Referendumul pentru familie A EȘUAT. Doar 20,41% dintre alegători au venit la urne până la ora 21:00. „Secții goale ca frigiderul meu de acasă”. REVOLTĂ ÎN PNL!

Referendumul pentru familie A EȘUAT. Doar 20,41% dintre alegători au venit la urne până la ora 21:00. Secții goale ca frigiderul meu de acasă. REVOLTĂ ÎN PNL!
AEP monitorizează cât de pregătite sunt secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus / Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 08/10/2018, 10:31

Coaliția pentru Familie: Guvernul nu a informat cetățenii despre Referendum

Reprezentanții Coaliției pentru Familie dau vinape Guvern pentru eșecul referendumului, din cauză dă nu au fost în stare să informeze populația despre obiectivul scrutinului.

„Să ne amintim că au existat canale media, partide, vocea societății care ne pregăteau zi de zi, ceas de ceas pentru fraudă. Era singurul mesaj pe care-l spuneau: fraudă, fraudă! A fost un referendum extrem de calm cu iregularități care s-au întâmplat în special împotriva susținătorilor Referendumului, dar care a dovedit că nu există urmă de fraudă. Nu vom mai relua aici subiectul incapacității Guvernului și a administrației României de a informa publicul românesc cu datele legale strict necesare, cu informația necesară despre legea despre care vorbim de revizuire constituțională, despre întrebarea care este scrisă în buletinul de vot”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe Facebook, președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu.

Ora 22:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la urne la ora 21:00 a fost de20,41%.

Prezența la urne la ora 21:00 la Referendumul pentru familie a fost de 20,41%

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, din 18.278.496 alegători înscriși pe listele permanente, s-au prezentat la referendumul din acest weekend 3.731.704, reprezentând 20,41%.

Județe cu prezență mare: Suceava (30,6%), Dâmbovița (28.9%), Bihor (28,9%), Olt (27,1%), Bistrița Năsăud (26,9%), Botoșani (26,8%), Neamț (26,6%).

Județe cu prezență scăzută: Covasna (8,5%), Harghita (11,1%), Tulcea (14%), Constanța (14,4%), Satu Mare (14,4%), Sibiu (14,9%), Mureș (15,7%).

În Capitală, la închiderea urnelor, prezența la vot a fost de 15,7%.

În Diaspora au votat, până la ora 21:00 (ora României) 121.118 persoane, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra, 5.557 votanți.

Biserica Catolică: Continuăm să propovăduim Evanghelia familiei

Biserica Catolică din România nu se lasă intimidată de eșecul Referendului pentru familie și transmite în continuare că, la temelia familiei se află căsătoria dintre un bărbat și o femeie, întărită de Taina Sfintei Cununii.

„Biserica Catolică din România, după desfășurarea Referendumului din datele de 6-7 octombrie 2018, în calitatea sa de „mamă și învățătoare”, prin vocea episcopilor săi, reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. Slujind cauza mântuirii, din mandatul primit de la Cristos, capul său, peste vremuri, ea nu încetează niciodată să propovăduiască Evanghelia familiei cu curaj și speranță”, se arată într-un comunicat de presă transmis de episcopii catolici.

„Biserica încurajează deschiderea față de viață a părinților și îi însoțește pe aceștia în grija lor pentru educația copiilor. Implorăm ajutorul și milostivirea lui Dumnezeu Unul și Întreit peste toate familiile de acum și din viitor din țara noastră și din lumea întreagă, iar mijlocirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu să ne obțină bucuria trăirii cu demnitate, în pace și bună înțelegere”, mai arată comunicatul.

Ludovic Orban acuză PSD, Guvernul și pe Liviu Dragnea pentru…

Aflat la sediul PNL la ora închiderii secțiilor de votare, Ludovic Orban a aruncat toată vina pentru eșecul referendumului în cârca PSD, a lui Liviu Dragnea și a guvernului.

