Poate fi abrogată, dar măsura va avea efecte PE VIITOR. Fost ministru al Justiției, despre legea recursului compensatoriu

Poate fi abrogată, dar măsura va avea efecte PE VIITOR. Fost ministru al Justiției, despre legea recursului compensatoriu
Publicat: 16/01/2019, 12:40

„Legal vorbind, se poate iniția fie o măsură care să abroge această lege, însă trebuie să știm că dacă legea aceasta va fi abrogată pentru persoanele care se află astăzi în închisoare, în executarea unei pedepse, indiferent de abrogarea legii, pentru că legea aceasta a recursului compensatoriu este o lege de drept penal substanțial, va continua să li se aplice această lege, ca pe principiul legii penale mai blânde. Deci se poate face abrogarea, care va avea efecte numai pentru viitor (…), se poate modifica această lege. Deci efectele pot fi controlate numai pentru viitor. Ce este bine să reținem este că legea aceasta care a fost modificată într-un mod fundamental produce niște efecte, pe care nu le putem corecta. Nu există măsură astăzi pe care s-o adoptăm și care să ne facă să revenim la punctul zero”, a declarat Raluca Prună, miercuri la RFI.

Aceasta a adăugat că declarația premierul este lipsită de asumarea responsabilității, precizând că proiectul de lege a fost adoptat în perioada Guvernului Grindeanu, tot în perioada coaliției PSD-ALDE.

„Declarația mi se pare în primul rând lipsită de o asumare a responsabilității. Premierul Dăncilă face parte dintr-un Guvern susținut de coaliția PSD-ALDE și realitatea este că această coaliție PSD-ALDE, prin Guvernul său Grindeanu a adoptat acest proiect de lege, l-a trimis în Parlament și după aceea a urmat calea parlamentară (…). În Parlament, proiectul acesta de lege a fost modificat de așa natură, s-au modificat condițiile și s-au făcut mult mai flexibile”, a completat Raluca Prună.

Ea a precizat că „în varianta inițială ar fi ieșit aproximativ 1.700 de persoane, iar acum, potrivit datelor pe care le vedem, au ieșit peste 11.000„.

Chestionată de ce au beneficiat de această lege și deținuții care au comis infracțiuni cu violență, Prună a spus că legea nu făcea nicio distincție între infracțiunii, nici în versiunea inițială, nici în cea adoptată.

„Legea nu distingea, nici în varianta inițială, nici în varianta adoptată nu se făcea vreo distincție în funcție de infracțiuni și vă explic și de ce, că poate nu este ușor de înțeles de ce infracțiunile cu violență nu au fost exceptate. Legea aceasta a fost inițiată ca urmare a unei obligații pe care România o are în urma numeroaselor condamnări la CEDO, pentru condiții precare de detenție. Condamnările acestea s-au pronunțat de Curte în situații individuale, indiferent de infracțiunea pe care o săvârșise persoana care s-a plâns la Curte. Și atunci, în aplicarea unei măsuri compensatorii, proiectul de lege trebuie să se adreseze tuturor. Condiția de precaritate nu ține seama, în opinia Curții, de infracțiunea pentru care persoana este condamnată. Deci răspunsul este: nu se distinge între infracțiuni”, a explicat fostul ministru al Justiției în Cabinetul Cioloș.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost inițiat de Cabinetul Cioloș, fiind o decizie „neinspirată„. Dăncilă a adăugat că va discutat cu ministrul Tudorel Toader pentru a analiza efectele acestuia și pentru a lua o decizie în acest sens.

„După cum știți această lege a recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos și cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiției tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România și lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a afirmat Dăncilă.

În ultima perioadă au fost lansate în spațiul public critici față de recursul compensatoriu, întrucât mai mulți deținuți eliberați au recidivat.

foto: Mediafax Foto / Marian Ilie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația