Un mandat DECENT sau unul EXCELENT și CURAJOS? Băsescu sugerează SĂ ZGÂLȚÂIM Uniunea Europeană

Un mandat DECENT sau unul EXCELENT și CURAJOS? Băsescu sugerează SĂ ZGÂLȚÂIM Uniunea Europeană
Publicat: 10/01/2019, 14:19
Actualizat: 26/03/2019, 00:27

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cel al Parlamentului European Antonio Tajani și al Consiliului European Donald Tusk se vor afla începând de joi la București, cu ocazia inaugurării Președinției Consiliului UE.

Ceremonia oficială, urmată de un concert inaugural, se va desfășura la Ateneul Român, de la ora 20:00. Vor susține discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, președintele PE Antonio Tajani, președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Vineri, Jean-Claude Juncker va avea întâlniri bilaterale cu președintele și cu primul ministru, urmate de conferințe de presă. De la ora 10.30, Jean-Claude Juncker va susține o conferință de presă, alături de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, iar de la 12.30 va avea la Palatul Victoria o conferință de presă alături de premierul Viorica Dăncilă.

Alături de Juncker, vineri vor fi primiți la Cotroceni și membrii Colegiului Comisarilor.

„Vizita membrilor Comisiei Europene are loc în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. Colegiul Comisarilor efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deține Președinția Consiliului UE. Subiectul discuțiilor va fi legat de Președinția României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă,” anunță Administrația prezidențială.

„Președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că România dorește să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ținând cont, însă, de contextul complex în care își va derula activitatea în următoarele șase luni,” anunță Președinția.

Agenda președintelui Comisiei Europene include vineri și întâlniri cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, la Palatul Parlamentului, conform anunțului reprezentanței CE în România. Deoarece Dragnea este plecat din țară, la întâlnirea cu Juncker va participa vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache, căruia i-a delegat atribuțiile.

România a preluat de la 1 ianuarie 2019, de la Austria, Președinția Consiliului UE, pentru un mandat de șase luni.

Eroare pe invitațiile oficiale: 8 ianuarie… 2018

Senatorul PNL Alina Gorghiu a descoperit o greșeală pe invitația pe care a primit-o de la premierul Viorica Dăncilă pentru concertul de la Ateneul Român de joi.

„Uite prostie! Primesc azi (miercuri – n.r.) o invitație pentru concertul care va avea loc mâine la Ateneul Român, pentru a marca debutul Președinției României la Consiliul UE. Mi se cere să confirm prezența până la data de „8 ianuarie 2018„. Oare „profesioniștii” din Cabinetul Dăncilă nu cunosc nici măcar anul în care preluăm președinția rotativă!? Un lucru este cert: după domniile lor, am ratat să confirm prezența la concert cu un an. Mai mult, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, mi se pare lipsă de respect să primesc invitația cu doar o zi înainte,” a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

„Diletantism? Lipsă de organizare? Sau pur și simplu nepăsare? Dacă până și la lansarea deținerii de către România a Președinției Consiliului UE dai cu bâta-n baltă, ce speranțe să mai avem că următoarele șase luni se vor desfășura la standarde înalte de profesionalism!?”

Băsescu: O președinție excelentă și curajoasă sau una decentă?

Traian Băsescu este sceptic că principalele teme ale agendei Președinției Consiliului UE vor înregistra progrese deosebite în mandatul României, deși am putea zgâlțâi o Uniune Europeană debusolată și fără curaj cu trei mari proiecte.

„Putem avea o președinție excelentă și curajoasă! Președinția României pare a fi sortită a se desfășura în cenușiul ultimelor președinții ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei. Aceleași teme prioritare, fie că vorbim de migrație, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE și buget zonă Euro, politica agricolă comună etc etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârșitul mandatului românesc aceeași listă va fi transferată următoarei preșidenții, cam în același stadiu de la preluare, iar calificativul primit de România va fi „decent” și țara se va așeza țanțoșă pe lista lungă a țărilor în a căror preșidenție nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene,” scrie Băsescu pe Facebook.

„România poate zgâlțâi Uniunea Europeană care pare debusolată și fără curaj în a-și defini propriul viitor, lansând de la înălțimea Preșidenției Rotative a Uniunii Europene trei mari proiecte și anume:

1. Bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană;

2. Planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 – 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei;

3. Planificarea finanțării și realizării în următorii 10 – 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam – Rin – Main – Dunăre – Constanța,” explică Băsescu, însă astfel de proiecte implică eforturi diplomatice extraordinare.

„Pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluții, dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca, la sfârșitul mandatului nostru, proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar și printr-o amânare a BREXIT-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 și 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele preșidenții. Putem avea o președinție care să primească un calificativ „EXCELENT” și „CURAJOS„. De ce nu?

P.S. Argumentația pentru susținerea celor 3 proiecte este prea lungă pentru a fi postată,” încheie fostul președinte.

Joi, restricții rutiere între 15:00 și 23:00

Cu ocazia manifestărilor legate de inaugurarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, traficul rutier va fi restricționat joi, între orele 15:00 și 23:00, în zona Ateneului Român și Palatului Regal, informează Brigada Rutieră.

„Pentru buna desfășurare a evenimentului, se va restricționa traficul rutier, între orele 15:00 – 23:00, cu excepția organizatorilor și instituțiilor de asigurare a ordinii publice, pe următoarele străzi:

– Str. Benjamin Franklin;

– Str. Constantin Esarcu;

– Str. Nicolae Golescu.

Se va restricționa traficul rutier și pietonal pe următoarele străzi:

– Str. Episcopiei, între orele 19:30 – 20:00;

– Calea Victoriei, între orele 21:30 – 21:45.

„Parcările care vor fi folosite pe perioada de desfășurare a evenimentului cu acces exclusiv pe baza permiselor de acces și a invitațiilor sunt următoarele:

– parcarea George Enescu;

– parcarea Sala Palatului;

– parcarea publică Constantin Esarcu.

Parcările menționate mai sus vor fi rezervate cu sprijinul Polițiilor Locale competente teritorial, începând cu data de 9 ianuarie, orele 22:00,” precizează Brigada Rutieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare