Prima reacție a Danei Gîrbovan după ce a fost acuzată că și-a negociat funcția de ministru

Prima reacție a Danei Gîrbovan după ce a fost acuzată că și-a negociat funcția de ministru
Publicat: 04/09/2019, 17:10

Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a reacționat, miercuri, pe Facebook, la acuzația cum că și-ar fi negociat politic funcția de ministru al Justiției.

„Am rămas surprinsă de poziția doamnei judecător Andrea Chiș care, prin alegațiile și contorsiunile logico-juridice, a transformat discuția asupra unei chestiuni simple de drept într-o veritabilă ședință cu tente disciplinare în cadrul căreia nu m-am putut apăra. Atât demisia, cât și cererea de retragere a demisiei, sunt acte unilaterale, de care Secția pentru judecători este ținută să ia act, în condițiile legii, fără a avea dreptul de a cenzura oportunitatea unei astfel de alegeri. Acesta este și motivul pentru care nu am fost prezentă la ședința Șectiei, pentru că nu aveam ce susține, lucrurile fiind clare din punct de vedere juridic”, arată Dana Gîrbovan.

Gîrbovan îi cere judecătorului Andrea Chiș să spună „de îndată” care este numele ziarului ce a publicat informația că ea și-ar fi negociat „în casa unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache”, numirea la Ministerul Justiției.

„Este inadmisibil ca doamna judecător să faca astfel de afirmații fără să citeze sursa. Așadar, doamnă judecător Chiș, ce jurnalist a făcut astfel de afirmații despre mine, în ce ziar și când? Doamna judecător Andrea Chiș a afirmat repetat că mi-am negociat o funcție politică în executiv. Cum am declarat și public, nu eu am cerut poziția de ministru al justiției și nu am negociat pentru ea. Propunerea a venit din partea premierului Dăncilă, căreia i-am spus că accept propunerea cu trei condiții: independența deplină, sprijin pentru obiectivele pe care le aveam în vedere și, nu în ultimul rând, ca justiția și propunerea ce mă vizează să nu devină subiect al bătăliei politice. Obiectivele propuse le-am făcut publice, tocmai pentru a fi clar pentru toată lumea ce proiecte aveam în vedere la Ministerul Justiției. Doamna judecător Andrea Chiș a cerut sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica dacă nominalizarea unui judecător în funcție pentru o funcție în cadrul executivului sau legislativului este sau nu activitate politică în lumina paragrafelor 168 și 169 din Decizia nr. 45/2018 a Curții Constituționale, iar acest lucru ar putea constitui abaterea disciplinara prevazută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Doamna Chiș s-a întrebat, când a făcut această solicitare, dacă . Curtea Constituțională nu face în realitate o astfel de analiză, de aceea nici nu există o astfel de diferență în cuprinsul deciziei”, scrie Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, în decizia Curții nu se reține că a accepta să fii propus ca ministru este o activitate „ea însăși politică, așa cum a susținut sau lăsat să se înțeleagă, în mod repetat, doamna judecător Chiș”.

Dana Gîrbovan afirmă că „dacă un simplu cetățean, fără studii juridice, are scuza că nu înțelege chestiuni de drept ori aspecte ce privesc statutul judecătorului, o astfel de scuză nu poate apărea față de un judecător, mai ales unul cu experiența doamnei judecător Chiș, cu atat mai mult cu cât a fost și dânsa lider de asociație profesională și a solicitat în decursul timpului implementarea obiectivelor pe care și eu le-am propus”.

Față de cele afirmate de Andrea Chiș, în contextul în care nu a avut posibilitatea să își exprime punctul de vedere direct în sedința Secției pentru judecători din data de 3 septembrie 2019, Dana Gîrbovan afrimă că va solicita publicarea unui punct de vedere pe site-ul CSM, pentru a putea fi citit odată cu vizionarea ședinței.

Judecătorul CSM Andrea Chiș a solicitat, marți, la ședința Secției pentru judecători a CSM, sesizarea Inspecției Judiciară pentru a vedea dacă președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a săvârșit sau nu vreo abatere disciplinară în momentul în care ar fi negociat politic funcția de ministru al Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului