PSD consideră FUNDAMENTAL referendumul pentru redefinirea noțiunii de FAMILIE. Senatul e cameră DECIZIONALĂ

PSD consideră FUNDAMENTAL referendumul pentru redefinirea noțiunii de FAMILIE. Senatul e cameră DECIZIONALĂ
Publicat: 11/09/2018, 01:26
Actualizat: 26/03/2019, 08:43

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni seara, într-o emisiune TV, că pentru social-democrați „este fundamental” referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie, dar în viitorul apropiat, vor iniția și alte modificări ale Constituției.

„Este fundamental pentru noi, este o cumpănă pentru acest popor referendumul pentru familie din 7 octombrie. PSD are nevoie să fie acum concentrat pe ceea ce urmează, atât în Parlament, cât și în viața publică, atât în ceea ce privește acțiunile guvernamentale, cât și în ceea ce privește legile la care vom începe să lucrăm serios. Avem nevoie mai mult decât oricând de concentrare și unitate”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Senatul dezbate marți, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Pe 1 septembrie, într-o ședință a grupurilor parlamentare care s-a desfășurat la Neptun, conducerea PSD a decis ca referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție să aibă loc pe 7 octombrie.

Pe 2 septembrie, după ședința Biroului Politic Național, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că, deși partidul susține referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție, nu va impune membrilor cum să voteze.

„Respingem orice politizare a acestui subiect. Este o inițiativă cetățenească semnată de trei milioane de cetățeni români, pe care îi respectăm ca opțiune. În ce ne privește, noi am susținut ideea acestui referendum. De altfel, a existat și un protocol între BPN și Coaliția pentru Familie. Nu vom impune fiecărui membru al PNL să voteze într-un anume fel. Fiecare membru PNL se va poziționa în funcție de cum îi dictează conștiința”, a declarat Orban.

„Ceea ce trebuie să rețină inițiatorii referendumului, de 1 an dupã adoptarea în Camera Deputaților a proiectului de revizuire a Constituției, coaliția PSD-ALDE a blocat adoptarea acestui proiect în Senat, unde deține majoritatea clară și unde a refuzat să îl pună pe ordinea de zi, preferând să politizeze acest subiect, să-și facă o temă de campanie politico-electorală din acest subiect. Noi considerăm că acest subiect nu trebuie politizat, iar românii trebuie lăsați să își exprime propria voință la referendumul pentru definirea familiei tradiționale”, a completat președintele PNL.

Pe 3 septembrie, președintele UDMR Kelemen Hunor atrage atenția că mai sunt pași procedurali de îndeplinit.

„Trebuie o hotărâre de Guvern, iar înainte, mai e un pas în Senat. Nu știu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred. Astăzi suntem în 3 septembrie și până pe 7 octombrie, se pot face toate procedurile, inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile. Până când nu se va stabili prin Hotărâre de Guvern, așa cum trebuie procedural, data referendumului, nu putem discuta”, a declarat Kelemen Hunor.

Nici UDMR nu intenționează să influențeze voturile membrilor săi.

„Noi, în grupurile noastre, nu am reușit să stabilim și nici nu trebuie să stabilim o poziție fixă și foarte rigidă. E o chestiune de conștiință a fiecăruia și votul nostru la Cameră a fost foarte conform conștiinței. Fiecare a votat cum a simțit că trebuie să voteze. Lucrurile sunt clare și în acest moment. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate: familia e un lucru și căsătoria e cu totul și cu totul altceva. Nu poți să legi familia de căsătorie, fiincă există familii în care există doar un părinte din varii motive și nu poți să spun că aia nu este familie. Sunt familii unde nu există căsătorie și nu poți să spui copilului nici când este în grădiniță, nici când se duce la școală că tu nu ai familie, fiincă părinții tăi nu s-au căsătorit. Căsătoria e o altă chestiune unde eu sunt mai conservator, mai spre a accepta că orice căsătorie se face între un barbat și o femeie, dar aici avem iar o problemă. Există deja o decizie la nivel european și România – indiferent ce votează – va fi obligată în continuare să accepte căsătorii făcute în afară, în țările unde lucrurile sunt de altă natură și altfel reglementate”, a mai declarat Kelemen Hunor.

În mai 2017, Camera Deputaților a adoptat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, semnată de 3 milioane de cetățeni, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația