Klaus Iohannis va prezida TOATE ședințele de guvern: „Taxa pe lăcomie” aruncă în aer economia

Klaus Iohannis va prezida TOATE ședințele de guvern: Taxa pe lăcomie aruncă în aer economia
Publicat: 19/12/2018, 15:33
Actualizat: 26/03/2019, 00:43

Președintele Klaus Iohannis confirmă că va participa la toate ședințele de guvern, mai ales după ce ministrul de Finanțe a anunțat intenția de a promova, prin ordonanță de urgență, o „taxă de lăcomie”.

„Această ordonanță de urgență este motiv de îngrijorare pentru toți românii. Această ordonanță de urgență va face viața românilor mai scumpă. V-am anunțat de ieri, cum va fi cu ședintele de Guvern. Sigur (va merge la toate ședințele de Guvern – n.r.)” a declarat președintele după ședința CSAȚ. El atrage atenția că proiectul nu a fost discutat cu partenerii din mediul economic.

„Cu toții am aflat probabil, majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregătește Ordonanță de urgență pentru a introduce noi taxe și impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație făcută de premier în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament – cel inaugural – nu e cazul să citez, dar spunea că nu vom introduce noi impozite și taxe. Iată că introduce. Această ordonanță nu a fost discutată cu parteneri din mediul economic sau instituțional. Acest proiect nu are o analiză. Proiectul aruncă în haos economia.”

Șeful statului cere Guvernului să nu promoveze ordonanța.

„Se introduc schimbări, modificări, fără consultări, fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept, „taxa din lăcomie„. E lăcomia pesedinștilor de a lua bani mai mulți și a-i gestiona cum consideră. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Fac apel la guvern să se răzgândească, să o pună în discuție, să o analizeze cu sindicate și patronate.”

Tăriceanu: Prezidează, nu conduce ședințele de guvern

Fost premier, Călin PopescuTăriceanu atrage atenția că lumea face o confuzie asupra rolului președintelui când prezidează ședințele de guvern.

„Când președintele participă la ședințele de guvern, el nu conduce guvernul sau ședințele. El le prezidează, ceea ce e cu totul altceva. Conducerea guvernului este asigurată numai și numai de primul ministru, chiar când președintele este prezent. Faptul că prezidează ședința nu înseamnă că el conduce. Primul ministru este cel care, împreună cu membrii guvernului, ia hotărâri. Nu președintele. Președintele nu se poate substitui primului ministru. A prezida înseamnă altceva. E funcția care îți dă posibilitatea să spui „îi dau cuvântul și domnului cutare și domnului cutare”, dar în ceea ce înseamnă exercitarea funcției de a conduce guvernul, ea rămâne atributul primului ministru,. chiar în prezenta președintelui. Președintrele nu poate să spună sau ”, a explicat Tăriceanu.

„Lumea crede că, dacă președintele vine la o ședință – sigur unde se discută numai anumite subiecte: politică externă, securitate, ordine publică – el conduce ședința. Nu, el nu conduce nici atunci ședința”, a adăugatliderul ALDE.

În timp ce Călin Popescu Tăriceanu era premier, președintele de atunci, Traian Băsescu, a participat la unele ședințe ale Executivului, dar ordinea de zi a fost structurată în puncte unde șeful statului avea competențe, una care viza chestiuni de politică externă, securitate sau ordine publică, iar alta care nu îl vizau pe șeful statului și de la care Traian Băsescu s-a retras.

PNL: Apel la parlamentarii UDMR și ALDE să voteze moțiunea

Senatorul PNL Florin Cîțu face din nou apel la parlamentarii UDMR și ALDE să voteze pentru moțiunea de demitere a Guvernului Dăncilă.

„Trebuie să rețineți că această ordonanță nu a fost adoptată și efectele deja se simt: oamenii pierd bani pe piața de capital. Este un moment important pentru România. Din păcate, noi l-am anticipat. Este un moment care vine cu o zi înainte de moțiunea prin care noi vrem să schimbăm acest Guvern. Având în vedere efectele acestei ordonanțe, nu există nicio scuză pentru parlamentarii UDMR și chiar cei din ALDE de a se mai opune acestei moțiuni,” consideră Florin Cîțu.

„Dacă, în continuare, vor să păstreze acest Guvern, au o imagine foarte la început a dezastrului care va urma pentru România. Este prima zi și Ordonanța nu a fost încă adoptată. După ce va fi adoptată, vor pleca toți investitorii din România. Este un apel către toți parlamentarii români, care sunt aici cu votul cetățenilor, să voteze pentru România. Mâine, moțiunea trebuie votată pentru România, trebuie să scăpăm de acest Guvern, pentru că vedem această propunere cât de mult rău face pentru România.”

Senatorul PNL Florin Cîțu a explicat că pachetul de taxe și de măsuri fiscal-bugetare anunțat de Guvern are drept scop evitarea intrării României în procedura de deficit excesiv.

„Suntem astăzi aici într-un moment trist pentru România. Așa cum am anunțat ieri, Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanță care dinamitează sectorul privat și, bineînțeles, dinamitează economia. Nu a trebuit să așteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi, piața de capital de la București scade cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă la tranzacționarea, pentru că se apropie de scăderea de 15%”, a declarat Florin Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu