Există afirmații eronate și nereale! PSD cere clarificarea modalității de CULEGERE a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV

Există afirmații eronate și nereale! PSD cere clarificarea modalității de CULEGERE a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV
Publicat: 11/02/2019, 11:03
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

„Având în vedere precizia la care face apel Reprezentanța Comisiei Europene din România cu privire la pozițiile oficiale exprimate de CE față de țara noastră, ne așteptăm la aceeași rigoare în legătură cu îngrijorările exprimate de cele mai reprezentative asociații ale magistraților din România în ceea ce privește afirmațiile eronate, nereale> apărute în rapoartele MCV. Se impune deci o clarificare riguroasă asupra care, în opinia asociațiilor magistraților, ”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

Raportul MCV din noiembrie 2018, DUBII privind progresele înregistrate de ROMÂNIA

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat DUBII privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunță Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Comisia Europeană va prezenta, marți,raportulMCVdespre modificarea legislației în domeniul justiției, document care va ține cont și de cele două avize la Comisia de la Veneția.

În ceea ce priveșteraportulMCV, CE a anunțat că analiza care va fi prezentată pe 13 noiembrie, va lua în considerare și avizele Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale. Totodată, oficialii europeni au solicitat autorităților române să țină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: nu țin cont de aceste preocupări>”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Anunțul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneția a recomandat României, în avizul publicat spre sfârșitul lunii octombrie pe site-ul instituției, să reanalizeze sistemul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătățiri, proiectele de lege în domeniul justiției riscă să genereze presiuni și să submineze independența sistemului judiciar.

Înraportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanții că nu vor exista efecte adverse asupra funcționării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneția se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiție au fost contestate de același for și în luna iulie, înraportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneția a exprimat preocupare și față de proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România. Instituția arată că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

În ceea ce privește legile Justiției, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiției și OUG 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se află în procedură parlamentară.

Referitor laraportulMCV, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la un post TV, că documentul va conține „trăsnăi”. În opinia sa, România nu ar trebui să stea în defensivă și să accepte observații „ca și cum am fi copiii de la școală”.

„Se apropieraportul peMCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aș dori pentru țara mea mai mult. Vreau pentru concetățenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne crește salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanță cu realitățile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la România Tv.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?