Președintele Klaus Iohannis, despre pactul propus partidelor: Lista semnatarilor rămâne deschisă / Barna: Este un prim pas spre transformarea CCR într-un arbitru neutru / Orban: Mă bucur că îmi pun semnătura pe un document extrem de important

Președintele Klaus Iohannis, despre pactul propus partidelor: Lista semnatarilor rămâne deschisă / Barna: Este un prim pas spre transformarea CCR într-un arbitru neutru / Orban: Mă bucur că îmi pun semnătura pe un document extrem de important
Publicat: 13/06/2019, 17:53

„Sunt foart bucuros că semnăm noi cinci acest acord național. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții. Dvs președinții de partide v-ați declarat de acord cu mine să semnați acest acord. Lista semnatarilor rămâne însă deschisă. E posibil ca pe parcurs și alții să revină la gânduri mai bune și vreau să păstrăm deschisă poarta tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Cotroceni.

Șeful statului a felicitat liderii partidelor prezente pentru rezultatele obținute la alegerile europarlamentare.

„Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare la termen și formațiunile dvs au obținut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acesta. În paralel cu alegerile europarlamentare am convocat un referendum național, pentru că am considerat că cetățenii trebuie să dea un răspuns ferm și clar unei guvernări eșuate și unui asalt asupra justiției. Românii au ieșit în număr mare la vot și au dat un răspuns clar, ferm și ușor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmat 6 milioane de români”, a completat Iohannis.

Președintele României și liderii PNL, USR, PMP și Pro România au participat la Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului politic național care vizează consolidarea parcursului european al României.

Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Dan Barna, despre pact: Un prim pas spre transformarea CCR într-un arbitru adevărat și neutru

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, la semnarea acordului național care vizează consolidarea parcursului european al României, că pactul reprezintă un prim pas dintr-o construcție în cadrul căreia, alături de inițiativa „Fără penali”, CCR trebuie să devină un arbitru adevărat și neutru.

„USR a semnat acest acord național pentru că el conține ceea ce de trei ani în Parlamentul României, în toate județele României și în diaspora, USR a susținut, că România trebuie să fie un stat de drept, că România trebuie să fie un stat în care justiția să funcționeze independent și să fie o putere respectată. Acest pact este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și „Fără penali în funcții publice”, este cel mai simplu instrument pe care noi, ca societate și un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituție pentru ca politica românească să devină ceva mai bună. Acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcție unde, alături de „Fără penali”, trebuie să transformăm Curtea Constituțională într-un arbitru adevărat și neutru al funcționării statului, iar justiția și legile justiției să fie corectate”, a declarat Dan Barna, la Palatul Cotroceni.

Orban: Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important

Ludovic Orban a declarat, după semnarea pactului inițiat de președintele Klaus Iohannis că partidul pe care îl conduce a militat pentru ca România să devină o țară cu adevărat europeană. Liderul PNL a adăugat că partidele care nu țin cont de voința oamenilor vor dispărea.

„Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important care poate să pună bazele realizării unei democrații autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile și normele europene, pe respectarea cu sfințenie a drepturilor și libertăților individuale, pe respectarea statului de drept, a independenței justiției, a liberului acces a cetățeanului la justiție, care să se bazeze pe o competiție onestă între cetățenii României și care să permită fiecărui cetățean român să-și găsească dreptatea în societatea democratică românească”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Palatul Cotroceni.

Acesta a mai spus că PNL a acționat, încă de la formarea partidului, ca România să devină o țară cu adevărat europeană.

„Încă de la înființarea sa, PNL a acționat constant, hotărât, cu determinare, pentru ca România să devină cu adevărat o țară europeană, o țară respectată, o țară care să stea pe picior de egalitate la masa UE”, a completat Orban.

Liderul liberal a adăugat că pactul conține obiective pentru care PNL și președintele Iohannis militează de doi ani și jumătate.

„În ceea ce privește obiectivele cuprinse în acest pact, sunt obiective care alături de președinte milităm de foarte mult timp, iar mai ales de doi ani și jumătate suntem angajați cu președintele și Opoziție într-o bătălie foarte dură în care am folosit toate armele constituționale. Sunt convins că orice formațiune politică care nu va ține cont de voința oamenilor va dispărea de pe scena politică pentru că suveranitatea aparține cetățenilor”, a mai spus președintele PNL.

Tomac, despre pactul politic propus de Iohannis: Am semnat din convingere

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat că a semnat din convingere acordul politic național inițiat de președintele Klaus Iohannis, precizând că partidul pe care îl conduce este deschis și la semnarea altor acorduri pe diferite teme majore, precum educație, sănătate sau Republica Moldova.

„În numele colegilor din PMP, ne-am așezat și noi semnătura pe acest acord politic pe care l-ați inițiat, din convingere”, a afirmat Eugen Tomac, joi la Palatul Cotroceni, precizând că PMP crede în valori precum democrația, libertatea și parcursul european al României.

Liderul PMP a adăugat că speră ca toți politicienii vor înțelege mesajul pe care l-au transmis românii la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai.

„Sper că toți politicienii vor înțelege mesajul transmis de români pe 26 mai. Îmi doresc domnule președinte, așa cum v-am spus și la consultări, și vom răspunde cu aceeași deschidere, ca atunci când ne veți invita pentru un acord legat de educație, sănătate, de diaspora pe teme mari, ce țin de prioritățile țării. Chiar și un acord pentru Republica Moldova. PMP va răspunde cu deschidere”, a completat Tomac.

Foto: presidency

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York