Este o premieră pentru România! Procesele de la completurile de cinci judecători de la ÎCCJ, AMÂNATE

Publicat: 10/12/2018, 13:41

Un complet civil de 5 judecători a amânat, luni, fără strigarea cauzelor, zece procese, printre care și pe cele ale Cameliei Bogdan și ale Laurei Codruța Kovesi. Judecătoarea Camelia Bogdan și fosta șefă a DNA aveau pe rol contestații ale rapoartelor disciplinare ale Inspecției Judiciare.

Președintele completului de judecată a anunțat că în conformitate cu decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curți nu se vor acorda termene de judecată cauzelor din ședința de luni, toate procesele urmând a fi repartizate aleatoriu completurilor nou constituite.

Din sală, judecătoarea Camelia Bogdan a declarat că este pentru prima oară în istorie când un complet intră în ședință și nu judecă.

„Niciodată în istoria țării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în fața unei instanțe și să nu aibă parte de judecată. Este o premieră în istoria României! Voi ataca atât decizia Colegiului de conducere, cât și pe cea a CSM”, a declarat Camelia Bogdan.

„Voi ataca în instanță, deoarece este o decizie care în opinia mea adaugă la lege. Nici Curtea Constituțională nu a delegat CSM-ul ca să legifereze în materia completurilor de 5 judecători . Organizarea judiciară se stabilește, într-adevăr (n.r. – de CSM), potrivit art. 73 din Constituție, sunt legi organice, dar CSM nu are atribuții de legiferare în materie de înființare a Completurilor de 5 judecători. M-am consultat și cu alți colegi și această hotărâre adaugă la lege. Eram hotărâți să sesizăm CJUE (n.r. – Curtea de Justiție a Uniunii Europene), să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această decizie a CSM se încalcă principiul separației puterilor în stat”, a declarat Camelia Bogdan la ieșire din sala de judecată.

Secția pentru Judecători a CSM a recomandat, săptămâna trecută, ca ÎCCJ să organizeze „de îndată” o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase, trei în civil și trei în penal. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă, în decizia luată în data de 5 decembrie, înființarea unui număr optim de șase completuri de 5 judecători, respectiv cel puțin trei completuri în materie penală și trei completuri în alte materii decât cea penală. În momentul de față, la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt în total patru completuri de 5 judecători, două în civil și două în penal.

După ce Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție comunică Secției pentru judecători CSM numărul de completuri de 5 judecători, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnați, prin tragere la sorți, în ședință publică, de președintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreședinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cadrul unei proceduri neutre, publice și transparente.

După tragerea la sorți, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, de competența completurilor de 5 judecători, înființate din anul 2014 și până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înființate de 5 judecători.

„Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potențialelor situații cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcționa în anul 2019, Secția pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens”, se arată la articolul 6 al deciziei Secției pentru Judecători a CSM.

Decizia Secției pentru Judecători a CSM vine în condițiile în care Curtea de Apel București a suspendat hotărârea Înaltei Curți din 8 noiembrie prin care a fost stabilită noua componență a completurilor de 5 judecători. Contestația a fost formulată de președintele PSD Liviu Dragnea, care a arătat că instanța supremă nu a așteptat motivarea deciziei Curții Constituționale.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top