Sorin Bogdan
no author
Sorin Bogdan
Departamentul Politic
Daniela Timofti
2556 vizualizări 8 oct 2018

Coaliţia pentru Familie: Comitetul de iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, DIZOLVAT

"Începând cu data de astăzi, Comitetul de iniţiativă cetăţenească pentru revizuirea art. 48(1) din Constituţiei României este dizolvat, prin efectul legii. Mulţumim tuturor susţinătorilor demersului iniţiat de comitetul nostru, mulţumim tuturor cetăţenilor români care au votat la referendum. Ne exprimăm şi pe această cale adânca noastră recunoştinţă pentru jertfa tuturor celor care au sprijinit şi afirmat voinţa a milioane de români. Dumnezeu să ocrotească România!", se arată pe pagina de Facebook a Coaliţiei pentru Familie.

Demersul acestei organizaţii a stat la baza referendumului din acest weekend, care nu a reuşit să strângă numărul necesar de voturi pentru a fi validat.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au dat vina, pentru eşecul de la referendum, pe Guvern pentru că a dat dovadă de „incapacitate” în a informa românii cu privire la legea ce urma a fi modificată sau cu privire la întrebarea de pe buletinele de vot.

„Să ne amintim că au existat canale media, partide, vocea societăţii care ne pregăteau zi de zi, ceas de ceas pentru fraudă. Era singurul mesaj pe care-l spuneau: fraudă, fraudă! A fost un referendum extrem de calm cu iregularităţi care s-au întâmplat în special împotriva susţinătorilor referendumului, dar care a dovedit că nu există urmă de fraudă. Nu vom mai relua aici subiectul incapacităţii Guvernului şi a administraţiei României de a informa publicul românesc cu datele legale strict necesare, cu informaţia necesară despre legea despre care vorbim de revizuire constituţională, despre întrebarea care este scrisă în buletinul de vot”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe Facebook, preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu.

Bullmann: Românii nu au interes pentru discriminarea homosexualilor

Udo Bullmann, preşedintele S&D, grupul socialist european din care face parte şi PSD, a declarat că "majoritatea românilor nu au niciun interes in a-şi vedea ţara discriminând cuplurile de acelaşi sex", se arată într-un comunicat postat pe pagina grupului.

"Acest rezultat arată că majoritatea românilor nu au niciun interes in a-şi vedea ţara discriminând cuplurile de acelaşi sex. Schimbarea propusă a fi adusă Constituţiei ar fi fost un clar pas înapoi pentru drepturile persoanelor LGBTI şi ne bucurăm că această idee intolerantă asupra conceptului de familie nu a primit susţinerea cetăţenilor României. Ceea ce ar trebui sa conteze într-o familie este pe cine iubeşti, nu sexul persoanei de lângă tine", a declarat Bullmann.

"Grupul nostru a fost întotdeauna vârful de lance al luptei pentru drepturile LGBTI şi vom susţine acest lucru oriunde le vom vedea ameninţate. Sperăm că Guvernul României va asculta alegătorii şi se va concentra pe problemele care contează pentru aceştia. De asemenea, încurajăm Guvernul să înainteze lucrul pentru legislaţia parteneriatului civil, care este încă în pregătire", a adăugat oficialul.

Liderul S&D a mai afirmat că grupul pe care îl conduce "a susţinut de mult timp faptul că toate statele membre UE trebuie sa recunoască parteneriatele civile şi căsătoriile persoanelor de acelaşi sex, astfel încât cetăţenii să aibă statutul şi drepturile protejate atunci când intră într-un alt stat membru UE. Acesta este un impediment clar in calea dreptului la libera circulaţie al cetăţenilor, lucru pe care UE are datoria de a-l rezolva".

BOR: Atitudinea românilor asumată prin participare sau neprezentarea la vot trebuie respectată

Patriarhia Română susţine că şi-a împlinit misiunea civică şi morală în spaţiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu.

“Atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public”, se arată într-un comunicat de presă trimis, luni, de Patriarhia Română.

De asemenea, sursa citată mai precizează că referendumul a oferit posibilitatea de a cunoaşte poziţia societăţii faţă de “apărarea valorilor morale”.

“Deşi Referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român”, se mai arată în comuncat.

Biserica Ortodoxă Română precizează că are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine, precizând că mulţumeşte celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot.
 

Comunitatea #boicot: Ne bucură că românii au ales o cale spre Europa

Comunitatea online autointitulată #boicot, care s-a mobilizat în campanii virale pe internet împotriva participării la un referendum inutil şi costisitor a salutat reacţia românilor care nu s-au dus să voteze.

”Este clar la acest moment că majoritatea reală a cetăţenilor cu drept de vot din România a ales boicotul, adică au ales o parte, iar asta nu a fost cea a Coaliţiei pentru Familie, a bisericii, a puterii. Majoritatea românilor a refuzat conştient să ia parte la o campanie plină de ură şi de manipulări. O majoritate covârşitoare pentru care grijile şi problemele reale ale României trebuie să aibă prioritate în viitor şi trebuie să fie luate în considerare, atunci când grupuri ultraconservatoare şi politicieni decid să arunce banii publici pe fereastră, în loc să vină cu soluţii reale în sprijinul românilor,” scrie în mesajul publicat pe pagina de Facebook a grupării.

”Este îngrijorător faptul că un grup de oameni au fost mânaţi la vot de preoţi, ori primari, şi lideri CpF, fiind puşi adesea să-şi demonstreze credinţa prin vot, ceea ce este incorect, imoral, inacceptabil. Ne bucură însă că majoritatea românilor au ales să nu se lase intimidaţi şi să aleagă o cale spre Europa, către drepturi egale şi respect reciproc. #boicot #boicotlareferendum

Asociaţia MozaiQ: Victorie pentru democraţia din România!

Asociaţia MozaiQ, care protejează interesele comunităţii LGBTQIA+ în România, consideră că eşecul referendumului este victoria societăţii româneşti împotriva forţelor conservatoare.

”Asociaţia MozaiQ aplaudă rezultatul de astăzi al referendumului privind modificarea definiţiei familiei din Constituţie! Rezultatele ne arată că românii au respins ura şi dezbinarea în societate şi nu au legitimat prin prezenţa lor un act politic menit să stigmatizeze şi să discrimineze comunitatea LGBT. Prin susţinerea campaniei #boicot, cetăţenii României au tras un semnal extrem de clar cu privire la ataşamentul lor faţă de valorile europene şi democratice. Forţele conservatoare din România primesc astăzi un NU categoric din partea cetăţenilor, ceea ce ne redă speranţa că România viitoare este una a diversităţii, a respectului faţă de toate minorităţile şi a oportunităţilor egale pentru toţi.

Victoria de astăzi este victoria întregii societăţi şi a societăţii civile din România, iar prin rezultatele de astăzi declarăm toţi, uniţi, în anul Centenarului, că drepturile omului nu se votează, că minorităţile trebuie protejate, că drepturile reproductive ale femeilor nu pot fi puse sub semnul întrebării şi că libertăţile fundamentale ale cetăţenilor trebuie să fie garantate de toate instituţiile statului. Nu avem cum să remarcăm că astăzi societatea românească se află cu un pas înaintea elitelor politice, care au eşuat în misiunea lor de a îi reprezenta pe toţi cetăţenii. Prin permiterea desfăşurării acestui referendum clasa politică a arătat că este deconectată de la realităţile de zi cu zi ale cetăţii.

În acelaşi timp, astăzi reiterăm, că separaţia dintre stat şi biserică este şi trebuie să rămână un principiu de bază pentru democraţia românească. Cultele nu trebuie să legifereze, nu trebuie să fie implicate în procesul electoral, nu trebuie să fie partizane politic, la fel cum politicul nu are ce căuta în biserică pentru a strânge voturi. Preoţii nu trebuie să mai fie agenţi electorali. Doar printr-un astfel de echilibru putem asigura că dreptul fundamental la libertate religioasă este garantat.

De-a lungul întregului proces de modificare a Constituţiei, desfăşurat pe perioada a trei ani, comunitatea LGBT din România s-a văzut de multe ori demonizată, pusă la zid, făcută ţap ispăşitor pentru toate problemele sociale ale României. Campania electorală din ultimele patru săptămâni a intensificat discursul urii faţă de comunitatea LGBT. Astăzi lucrurile acestea trebuie să se oprească. Ne-am câştigat astăzi dreptul de a fi traţi ca cetăţeni egali în faţa legii, ca interlocutori egali în relaţia noastră cu statul şi cu alte entităţi sociale. Problemele noastre contează, iar la 17 ani de la dezincriminarea homosexualităţii, nu mai putem fi daţi la o parte şi ignoraţi.(...)

La final nu avem cum să nu mulţumim organizaţiilor, voluntarilor, oamenilor de bine, a membrilor şi delegaţilor USR şi tuturor aliaţilor comunităţii LGBTcare au făcut victoria de astăzi posibilă. Mobilizarea din aceşti trei ani şi mai accentuat din această campanie electorală ne dă speranţă în viitorul României, în care grupuri diverse colaborează pentru binele general şi în care diferenţele dintre noi ne unesc, nu ne separă,” se arată în comunicatul asociaţiei.

ACCEPT: Românii au respins ura prin #boicot

Imediat după închiderea secţiilor de votare, Asociaţia Accept care reprezintă interesele comunităţii LGBTI, a salutat rezultatul şi a remarcat că românii nu pot fi păcăliţi prin ură.

”Asociaţia ACCEPT salută rezultatul referendumului de astăzi. Împreună, prin #boicot, am arătat că noi, cetăţenii, dorim o Românie a valorilor democratice, o ţară în care respectul, egalitatea şi bunul simţ ghidează societatea. Astăzi am arătat că nu putem fi păcăliţi de o agendă politică care ne îndeamnă la ură şi dezbinare, am arătat că cei mai mulţi dintre noi credem că drepturile omului nu se votează la referendum. Electoratul şi-a afirmat, încă o dată, ataşamentul faţă de parcursul european al ţării noastre şi faţă de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală,” se arată în comunicatul oficial al organizaţiei.

”Prezenţa scăzută la referendumul pentru familia tradiţională demonstrează că, în realitate, românii sunt foarte îngrijoraţi pentru problemele familiilor lor. Dar îi preocupă protecţia reală a familiei, greu încercată de condiţiile sociale şi economice din ţara noastră, şi nu protecţia ei prin modificarea inutilă a unui articol din Constituţie. Românii nu pot fi păcăliţi de ură, ci au nevoie de protecţia substanţială a familiilor lor.

„Comunitatea persoanelor gay, lesbiene, bisexuale şi transgender face parte din populaţia acestei ţări, şi are în rândul ei numeroase familii care, la acest moment, sunt total lipsite de recunoaştere legală şi protecţie juridică. Este timpul ca statul român, prin autorităţile competente, să asigure drepturi şi obligaţii egale pentru cuplurile de acelaşi sex”, a declarat Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

Dorim să mulţumim artiştilor, personalităţilor din viaţa publică şi politică ce s-au alăturat campaniei #boicot. De asemenea, suntem mândri să facem parte dintr-o societate civilă de drepturile omului care a stat acasă unită în faţa pericolului populismului. Organizaţii anti-corupţie, pentru drepturile femeilor, pentru drepturile copiilor, şi multe altele, au susţinut în ultimii trei ani egalitatea comunităţii LGBTI şi au fost vitale în efortul comun de a proteja democraţia din România.

USR: Am fost singurul partid care s-a opus referendumului

Imediat după închiderea secţiilor de votare, membrii USR au transmis în direct pe Facebook mesajul prin care salutau decizia românilor de a boicota referendumul şi au reamintit că au fost singurul partid politic care s-a opus explicit demersului de revizuire a Constituţiei, considerându-l o temă falsă.

”Referendumul pentru modificarea Constituţiei s-a încheiat. Prezenţa finală din estimările USR, conform monitorizării paralele a colegilor mei, este în jurul cifrei de 19,5%,” scrie în mesajul care însoţeşte înregistrarea video a declaraţiei partidului.

”USR este partidul care care s-a născut pentru a duce în politică vocea reală a cetăţenilor. Am făcut asta la OUG 13, când am dus mesajele din stradă la tribuna Parlamentului. Am făcut asta pe 10 august, când am fost alături de Diaspora. Faţă de referendumul din aceste zile, USR a fost singurul partid care şi-a asumat să spună opinia reală a românilor: că este o temă falsă, care nu aduce nici o schimbare pentru nimeni şi nu rezolvă nimic din suferineţele României de azi.”

"Acest referendum nu a fost validat de către cetăţenii României. Este România secolului 21, cu români mai tradiţionalişti, unii mai implicaţi. Faţă de referendumul din aceste două zile, USR a fost singurul partid care şi-a asumat să ducă mesajul românilor şi anume că e un demers inutil, care nu rezolvă nimic din dramele României. Rezultatul mai confirmă că, dincolo de încercările PSD-ALDE, Dragnea sau Tăriceanu de a guverna prin frică, România e o naţiune europeană, una tolerantă care a refuzat să facă paşi înapoi," a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Codrin Ştefănescu, PSD: Şi-au bătut joc de familia română

Dintre liderii PSD, doar secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu a ieşit la declaraţii după închiderea secţiilor de votare. El a acuzat acţiunile de boicotare a referendumului şi pe preşedintele Iohannis, care s-a ascuns şi a votat printre ultimii, în loc să dea un exemplu românilor prin votul său.

”Pentru cei de la USR e o fantasmă. De aceea sunt mici. Domnul Orban spune că a fost un vot de blam pentru Dragnea. În primul rând, acesta nu a fost un vot politic. Evident sunt nişte aberaţii de la acest partide, PMP, USR, PNL şi Iohannis au vehiculat-o în ultima săptămână ca formă de boicot. 4 milioane de români e o cifră gigant, 4 milioane de români au venit să se exprime. Să nu ieşi ca preşedinte, să spui că vei veni la vot, să ceri poporului să iasă la vot, să te ascunzi şi să te duci în ultimele minute, aşa... cu sictir. Uitaţi-vă ce cozi au fost în Diaspora", a declarat Codrin Ştefănescu.

"E halucinant modul în care au boicotat în secţii. Au făcut tot posibilul să boicoteze un demers civic normal, care nu a fost asumat politic. Nu poţi să dovedeşti apoi că eşti un bun creştin, nu ai cum ca politician să te duci nici la biserică, nici la nuntă. Vreau ca ,în numele PSD, să îi mulţumesc presei din România pentru campania de informare din ultimele două săptămâni pe care aţi făcut-o peste tot. Presa e o putere.(...) Nu a fost un referendum politic, nu a fost politic asumat. Şi-au bătut joc de familia română, de Biserică, de democraţie. Dacă ei cred că vor convinge cu astfel de mesaje poporul român, atunci se înşeală. O să se dea rezultate. Cred că va un procent copleşitor pentru DA, ceea ce e un mesaj important pentru întreaga lume. Eu cred că e eşecul românilor în general", a mai spus Ştefănescu.

Traian Băsescu, PMP: Românii şi-au luat singuri diploma de maturitate europeană!

Deşi atât PMP, partidul pe care l-a fondat, cât şi el personal au îndemnat făţiş românii să vină la referendum şi să voteze DA, Traian Băsescu schimbă placa după ora 21:00 şi aruncă anatema asupra Patrriarhului Bisericii Ortodoxe şi a preşedintelui PSD Liviu Dragnea.

”Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea, au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de Duminică," scrie Băsescu pe pe Facebook.

"Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecţie usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eşecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea guvernului şi pentru PSD, plus banii cheltuiţi. În plus, eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR / PSD nu poate controla votul popular. Rezultatul pozitiv al eşecului referendumului? Românii şi-au luat singuri diploma de maturitate europeană.

P.S. Rămân un susţinător al familiei formată prin căsătoria dintre o femeie şi un bărbat şi aşa o să-mi educ cei patru nepoţei, dar îi voi considera egali în drepturi şi pe cei care trăiesc în familii monoparentale şi pe homosexualii care trăiesc în parteneriat civil", încheie Băsescu.