„Tentativa lui Liviu Dragnea și a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot și să dea în acest fel vot de blam lui Liviu Dragnea și către partidele de guvernământ. Practic, Liviu Dragnea a furat cetățenilor care au semnat inițiativa de revizuire a Constituției, a confiscat această temă, a compromis-o, pentru că pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofilește, se compromite și este aruncat în derizoriu orice,” a declarat Orban.

„Organizarea referendumului a fost extrem de proastă. Nu a existat niciun fel de campanie de informare din partea Guvernului. Pacă acest Guvern și-a dorit ca interesul pentru referendum să fie cât mai mic.”

Traian Băsescu:Românii și-au luat diploma de maturitate europeană

Fostul președinte Traian Băsescu, care a susținut referendumul și a votat DA, întoarce foaia și laudă acum maturitatea românilor, în timp ce îi acuză pe Liviu Dragnea și pe Patriarhul Daniel de tentativă fără succes de manipulare a electoratului.

„Românii și-au luat singuri diploma de maturitate europeană! Preafericitul Daniel și Preacondamnatul Dragnea, au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creștere a propriei autorități și credibilități în fața românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activiști și primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoți de a-i mâna pe enoriași la vot după slujba de Duminică,” scrie Băsescu pe pe Facebook.

„Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecție usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eșecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea guvernului și pentru PSD, plus banii cheltuiți. În plus, eșecul referendumului a dovedit că tandemul BOR / PSD nu poate controla votul popular. Rezultatul pozitiv al eșecului referendumului? Românii și-au luat singuri diploma de maturitate europeană.

P.S. Rămân un susținător al familiei formată prin căsătoria dintre o femeie și un bărbat și așa o să-mi educ cei patru nepoței, dar îi voi considera egali în drepturi și pe cei care trăiesc în familii monoparentale și pe homosexualii care trăiesc în parteneriat civil”, încheie Băsescu.

Dan Barna, USR: România, o națiune europeană și tolerantă

Președintele USR Dan Barnaa reamintit că partidul său a fostsingurul care s-a opus explicit acestu referendum, iar românii au confirmat prin boicotarea lui că demersul este inutil.

„Acest referendum nu a fost validat de către cetățenii României. Este România secolului 21 cu români mai tradiționaliști, unii mai implicați. Față de referendumul din aceste două zile, USR a fost singurul partid care și-a asumat să ducă mesajul românilor și anume că e un demers inutil, care nu rezolvă nimic din dramele României. Rezultatul mai confirmă că, dincolo de încercările PSD-ALDE, Dragnea sau Tăriceanu de a guverna prin frică, România e o națiune europeană, una tolerantă care a refuzat să facă pași înapoi,” a declarat Dan Barna.

ACCEPT: Românii nu pot fi păcăliți de politicienii care îndeamnă la ură și dezbinare

Imediat după închiderea secțiilor de votare, Asociația Accept a salutat succesul campaniei de boicotare a referendumului.

„Asociația ACCEPT salută rezultatul referendumului de astăzi. Împreună, prin #boicot, am arătat că noi, cetățenii, dorim o Românie a valorilor democratice, o țară în care respectul, egalitatea și bunul simț ghidează societatea,” se arată într-un comunicat oficial. „Astăzi am arătat că nu putem fi păcăliți de o agendă politică care ne îndeamnă la ură și dezbinare, am arătat că cei mai mulți dintre noi credem că drepturile omului nu se votează la referendum. Electoratul și-a afirmat, încă o dată, atașamentul față de parcursul european al țării noastre și față de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală.”

Ora 21:00

Printr-o acțiune coordonată, mai mulți lideri liberali au publicat pe Facebook, fix la ora 21:00, un mesaj care pare semnnalul unui PUCI în PNL.

„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă.#ajunge,” se scrie în mesajul postat de Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Cătălin Predoiu și Mara Calista.

Ora 21:00

Toate secțiile de votare de pe teritoriul României s-au închis. La ora 22:30, Biroul Electoral Central va anunța prezența la urne de la ora 21:00. Una din cele mai concludente descrieri a Referendumului pentru familie este relatată de jurnalista Valerie Hopkins pe twitter. „Secțiile de votare sunt la fel de goale ca frigiderul meu,” mi-a povestit un tip dintr-un sat de lângă București

Ora 20:30

Bireoul Electoral Central anunță că prezența la vot la ora 19:00 era de18,87%.

Prezența la urne la ora 19:00 era de 18,87%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscriși pe liste permanente, până la ora 19.00, au votat 3.450.189.

Județe fruntașe: Suceava (28,79%), Dâmbovița (26,8%), Bihor (26,6%), Botoșani (25,2%) și Neamț (25%).

Județe cu prezență redusă: Covasna (7,89%), Harghita (10,2%), Tulcea (13,3%), Constanța (13,7%).

În Capitală, prezența la vot, la ora 19:00, a fost de 14,6%.

În Diaspora, și-au exercitat dreptul la vot 111.457 persoane, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra, 5.466 votanți.

Ora 19:30

Președintele Klaus Iohannis a votat în această seară, la Secția numărul 68 amenajată la Școala Generală 4 din municipiul Sibiu.Șeful statului a făcut câteva poze cu membrii comisiei și i-a întrebat cum merge. După vot, președintele nu a discutat cu ziariștii, spunând doar „O seară bună!”.

Ora 19:00

Președintele UDMR Kelemen Hunor a votat, duminică, la referendum, la o secție de votare din Cluj-Napoca, după ce sâmbătă a vrut să voteze la Arad, dar nu avea buletinul la el.

Kelemen Hunor a confirmat pentru corespondentul Mediafax, că și-a exercitat dreptul democratic la vot, dar a refuzat să spună cum a votat.

„Mi-am exercitat dreptul democratic la vot. Am votat, duminică, la secția de votare nr. 64 de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca”, a spus liderul UDMR.

Ora 18:00

O serie de imagini apărute în mediul online arată foarte mulți români așteptând la secțiile de votare deschise în Dublin, Irlanda.

Aceeași situație era și înNuremberg, Germania.

Imagini similare apăruseră aseară pe rețelele de socializare și de la secția de votare deschisă în Harrow, Marea Britanie. Ambasadorul României în UK, Dan Mihalache, a explicat pentru Mediafax, că au fost luate toate măsurile și că se va face o analiză să vadă dacă e nevoie pe viitor de noi secții.Ministerul Afacerilor Externe a organizat, pentru acest referendum, 378 secții de votare în străinătate. Până la ora 16:00, În Diaspora votaseră 87.563 de oameni, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra, 4.467.

Ora 17:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la urne la ora 16:00 era de15,21%.

Prezenta la urne la ora 16:00 era de 15,21%

Potrivit datelor BEC, din 18.278.496 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 2.781.918.

Județe cu prezență mare: Suceava (23%), Dâmbovița (21,46%), Bihor (21,39%), Botoșasani (20,49%) sau Neamț (20,29%).

Județe cu prezență slabă: Covasna (6,47%), Harghita (8,36%), Tulcea (10,86%), Satu Mare (11%).

În București, duminică, ora 16.00, prezența la vot era de 12,55%.

În Diaspora au votat, până la ora 16.00, 87.563 de oameni, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra, 4.467 de oameni.

Ora 16:30

În satul Dobrești din județul Timiș, în care s-a născut Patriarhul Daniel, a fost înregistrată o prezență la vot de 106,06%, până duminică, la ora 13.00, transmite corespondentul Mediafax.

În total, au fost înscriși pe liste 33 de alegători cu drept de vot, fiind înregistrați 35 de votanți, dintre care 18 pe lista suplimentară.

În Dobrești s-a născut și Patriarhul Daniel, la data de 22 iulie 1951.

De asemenea, la secția de votare din localitatea timișeană Lăpușnic, prezența la urne a fost de 73,68%, duminică, la ora 13.00.

Prezența la vot la nivelul județului Timiș era de 10,96%, la ora 13.00.

Ora 16:00

Printr-un mesaj video pe Facebook, liberalul Mihail Neamțu îi îndeamnă pe oameni să meargă să voteze la Referendumul pentru familie.

„Am fost în San Francisco, am fost în Los Angeles, am fost să mă închin și la moaștele Sfântului Ioan Maximovici și totuși, în acea lume unde există oameni care stau drept în fața lui Dumnezeu, se produc schimbări radicale. Despre aceste schimbări radicale vreau să vă vorbesc. Cu alte cuvinte, iubiți credincioși, vin din viitor și am o veste nu tocmai bună. Viitorul nu arată foarte bine, dacă noi nu ne implicăm, pentru că astăzi după ce experimentele dureroase ale comunismului au sfârșit, (…), unii ideologi s-au gândit să nu mai atace frontal această problemă, ci s-o atace indirect. Nu se mai ocupă de mijloacele de producție, așa cum erau înțelese odinioară, ci se ocupă de distrugerea unor instituții organice care nu au nevoie de existența statului ca să funcționeze, cea mai importantă instituție fiind familia”, spune Mihail Neamțu, membru al organizației PNL Sector 1.

„Iată-ne acum, la 30 de ani de la Revoluție, când ideea de libertate de expresie e contestată. Ori ce este, iubiți credincioși, dacă nu un exercițiu de libertate. Ce anume au avut în minte tinerii de la Timișoara, Lugoj, Arad, Sibiu, Cluj și București între 17-21 decembrie 1989, dacă nu libertatea? De ce am vrut să scăpăm de regimul odios al lui Nicolae Ceaușescu, dacă nu să fim liberi să ne învățăm copiii valorile noastre creștine în școli și în spațiul public ca și acasă? Ori astăzi ni se spune că un asemenea exercițiu de libertate e de fapt un exercițiu, atenție, de discriminare”, a completat liberalul în discursul său.

Mihail Neamțu mai susține că, indiferent dacă trece Referendumul pentru familie, de acum înainte trebuie „să începem să ne asumăm rolul și de sămănători, dar și de pescari de oameni”.

Ora 15:30

Patriarhul Daniel a reamintit credincioșilor, după slujba de duminică, importanța votului la referendum, îndemnându-i să meargă la urne, ca să nu fie prea târziu.

„Cei care nu ați fost până acum la vot,vă rugăm să mergeți, ca să nu fie prea târziu.(…) Vă îndemnăm să mergeți la vot și să aveți această onoare, să arătați libertatea și dreptul acesta, să primiți binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiți întru mulți ani,” a spus Patriarhul Daniel, potrivit Basilica.ro.

„Și ieri am încurajat pe credincioși să meargă la votul dedicat familiei și am spus că participarea la vot este un drept, o onoare și o binecuvântare. Astăzi repetăm aceleași cuvinte și explicăm că această binecuvântare este o binefacere pentru familie și pentru popor”, a spus Preafericirea Sa.

Ora 15:00

Coaliția pentru Familie, organizație al cărei demers a stat la baza organizării Referendumului pentru familie, acuză PSD și liderii politici din țară pentru absenteismul fără precedent în România postdecembristă.

„Comitetul de Inițiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art.48 alin. (1) din Constituția României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare județ, precum și informațiile comunicate de cetățenii implicați în susținerea acestui demers, semnalăm evidența dovedită a faptului că ne aflăm în fața unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituției României, ce face obiectul prezentului Referendum.

Pentru toți cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluția din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat și al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii țări de către PSD, falsitatea acestor afirmații”, se arată în comunicatul transmis de Coaliția pentru Familie.

Organizația acuză și maniera superficială și neprofesionistă de organizare a scrutinului.

„Trebuie să înțelegem că ne aflăm în situația în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor și cultelor creștine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declarațiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă și astăzi, prin vectori politici, administrativi și mediatici, aflați sub influența partidelor politice.

Atragem atenția partidelor politice că cetățenii români sunt primii care au înțeles acest boicot politic, transmițându-ne efectele sale din fiecare județ din țară, fiind evidentă pentru toată lumea falsitatea declarațiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acționat în realitate. Facem un ultim apel să înceteze imediat acest boicot politic generalizat la nivelul întregii țări, pentru că el este îndreptat direct și în primul rând împotriva creștinilor din România”, se arată în comunicatul Coaliției pentru familie.

Ora 14.45

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a votat duminică, la Universitatea de Arhitectură din Capitală, pentru familie și în spiritul religiei în care a fost crescută.

„Am venit astăzi să îmi exprim dreptul constituțional la vot. Bineînțeles că am votat pentru familie, pentru normalitate, am votat în spiritul religiei în care am fost crescută.(…) Așa cum știți, noi și ieri, și astăzi, suntem la minister și dacă ar fi să fac o apreciere, aș spune că tot ce intră în responsabilitatea MAI a fost gestionat foarte bine. La procesul electoral din 2016, au fost sesizate în ziua votării peste 100 de fapte care intră în sfera infracțională. De această dată, cel puțin până aseară, am avut doar 9 infracțiuni sesizate”, a declarat Carmen Dan.

„Premierul Viorica Dăncilă a dat ieri exemplul concret, pe care trebuie să îl dea orice om politic cu o funcție de demnitate publică. A fost la vot și a votat conform propriei conștiințe”, a replicat Carmen Dan, întrebată fiind de votul premierului Viorica Dăncilă din 2015, atunci când, în Parlamentul European, dădea un vot favorabil unui raport ce prevedea inclusiv căsătoriile între persoane de același sex.

„Îmi exprim speranța, ca până la sfârșitul zilei, și președintele României să își exprime opțiunea la referendum. E o inițiativă civică, prima de acest gen. Eu îmi doresc exprimarea cetățenilor la vot e să capepte valențe autentice în conștiința socială,” a spus Carmen Dan.

Ora 14:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la urne la ora 13:00 era de 11,67%.

Prezența la urne la ora 13:00 era de 11,67%

Din totalul de 18.278.496 alegători aflați pe listele permanente, 2.134.579 și-au exprimat votul, reprezentând.

Județele fruntașe: Dâmbovița (17%), Bihor (15,99%), Suceava (15.59%), Olt (14,68%).

Județe codașe: Covasna (4,97%), Harghita (6,19%), Satu Mare (8,23%), Sibiu (8,84%).

În Capitală, până duminică la ora 13.00, și-au exprimat votul 10,21% dintre alegători.

În Diaspora, până la ora 13.00, au votat 63.241, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra – 3.622 de oameni.

Ora 14:00

Parohul Bisericii Sfântul Elefterie din București, preotul Valer Ulican, i-a îndemnat pe enoriași să meargă la referendum, avertizând că pot apărea și alte păcate, precum „prostituția sau zoofilia”.

La scurt timp după încheierea Liturghiei și după ce a ținut predica obișnuită a slujbei de duminică, parohul Bisericii Sfântul Elefterie din Capitală i-a îndemnat pe enoriași să meargă la referendum.

„Iubiți credincioși, astăzi este o zi mare. Și pentru că fiecare dintre cei care suntem botezați și suntem creștini, suntem chemați să ne exprimăm voința pentru ca în Constituție să fie trecută căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Vedem că în limba română – și nimeni nu s-ar fi gândit în urmă cu 30 de ani, când spui soț să fie mai mulți soți, să fie trei, patru, cinci sau mai mulți bărbați, sau mai multe femei. De aceea suntem chemați”, a explicat părintele Ulican.

„Desigur, au fost foarte multe dezinformări, aproape toate televiziunile au fost împotrivă și au asociat această inițiatăvă cu oameni politici. Dar aceasta este, iată, o lucrare a Mântuitorului Iisus Hristos, prin care noi ne arătăm apartenența la învățăturile lui Hristos și a tradiției noastre strămoșești. De aceea, vă îndemnăm pe fiecare, deși nu Biserica este inițiatoare, ci Asociația pentru familie, dar dacă este în contextul acesta și în conformitate cu învățătura creștină, este bine să arătăm că suntem creștini”, a mai spus acesta.

Părintele consideră că păcate ca homosexualitate nu pot fi oficializate, pentru că pot atrage altele, „precum zoofilia sau prostituția”.

