Viorica Dăncilă la Bruxelles, la conferința „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România

Viorica Dăncilă la Bruxelles, la conferința Lupta împotriva antisemitismului, organizată de România
Publicat: 07/02/2019, 20:45
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

Urmăriți imagini ÎN DIRECT de la Bruxelles:

Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Europa valorilor comune înseamnă combaterea rasismului, a intoleranței, antisemismului și a discursului bazat pe ură. Premierul a precizat că România își propune să contribuie la păstrarea memoriei Holocaustului.

„Conferința internațională pe care am plăcerea de a o deschide astăzi reprezintă un eveniment important al Președinției Consiliului UE. Europa valorilor comune înseamnă combaterea rasismului, intoleranței, populismului, antiseitismului și descurajarea discursului bazat pe ură. Acest eveniment își propune să promoveze o dezbatere de substanță, între membrii comunității evreiești din Europa, precum și reprezentanți internaționali. Asumându-și recomandările comisiei „Elie Wisel”, România și-a propus să contribuie la păstrarea memoriei Holocaustului, în așa fel încât lecțiile trecutului să devină fundamente pentru pace și stabilitate. Una dintre priorități este adoptarea definițiilor de lucru ale combaterii antisemitismului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

„Parlamentul European a adoptat în iunie 2017 o rezoluție privind combaterea antisemitismului pe care am semnat-o și eu. Demersurile țării noastră sunt în concordanță cu elaborarea de către Comisiei Europene a unui cod de conduită pentru combaterea discursului on-line de incitare la ură și abordarea unei colaborări mai bune de securitate pentru a proteja mai bine comunitățile evreiești. Consider că promovarea unui schimb de opinii, consultarea permanentă a comunităților evreiești pentru combaterea antisemitismului sunt absolut necesare. Pentru a ne asigura că tragedii precum cea a Holocaustului nu vor fi repetate. Mulți prieteni sunt alături de noi în sală. Le mulțumesc încă o dată și sper să îi avem aproape și in viitor. De aceea vă adresez invitația de a ne revedea în prima parte a lunii martie la un eveniment în București pentru păstrarea memoriei Holocaustului”, a completat Dăncilă.

Șeful Executivului participă, joi la Bruxelles la conferința „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

Înaintea evenimentul, Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder. În cadrul întâlnirii acesta i-a mulțumit premierului pentru eforturile României pentru asumarea trecutului istoric, precum și pentru onorarea memoriei victimelor Holocaustului. Ronald Lauder a adresat prim-ministrului României invitația de a efectua o vizită la New York, în toamna acestui an.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans crede că antisemitismul e „un virus care ne ucide” și promite să propună un set de propuneri pentru combaterea acestuia în Europa.

„Mă găseam la Auschwitz și am parcurs distanța aceea, în ianuarie, pe frig. De pe peron, unii oameni erau descărcați până la locul unde un ofițer SS urma să le spună dacă urmau să trăiască sau să moară. Au parcurs apoi pe acel drum unde erau gazați. Nicio carte și niciun film și poveste spusă nu poate reda momentul în care că mii de femei copii și bărbați din Europa au mers pe acel drum, oameni care nu aveau nicio vină în afară de a fi evrei și mulți și-au găsit moartea. Am simțit că acest lucru esteinimaginabil. Pentru cei tineri pare ceva care nu se poate întâmpla niciodată. De aceea, trebuie să ne asigurăm că aceste lucruri nu pot fi uitate,” a declarat Frans Timmermans, în cadrul conferinței „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România la Bruxelles.

„Cred că trebuie să ne punem această întrebare, cum e posibil ca oamenilor să nu li se respecte niciun fel de drept din cauza identității lor și să fie exterminați? Cum poate o societate europeană să ajungă la așa ceva? Cum a început totul? Nu a început direct cu violență, ci cu mici expresii ale urei, șușoteli. Hitler nu a avut nevoie decât de câțiva ani pentru a decreta că evreii nu mai au niciun drept și niciun fel de proprietăți. I-au trebuit 5 ani să le spună germanilor că evreii erau niște amenințări la adresa omenirii. Această pata întunecată și persistentă nu este înlăturată. Ea crește atunci când se dă vina pe diverse probleme ale oamenilor. E o boală europeană,” avertizează Timmermans.

El și-a luat angajamentul de a veni cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului și a formei sale mai noi, antisionismul, în Europa.

„Legile, drepturile sunt importante în respectarea statului de drept. Antisemitismul este un virus care ne ucide. Mă angajez să vin cu propuneri concrete pentru combaterea asntisemitismului în Europa. Nu îmi imaginez Europa fără comunitatea evreiască. Există două tipuri: antisemitismul și antisionismul, forma mai recentă care duce la frica pe care o resimt mulți în Europa. La asta se gândesc unii, pentru că le e teamă de viitorul Europei. Să ne asigurăm că asta nu se va întâmpla.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi