no author
Maria Stan
1040 vizualizări 18 dec 2018

”Am solicitat agenda,” a anunţat Klaus Iohannis. ”Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie. Chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu sunt deloc simple. Am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare. Ca să zic aşa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la şedinţele de guvern.”

Premierul Viorica Dăncilă a răspuns declaraţiilor lui Iohannis, menţionând că îl aşteaptă să participe la şedinţele în care se vor discuta probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării sau asigurarea ordinii publice. În alte situaţii, Dăncilă îi va lansa invitaţia preşedintelui, doar dacă va considera că este necesar:

”Am luat notă cu satisfacţie de declaraţiile dumneavoastră recente prin care admiteţi, în sfârşit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că aţi răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene. Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocaţi prerogativele conferite de art.87 din Constituţia României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a şedinţelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană", se arată în scrisoarea transmisă de Viorca Dăncilă preşedintelui.

Viorica Dăncilă menţionează şi situaţiile în care îl aşteaptă pe preşedinte la şedinţele Executivului.

"În cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituţional invocat, vă vom semnala acest lucru şi vă asigur de toată deschiderea în situaţia în care veţi decide să participaţi la şedinţa de Guvern. De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituţional sintagmei ”alte situaţii”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Preşedintelui României (”Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului (...) la cererea primului ministru, în alte situaţii”), vă voi adresa, cu celeritate, invitaţia de a participa la şedinţa de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră. În încheiere, vă asigur, domnule preşedinte, de cunoaşterea, de către Guvernul României, a obligaţiei de loialitate constituţională care impune, deopotrivă Guvernului şi Preşedintelui României, precum şi oricărei autorităţi publice, respectarea competenţelor constituţionale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituţional şi legal”, se mai arată în documentul citat.

Preşedintele nu este de acord cu intenţia liderilor PSD de a promova o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

”Ar fi o eroare gravă. O astfel de OUG pe amnistie şi graţiere ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, apreciază şeful statului.

Klaus Iohannis nu crede că ar trebui să ne grăbim, referindu-se la solicitarea unor organizaţii neguvernamentale de a organiza urgent un referendum prin care românii să se exprime cu privire la legislaţia în materie penală.

”Cu siguranţă, despre acel referndum mai vorbim,” afirmă preşedintele. Iohannis nu se teme nici de plângerea penală pentru înaltă trădare  cerută de Liviu Dragnea.

”Este un demers politicianist, care din capul locului, este sortit eşecului”, a apreciază el, ”Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva preşedintelui. Iar pentru înaltă trădare este o procedură foarte complicată parlamentară, care, în primul rând, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediştilor.”

Luni, Klaus Iohannis a transmis o scrisoare prim-ministrului României, Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.

”Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de articolul 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Învederez că obligaţia comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispoziţiilor menţionate, agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului”, se arată în scrisoare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că amistia şi graţierea reprezintă, la acest moment, ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri.

”Dacă există alte soluţii legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu”, a declarat Toader.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la CN PSD, că nu ştie când sau cum dar PSD - ALDE are obligaţia să dea un OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie.

”Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiţie, altele decât graţierea şi amnistia, va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD, PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Sorosică prin Bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventaţi ceva, găsiţi o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneţi - aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi sunt sunt date pentru mine”, a spus liderul PSD.

 

 

 

Citește și: