Există afirmații eronate și nereale! PSD cere clarificarea modalității de CULEGERE a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV

Există afirmații eronate și nereale! PSD cere clarificarea modalității de CULEGERE a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV
Publicat: 11/02/2019, 11:03
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

„Având în vedere precizia la care face apel Reprezentanța Comisiei Europene din România cu privire la pozițiile oficiale exprimate de CE față de țara noastră, ne așteptăm la aceeași rigoare în legătură cu îngrijorările exprimate de cele mai reprezentative asociații ale magistraților din România în ceea ce privește afirmațiile eronate, nereale> apărute în rapoartele MCV. Se impune deci o clarificare riguroasă asupra care, în opinia asociațiilor magistraților, ”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

Raportul MCV din noiembrie 2018, DUBII privind progresele înregistrate de ROMÂNIA

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat DUBII privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunță Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Comisia Europeană va prezenta, marți,raportulMCVdespre modificarea legislației în domeniul justiției, document care va ține cont și de cele două avize la Comisia de la Veneția.

În ceea ce priveșteraportulMCV, CE a anunțat că analiza care va fi prezentată pe 13 noiembrie, va lua în considerare și avizele Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale. Totodată, oficialii europeni au solicitat autorităților române să țină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: nu țin cont de aceste preocupări>”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Anunțul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneția a recomandat României, în avizul publicat spre sfârșitul lunii octombrie pe site-ul instituției, să reanalizeze sistemul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătățiri, proiectele de lege în domeniul justiției riscă să genereze presiuni și să submineze independența sistemului judiciar.

Înraportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanții că nu vor exista efecte adverse asupra funcționării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneția se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiție au fost contestate de același for și în luna iulie, înraportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneția a exprimat preocupare și față de proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România. Instituția arată că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

În ceea ce privește legile Justiției, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiției și OUG 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se află în procedură parlamentară.

Referitor laraportulMCV, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la un post TV, că documentul va conține „trăsnăi”. În opinia sa, România nu ar trebui să stea în defensivă și să accepte observații „ca și cum am fi copiii de la școală”.

„Se apropieraportul peMCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aș dori pentru țara mea mai mult. Vreau pentru concetățenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne crește salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanță cu realitățile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la România Tv.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?