„Nu poți să fii botezat, să fii creștin și să oficializezi alte păcate, ce aduc după aceea altele, și prostituție, după aceea, știu eu, zoofilie și altceva. Păstrăm tradiția noastră, a neamului nostru creștinesc.(…) Nu am făcut niciodată propagandă pentru niciun partid politic, dar dacă suntem ai Bisericii, să arătăm că nu suntem doar 5%. Fiecare aveți rude și copii, și e bine să participați. Cum doriți să votați – nu vă spunem noi cum, cu toate că o să votăm DA„, a mai afirmat preotul.

Biserica „Elefterie” a fost aproape plină duminică, iar printre enoriași erau fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu sau medicul Mihai Lucan. La această biserică vin, de regulă, foarte multe personalități, cântăreața Corina Chiriac fiind o prezență constantă.

Ora 13:30

După ce a votat la Referendumul pentru familie, mitropolitul Banatului Ioan Selejan a declarat că familia creștină reprezintă „cel mai important proiect de țară”, iar dacă va eșua, România ar putea să „cadă în istorie”. Mitropolitul a votat duminică, la secția din incinta Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.

„Am votat pentru susținerea celui mai important proiect de țară, familia. Familia creștină este cel mai important proiect de țară existențial pentru noi, românii. Dacă acest proiect de țară eșuează, înseamnă că România ar putea să cadă din istorie. De aceea, acest proiect național de țară, familia, trebuie susținut și de noi și de cei care vor veni după noi. Eu sunt călugăr, nu am familie și totuși am venit să susțin acest proiect de țară, am venit ca să îmi cinstesc părinții. De aceea, nu numai pe părinții mei îi cinstesc, ci pe toți părinții și pe toate familiile de români care de-a lungul istoriei au dat oameni de cinste aici, în țara de la poalele Carpaților, România noastră”, a declarat Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului Ioan Selejean votează la Referendumul pentru familie

Prezența la vot la ora 10.00 în a doua zi de referendum era, în județul Timiș, de 7,41%.

Ora 13:15

Reprezentaanții MAI fac mai multe verificări după ce în Bacău a fost semnalat că există secții de vot unde urnele nu sunt sigilate.

„În legătură cu două sesizări privind posibile infracțiuni, se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și persoanele responsabile. De asemenea, în Bacău, au fost primite la 112 sesizări cu privire la faptul că sunt secții de vot unde urnele nu sunt sigilate. Drept urmare, a fost anunțat biroul electoral de circumscripție”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Ora 13:00

La o secție de votare din municipiul Vatra Dornei, amenajată într-un hotel, au votat, până duminică la ora 10.00, 326 de persoane, majoritatea turiști, aflați în centrele balneoclimaterice, transmite corespondentul Mediafax.

Turiștii aflați la băi în municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, au votat masiv la refrenedumul pentru modificarea Constituției. În cele două secții de votare amenajate în incinta celor mai mari complexe balneoclimaterice din oraș a fost înregistrată la ora 10.00, o prezență de 46,17%, și respectiv 24,63%.

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în cele două secții au votat 470 de persoane pe listele suplimentare și 173 pe listele permanente.

În municipiul Vatra Dornei sunt amenajate 14 secții de vot, fiind așteptați la urne 14.079 de alegători înscriși în listele permanente. Până duminică, la ora 10.00 au trecut pe la urne un număr de 1.800 de persoane, un sfert dintre aceștia fiind turiști aflați la bazele de tratament din oraș.

Județul Suceava se afla, la ora 10.00, pe locul 7 la nivel național cu o prezență de 8,81%. În județ au fost amenajate 558 de secții de vot și sunt aștepați la urne 601.417 alegători.

Glumițe cu Gigi Becali la Referendumul pentru familie

Codruț Baciu, observator la vot în Voluntari, a postat pe pagina sa de Facebook o întâmplare care îl are ca subiect pe Gigi Becali. Potrivit acestuia, patronul FCSB a venit la secția de votare să vadă care e prezența la vot.

Gigi Becali are o poziție fermă în privința Referendumului pentru familie. Sâmbătă i-a obligat pe jucătorii FCSB-ului să meargă la vot, iar duminică a recidivat. Conform unei postări publice, omul cu banii de la FCSB s-ar fi dus la secția de votare de la Voluntari și a amenințat că va vota de mai multe ori, supărat pe numărul mic de votanți.

„Nea Gigi tocmai ne-a făcut o scurtă vizită din nou. A băgat capul pe ușa secției și a întrebat dacă e prezență. Apoi a facut o glumiță că votează iară. «N-aveți voie», l-a atenționat plină de zel o domnișoară de la Antena 3. «Și ce dacă? Fac trei luni de pușcărie și votez din nou și din nou»”, povestește Codruț Baciu.

Ora 12:15

Președintele PMP Eugen Tomac a votat pentru modificarea Constituției la Referendumul pentru familie din convingere, dar regretă că societatea românească nu a fost pregătită pentru dezbaterea acestui subiect delicat.

„Am votat astăzi pentru modificarea articolului 48 din Constituție. Este convingerea mea că un subiect atât de sensibil nu trebuie tratat cu indiferență. Regret că societatea noastră nu a fost pregătită pentru această dezbatere. Ca om politic, am dreptul acesta și obligația în același timp de a apăra instituția referendumului și de a-mi exercita dreptul la vot. Am venit astăzi împreună cu tatăl meu, un român din Basarabia, care m-a educat în acest spirit al respectului față de familie. Eu am venit astăzi împreună cu tatăl meu și am dat un vot din convingere”, a afirmat Tomac, după ce a votat la Liceul Sfântul Sava din Capitală.

„Avem însă o realitate pe care nu o pot ignora nici eu și observ că milioane de români sunt în această situație și anume că în România avem un nou personaj care probabil este mai urât astăzi decât era Ceaușescu în ”89. E vorba de Liviu Dragnea, cel care în mod diabolic, a încercat să confiște acest demers și să-l politizeze, motiv pentru care parte din societate sancționează acest demers. Îmi îndrept speranța însă că lucrurile vor reveni la o normalitate în ceea ce privește această dezbatere. Ca om politic de dreapta am venit astăzi și am dat un vot din convingere”, a completat Tomac.

Întrebat dacă are un mesaj pentru cei care urmează să voteze, liderul PMP a răspuns: „E o chestiune de conștiință a fiecăruia. Eu, ca om politic de dreapta care crede în aceste valori promovate de bisericile creștine, am venit din convingere și am dat astăzi un vot. Subliniez însă că nu putem nega o realitate, că o încercare excesivă de a politiza. Gândiți-vă că nu am avut nici 30 de zile de dezbatere pentru acest referendum. De ce? Cui servește această grabă și toate aceste lucruri trebuiesc discutate în următoarea perioadă”.

Ora 12:00

Peste 9.000 de deținuți din închisorile Administrației Naționale a Penitenciarelor au votat la referendum.

„Sâmbătă, la nivelul unităților penitenciare, și-au executat dreptul de vot în cadrul referendumului național pentru revizuirea Constituției 9.374 de persoane private de libertate. Un număr de 14.678 de persoane private de libertate au formulat cereri pentru a-și exercita acest drept”, a declarat, pentru Mediafax, Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Ea a mai precizat că au fost formulate cereri în 45 de unități de detenție și, până în moment, nu au fost incidente la vot.

Ora 11:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot la ora 10:00 era de 7,24%.

Prezenta la vot la ora 10:00 era de 7,24%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscriși pe listele permanente, până duminică la ora 10.00 au mers la secțiile de votare 1.324.642 de alegători.

Cea mai mare prezență: Dâmbovița (11,3%), Bihor (10,39%), Dolj (9,71%) și Mehedinți (9,45%). În județul Teleorman, există secții în care prezența la vot este de 44%, în timp ce la nivelul județului prezența este de 8,16%.

Cea mai scăzută prezență: Covasna (2,88%), Harghita (2,96%), Satu Mare (4,48%) și Maramureș (4,87%).În județul Covasna, există 20 de secții de votare unde prezența nu a atins 1% din alegătorii înscriși pe listele permanente.

În București, au fost prezenți duminică, până la ora 10.00, 7,31% dintre alegători.

În Diaspora, au votat 50.043 de oameni, cei mai mulți fiind prezenți la o secție din Marea Britanie – 3.122.

Ora 10:30

Președintele Klaus Iohannis va vota, duminică seară, la o secție de votare din Sibiu, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Șeful statului se află încă de vineri la Sibiu, iar duminică dimineață a fost prezent la slujbă, la o biserică din oraș.

„Vă doresc o zi frumoasă,” a fost singurul răspuns pe care l-au primit jurnaliștii, după ce Klaus Iohannis a ieșit, împreună cu soția, de la biserică.

Ora 10:00

Președintele PNLLudovic Orban a votat DA la Referendumul pentru familie pentru că este un creștin convins și un familist.

„Particip pentru că referendumul este cea mai puternică instrument al democrației. Tema referendumului de azi e una extrem de importantă, pentru că e vorba despre cum e constituită celula de bază a societății, familia. Mai precis, inițiativa este de a defini în Constituție modul în care era definit în legislație, felul în care se realizează căsătoria între un bărbat și femeie. La acest referendum am decis să particip la vot și să votez DA, pentru că sunt un creștin convins și familist”, a afirmat Ludovic Orban, după de ce a votat, duminică dimineață, într-o secție din județul Ilfov.

„Le spun tuturor românilor că acest referendum nu e nici al PSD, nici al lui Liviu Dragnea, este unul care privește cetățenii, ese un referendum prin care decidem modul în care va funcționa familia, dacă va funcționa în sensul creștin, al moralei creștinei. Nu cred că cei care îndeamnă cetățenii să nu vină la vot fac un bine democrației.”

Rugat să comenteze participarea sau absența președintelui Klaus Iohanis la referendum, Orban a replicat: „Nu știu dacă președintele va veni sau nu la vot. Nu putem califica că cineva lipsește de la vot la ora asta. Se votează până la ora 21.00.”

Despre eventuala invalidare a scrutinului, președintele PNL a declarat: „Nu ar trebui să își asume nimeni acest lucru. Sigur că pe tot ce pune mâna Dragnea se ofilește, se compromite, se distruge. Dragnea a încercat să confiște această temă în interes propriu.”

17 secții de votare la care N-A VENIT NIMENI

Potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, în prima zi de referendum au existat 17 secții de votare în care, în afară de membrii comisiei de votare, nu a intrat NIMENI.

Una dintre secțiile în care nu și-a exercitat nimeni dreptul de vot este deschisă chiar în București, la Colegiul Național „Matei Basarab”. Pe liste sunt înscriși 2454 de alegători, dar nici măcar unul n-a venit la urne în prima zi.

Alte patru secții de votare cu procent zero de participare se află în județul Harghita. De altfel, județul a fost fruntaș la absenteism în prima zi de referendum, cu o prezență de doar 2,22%.

Niciun votant nu a venit nici la secțiile Pachia și Harale, din județul Covasna (aflat pe lista celor mai inactive județe la acest referendum). Alte secții fără votanți au fost în județul Mureș (secțiile din Bozeni, Ilioara și Sînsimion)

La acestea se adaugă două secții din județul Hunedoara, una din Alba, o secție din Vaslui, una din Vâlcea și două secții din județul Iași (localitățile Moșna.și Recea).

Ora 7:00

Toate secțiile din țară au fost deschise la ora 7:00 și nu au fost semnalate probleme, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

„Potrivit informațiilor până la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară. Ca și în prima zi, procesul de votare a început la ora 7 și se va încheia la ora 21. Pe parcursul nopții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secțiilor de votare pe care le-au predat azi dimineață președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

În prima zi a referendumului și după încheierea votului, nu au fost înregistrate evenimente deosebite privind ordinea publică sau care să să afecte desfășurarea normală a votului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...