Proiectul legilor justiției, finalizat. Ce prioritate are acum Toader

Proiectul legilor justiției, finalizat. Ce prioritate are acum Toader
Publicat: 18/10/2017, 12:15

„Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției – vom participa la toate dezbaterile. Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor Hotărârii pilot, pronunțată de CEDO, referitoare la condițiile din penitenciare„, a scris Tudorel Toader pe contul său de Facebook.

Ulterior, Toader a afirmat că a redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția „cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt”.

„Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Timmermans, și voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluțiile propuse prin proiectul de lege”, a mai spus Toader.

În plus, Toader a precizat că liderii coaliției vor decide care este calea procedurală prin care vor fi modificate legile Justiției.

„Fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca inițiativă de către parlamentari și să intre în dezbatere parlamentară. Cea mai bună variantă este ca în final să avem o lege cât mai bună, pornind de la proiectul pe care l-am redactat și cu modificările care vor surveni pe parcursul dezbaterii. Nu eu decid calea de urmat, nu eu fac aprecieri”, a mai spus ministrul Justiției.

Coaliția de guvernare urmează să decidă, astăzi, dacă proiectul va fi promovat ca inițiativă parlamentară, liderul PSD, Liviu Dragnea, avansând, ieri, această posibilitate.

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiției să îi spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă, prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem șanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Părerea mea e că trebuie să fie prin inițiativă parlamentară. Domnul Toader, ce are până la ora asta, mâine poate să le pună la dispoziția comisei și cred că va participa la toate ședințele comisiei într-un mod activ”, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat care sunt proiectele care trebuiau asumate de Guvern și vor fi promovate ca inițiative parlamentare.

În ceea ce privește una dintre modificările care a primit ample critici în spațiul public, cea referitoare la procedura de numire a șefilor de Parchete, Liviu Dragnea a declarat că, în continuare, părerea sa pe acest subiect nu coincide cu a lui Toader.

„O să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneția punctual pe acea procedură. Acea procedură trebuie să rămână (n.r – care îl include pe președinte), cei trei actori (…) În ceea ce privește Inspecția Judiciară, cred cu tărie că această instituție trebuie să fie autonomă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a negat ipoteza potrivit căreia Guvernul nu ar dori să își asume proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Premierul nu a spus niciodată că nu își asumă. Decizia noastră a fost discutată pentru prima dată, am discutat această posibilitate la Sucevița, când am discutat că poate e mai bine ca inițiativă parlamentară, ca să reușim să încheiem în această sesiune parlamentară”, a spus Dragnea.

De cealaltă parte, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că numirea șefilor de Parchete „trebuie să fie depolitizată”, prin urmare „CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politc, care e, în prezent, președintele”.

„Am văzut proiectul înainte de a fi trimis la CSM. Nu am stat să analizez propunerile făcute de CSM, în detaliu, dar sigur că am urmărit cu mare atenție dezbaterea publică, diferite opinii, diferite sugestii. Sunt la curent bine cu toate aceste subiecte de interes public. Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută: ‘1. Cine va face în viitor numirea procurorilor?’ și am susținut că numirea trebuie să fie depolitizată și de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politc, care e în prezent președintele”, declara, ieri, Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă, la Senat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, recent, că va avea o nouă întâlnire, în cursul acestei săptămâni, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care va purta „o discuție aplicată”, urmând să fie dezbătut „fiecare punct” din proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Am ținut cont de propunerile venite de la CSM, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare voi face demersuri pentru a stabili momentul întrevederii cu Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare punct din proiectul de lege (…) Am forma finală, solicit avizul de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide”, a spus Toader.

Toader mai sublinia, la acel moment, că „ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea” proiectului, „pentru că iese din competența lui” și că „decizia va fi la Guvern”.

„Decidenții vor decide dacă țin proiectul pe loc, să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată în funcție de avizul Comisiei de la Veneția. E foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, la solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege, în paralel, când vine avizul Comisiei, în funcție de conținut, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului Comisiei”, a detaliat Toader.

Mai multe propuneri privind legile justiției au fost criticate de juriști, printre cele mai contestate fiind prevederile referitoare la trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției și excluderea președintelui României din procedura de numire a șefilor de parchete, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu