Teodorovici: Fondurile SERVICIILOR SECRETE, tăiate pentru că NU ȘI-AU CHELTUIT bugetele decât în proporție de 60%

Publicat: 06/09/2018, 00:15
Actualizat: 25/03/2019, 19:28

„A fost acceptul fiecărei entități, confirmare că a fost o discuție cu premierul și Ministerul de Finanțe, nimeni nu a invocat lipsa de comunicare (…) Toți colegii din CSAT au spus că, până la următoarea rectificare, își pot duce la bun final angajamentele asumate”, a declarat Eugen Teodorovici, la România TV.

Ministrul de Finațe a explicat că fondurile serviciilor secrete au fost tăiate pentru că nu și-au cheltuit bugetele decât în proporție de 60% în primele 8 luni ale anului.

„Am spus clar că sunt deschis la orice fel de dialog, să pun date la dispoziție, au fost discuții cu toate structurile, chiar membrii CSAT au menționat la finalul intervenției pe fiecare secție în parte că au fost discuții bilateriale cu doamna premier și Ministerul de Finanțe pe fiecare rectificare.(…) Am cerut ieri în mod public ca stenograma să fie desecretizată, ca oricine să vadă discuțiile din cadrul CSAT, felul în care au pus problema șefii structurilor de securitate din România și dacă au spus că da au avut sau nu discuții cu Ministerul de Finanțe și dacă și-au dat sau nu acceptul pe rectificarea bugetară”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul de Finanțe cataloghează drept inexplicabilă decizia președintelui de a suspenda ședința CSAT și spune că acesta a plecat fără să salute.

„A fost mirare că ne-am trezit cu decizia de suspendare a ședinței fără să avem un vot,(…) fără un salut de rămas bun. Oamenii așteaptă să avem acest respect reciproc”, a mai afirmat Teodorovici.

Președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința de miercuri a CSAT, în care se discuta rectificarea bugetară și a anunțat că așteaptă un nou proiect din partea Executivului. Câteva ore mai târziu, Guvernul Dăncilă a aprobat rectificarea bugetară fără avizul CSAT.

Președintele cere sesizarea Curții Constituționale

După această decizie, Iohannis a acuzat Guvernul că forțează limitele Constituției și a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința OUG de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018.

„Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. (…) Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă. În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare”, se arată într-un comunicat de presă al președintelui Klaus Iohannis.

Ședința de guvern 5 septembrie 2018

Referitor la demersul președintelui, Teodorovici a afirmatcă Ordonanța își produce deja efectele și „viața merge înainte”.

„Bineînțeles, domnul președinte poate să sesizeze ce dorește dânsul, în baza legii.(…) Nu se întâmplă absolut nimic (n.r.: dacă CCR îi dă dreptate președintelui), ordonanța se publică în Monitorul Oficial, produce efecte, viața merge înainte”, a declarat Eugen Teodorovici, la România TV. „Fiecare interpretează într-un fel. Noi am avut din partea Ministerului Justiției, foarte bine făcută argumentarea, că nu suntem obligați să dăm un aviz. De ieri am avut o discuție cu ministrul Justiției să vedem dacă este temei legal, ce spune legea, care sunt pașii de urmat”, a mai spus Teodorovici.

Teodorovici: Președintele credea că dă șah-mat Guvernului

Președintele Klaus Iohannis a convocat-o joi dimineață, la Palatul Cotroceni, pe Viorica Dăncilă, pentru discuții privind rectificarea bugetară. Deoarece premierul pleacă într-o vizită în Spania, i-a delagat să o reprezinte la Președinție pe ministrul Finanțelor Publice și pe cel al Justiției.

„Mâine (joi, n.r.) e doar o chemare la discuții. Mâine, când voi merge, alături de colegul meu, pe subiectul rectificării să aducem și alte clarificări, ducem datele cu noi și măcar să sperăm că, la următoarea rectificare, nu mai așteptăm o lună de zile ca să stăm să explicăm ce știe toate lumea și acceptă”, a declarat Eugen Teodorovici, la România TV.

Referitor la declarația președintelui, potrivit căreia Guvernul este cel mai incompetent din ultimii 30 de ani, ministrul Teodorovici reacționează: „Președintele face o greșeală și nu cred că a anticipat o astfel de acțiune a guvernului (n.r: adoptarea rectificării bugetare fără avizul CSAT). Probabil se gândea că a dat șah-mat Guvernului, dar ar fi bine să lase acest tip de joc politic, pentru că nu are legatură cu România”.

Ședință de guvern 5 septembrie 2018

„Până acum domnul președinte, de când e la Cotroceni, are cel puțin trei lucruri care au fost altfel decât le-a spus: absorbția de bani europeni. La dânsul în birou a spus că România nu poate să aducă nici măcar 70% și România a închis pe cel puțin 90%, exact cum i-am spus. Al doilea: Codul Fiscal din 2015, pe care domnul președinte l-a retrimis în Parlament fără niciun argument. Efectele lui au rămas așa cum a dorit Guvernul PSD la acea vreme și a reușit să obțină efectele scontate. Al treilea: rectificarea bugetară, care a fost împiedicată și, într-un final, mă bucur de acest lucru, este aprobată de Guvern și veți vedea efectele pozitive”, a mai spus Teodorovici.

Legat de finanțarea Summitului celor 3 Mări, Teodorovici susține că există fonduri. „Pentru acel eveniment foarte important de la București au fost plătite, vor fi asigurate și nu va fi niciun blocaj pe finanțări în derulare. În situația unor cazuri excepționale, când oamenii cheltuie mai repede, este posibil să fie alocate sume suplimentare de guvern, chiar și până la rectificare, prin hotărâre de guvern, din fondul de rezervă al guvernului. Nu este nicio problemă ca domnul președinte să nu iasă bine dintr-un eveniment important pentru țară.(…) Sper ca după ziua de mâine, lucrurile să revină la normal”, a afirmat ministrul de Finanțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...