Biserica Catolică: Vom propovădui Evanghelia familiei cu curaj şi speranţă

Imediat după închiderea urnelor, doar Biserica Catolică din România a reacţionat şi reafirmă în continuare că, la temelia familiei se află căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, întărită de Taina Sfintei Cununii.

”Biserica Catolică din România, după desfăşurarea Referendumului din datele de 6-7 octombrie 2018, în calitatea sa de „mamă şi învăţătoare”, prin vocea episcopilor săi, reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. Slujind cauza mântuirii, din mandatul primit de la Cristos, capul său, peste vremuri, ea nu încetează niciodată să propovăduiască Evanghelia familiei cu curaj şi speranţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de episcopii catolici.

”Biserica încurajează deschiderea faţă de viaţă a părinţilor şi îi însoţeşte pe aceştia în grija lor pentru educaţia copiilor. Implorăm ajutorul şi milostivirea lui Dumnezeu Unul şi Întreit peste toate familiile de acum şi din viitor din ţara noastră şi din lumea întreagă, iar mijlocirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu să ne obţină bucuria trăirii cu demnitate, în pace şi bună înţelegere”, mai scrie în comunicat.

În PNL, rezultatul referendumului a fost aşteptat de o serie de membri marcanţi ai partidului, care s-au înţeles şi au declanşat - deocamdată doar pe Facebook - operaţiunea #ajunge . Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei şi Mara Calista au publicat pe propriile pagini de socializare chemarea la revoltă împotriva conducerii liberale.

”Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge,” se scrie în mesajul publicat simultan, la ora 21:00 şi reluat apoi şi de Cătălin Predoiu şi Cezar Preda.

Fără să ştie de acest demers sau preferând să-l ignore, Ludovic Orban îşi continua, la sediul PNL, eternele acuzaţii împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea, pe care le înşiră de câte ori are ocazia.

”Tentativa lui Liviu Dragnea şi a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot şi să dea în acest fel vot de blam lui Liviu Dragnea şi către partidele de guvernământ. Practic, Liviu Dragnea a furat cetăţenilor care au semnat iniţiativa de revizuire a Constituţiei, a confiscat această temă, a compromis-o, pentru că pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofileşte, se compromite şi este aruncat în derizoriu orice,” a declarat Orban.

”Organizarea referendumului a fost extrem de proastă. Nu a existat niciun fel de campanie de informare din partea Guvernului. Pacă acest Guvern şi-a dorit ca interesul pentru referendum să fie cât mai mic.”

Prezenţa de la referendum demonstrează că politicul nu mai poate mobiliza electoratul pentru un scop anume, ”ci doar împotriva cuiva sau a ceva”, susţine preşedintele UDMR – Organizaţia Teritorială Ciuc, Borboly Csaba.

”Fiecare referendum aduce noi sarcini clasei politice, dat fiind că referendumul este cel mai important instrument democratic. Actualul plebiscit trebuia să aibă o importanţă şi o miză, din păcate această importanţă a fost batjocorită de politica dâmboviţeană. Prezenţa înregistrată la referendum demonstrează că politicul nu mai poate mobiliza electoratul pentru un scop anume, ci doar împotriva cuiva sau a ceva. Noi constatăm că referendumul din weekend a fost folosit de partidele politice româneşti pentru ruperea celui mai mare partid de opoziţie din Parlamentul României”, scria duminică seara, pe Facebook, preşedintele UDMR Ciuc, Borboly Csaba.

În opinia acestuia, rezultatul referendumului nu va fi valabil, dar totuşi ”am primit un nou mandat pentru continuarea politicii de întărirea a familiilor şi de a lupta în continuare pentru apărarea intereselor valorilor familiale din Ţinutul Secuiesc. Noi credem în instituţia căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie, credem în modelul tradiţional al familiei creştine”.

Borboly Csaba afirmă că ştie că nu fiecare a avut o şansa de a avea o familie ideală, ”dar trebuie să ne concentrăm eforturile, ca familiile monoparentale, indiferent de motiv, să nu fie excluse”.

 

Citește și: