Tolerează LIPSA de la audieri a lui Carmen Iohannis, în timp ce președintele refuză revocarea! PSD, acuzații la adresa lui LAZĂR. Reacția procurorului general

Publicat: 16/01/2019, 13:05
Actualizat: 27/03/2019, 20:31

Procurorul general Augustin Lazăr a reacționat la postarea PSD referitoare la faptul că permite absența soției președintelui de la audieri, în schimb nefiind revocat, și spune că respinge aceste scenarii, iar procurorii nu își exercită atribuțiile ca împuternicire din partea vreunei guvernări.

„Ministerul Public este alcătuit din procurori care își exercită, conștient și hotărât, atribuțiile constituționale, în baza unui mandat al societății (art. 131 din Constituția României), iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuțiile lor procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societății și nu interese partizane și refuză controlul politic.În desfășurarea anchetei procurorul de caz este suveran, intervenția procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluției fiind interzisă”, se arată în reacția lui Augustin Lazăr.

Acesta spune și că respinge „sugestiile mascate de a interveni în derularea unor anchete”.

„De altfel, articolul 3 alineatul (1¹) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor modificată și completată prevede: „Procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor în condițiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.” Amintim aici și explicațiile Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei) care la punctul nr. 34 enunță „Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanțele judecătorești cât și autoritățile de urmărire penală să rămână libere de orice presiune politică. Rezultă că procurorii trebuie să fie autonomi atunci când iau decizii și atunci când cooperează cu alte instituții, trebuie să-și poată îndeplini îndatoririle liberi de orice presiune externă sau interferență din partea puterii executive ori din partea Parlamantului, ținând seama de separația puterilor în stat și de responsabilitatea acestora.” Față de cele arătate, procurorul general respinge sugestiile mascate de a interveni în derularea anumitor anchete penale, subliniind și pe această cale că procurorii sunt suverani în desfășurarea anchetelor repartizate. De altfel, Carta de la Roma anterior amintită subliniază la punctul nr. 36: „Statele trebuie să se asigure că procurorii sunt apți să își îndeplinească atribuțiile fără intimidări, imixtiuni, hărțuire, interferență nepotrivită sau expunere nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură.”, se mai arată în răspuns.

PSD a criticat, miercuri, pe Facebook, absența de la audierile de la PG a soției președinteluiabsente, audieri, carmen iohannis, presedinte, revocare, psd, acuzatii grave, augustin lazar, Carmen Iohannis, spunând că Augustin Lazăr nu este revocat, dar la schimb tolerează aceste absențe, toți crezându-se mai presupus de lege.

„Augustin Lazăr e șeful Parchetului care tolerează absențele de la audieri ale soției prezidențiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Și soția, și Lazăr, și Iohannis se cred deasupra legii și a Constituției. (Dovada că Augustin Lazăr a semnat clasarea dosarului lui Klaus Iohannis”, scrie într-o postare pe Facebook, pe pagina PSD.

Social democrații fac trimitere și la informațiile făcute publice de Antena 3, potrivit cărora Augustin Lazăr a semnat, în 2014, după alegerile prezidențiale, o ordonanță în care se face referire la dispunerea clasării unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis. Lazăr era la acea vreme procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Augustin Lazăr a reacționat la aceste dezvăluiri, spunând că se lansează informații false și calomnioase „În realitate, soluția a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanță, iar ulterior soluția a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, se arată într-un comunicat de presă.

Carmen Iohannis, al cărei nume apare într-un dosar deschis, la Parchetul General, ca urmare a plângerii depuse de Lumea Justiției referitor la casele familiei din Sibiu, a refuzat de două ori să se prezinte la audieri. A doua oară, apărătorul acesteia a prezentat și un certificat medical din care rezultă că soția președintelui nu se poate veni în fața procurorilor.

La începutul lunii decembrie 2018, Carmen Iohannis a refuzat să se prezinte la audierea de la Parchetul General, unde procurorii trebuie să clarifice dobândirea a două imobile din Sibiu, din închirierea cărora soții Iohannis au încasat 320.000 de euro. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a redacției „Lumea Justiției”, care solicită recuperarea banilor, din moment ce justiția a anulat dreptul lor de proprietate asupra imobilelor.

Potrivit unui certificat medical depus de avocatul său la Parchetul General, Carmen Iohannis ar avea probleme de sănătate și nu poate ajunge la audiere. Este a doua oară când soția președintelui evită să fie audiată de procurori în dosarul referitor la casele din Sibiu. Inițial, Carmen Iohannis fusese citată pentru 15 noiembrie, însă a transmis procurorilor că nu se poate prezenta la audiere, întrucât îl însoțea pe șeful statului într-o vizită oficială la Londra.

Dosarul a fost deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca urmare a unei plângeri depuse Redacția Lumea Justiției împotriva notarului din Sibiu Radu Gabriel Bucșă și a soților Carmen și Klaus Iohannis. Sesizarea acuză felul prin care cuplul Iohannis a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparțineau statului român și erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă în perioada iulie 2000 – noiembrie 2014 de Klaus Iohannis.

Potrivit sesizării, până când instanțele au anulat atât actul de vânzare-cumpărare – declarându-i cumpărători care nu pot invoca buna-credință – cât și actele de moștenire care au stat la baza preluării imobilului din patrimoniul statului, soții Iohannis au obținut 320.000 euro din închirierea imobilelor. „Lumea Justiției” cere instanței să dispună recuperarea banilor de la familia Iohannis și de la notarul Bucșă.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York