemul actual de tratate internaţionale în domeniul dezarmării şi menţinerii stabilităţii strategice la nivel mondial pentru unicul scop: de a păstra propria lor dominaţie în lume. Deosebit de alarmant este faptul că strategii de la Casa Albă şi din Pentagon din nou îşi declară, de fapt, în mod deosebit intenţia de a transforma continentul nostru european, care şi aşa a avut mult de suferit, în principala sursă de tensiune şi arena unui posibil război mondial, în speranţa naivă că ei vor putea sta până la capăt peste ocean, cum deja a fost de mai multe ori în secolul al XX-lea. Considerăm că astfel de strategie este una nesăbuită şi distructivă pentru întreaga omenire,” afirmă Kuzmin.

”A fost luată decizia de a ne abţine deocamdată de la avansarea de iniţiative pe planul negocierilor cu americanii în acest domeniu, atâta timp cât ei înşişi nu ”se maturizează”, pentru o înţelegere a necesităţii unui dialog echitabil şi substantiv.

Administraţia Vladimir Putin l-a convocat, joi, pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului INF. Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

"Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului," a comunicat joi seară Ministerul rus al Apărării.

Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare, anunţă agenţia de presă Tass.

”Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia,” a acuzat luni seară Rusia, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară. "Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF," a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe.

"Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un control al armamentului eficient la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA, care au rolul dobândirii supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete", a precizat Ministerul rus de Externe.

Statele Unite încalcă de mulţi ani Tratatul INF, prin instalarea sistemelor balistice în România, a acuzat sâmbătă Administraţia Vladimir Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin situaţia Tratatului INF, în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

"Referitor la Tratatul INF, după cum ştiţi, este în vigoare din anul 1988 şi avea un termen nedeterminat. Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune", i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversaţiei, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Sunt încălcări clare ale Tratatului INF", a constatat preşedintele Vladimir Putin.

Serghei Lavrov a continuat: "Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România şi se fac pregătiri pentru a le amplasa şi în Polonia şi Japonia".

"O altă problemă care ne îngrijorează este că recent, în urmă cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare în 2018, au fixat obiectivul dezvoltării unor arme atomice de capacitate mică şi este probabil ca rachetele cu rază medie de acţiune să fie utilizate pentru lansarea acestor arme (...)", avertizează Lavrov.

Ministrul rus de Externe acuză Statele Unite şi de încălcarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT). "Suntem preocupaţi şi de abordarea SUA privind responsabilităţile asumate prin Tratatul NPT, dat fiind că în pofida numeroaselor sesizări, SUA comit încălcări majore ale acordului, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Deşi Tratatul prevede responsabilităţi ale puterilor nucleare de a nu modifica tehnologiile privind folosirea armamentului atomic, NATO efectuează aşa-numitele misiuni nucleare comune, în care Statele Unite şi cinci state NATO în care sunt amplasate bombe nucleare americane fac teste privind folosirea armelor atomice cu participarea unor ţări care nu se numără printre cele cinci puteri nucleare. Aceasta este o încălcare directă a Tratatului de Neproliferare", a acuzat Lavrov.

Rusia a anunţat sâmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul INF, ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump. "Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă, după retragerea SUA din Tratatul INF. Este normal să fie luate astfel de măsuri", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului INF, a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

"De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul INF, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni, dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului", a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe. "Statele Unite au respectat în totalitate Tratatul INF mai mult de 30 de ani, dar nu vom rămâne sub obligaţia termenilor acordului, în timp ce Rusia îl încalcă. Nu putem fi singura ţară din lume care să aibă obligaţii unilaterale prin acest Tratat sau prin altele. Vom avansa spre dezvoltarea propriilor opţiuni de reacţie militară şi vom colabora cu NATO şi cu alţi aliaţi şi parteneri pentru a opri Rusia să obţină avantaje militare prin acest comportament ilegal."

 

 

 

Citește și: