no author
Ana Petrescu
828 vizualizări 7 feb 2019

Urmăriţi imagini ÎN DIRECT de la Bruxelles:

Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Europa valorilor comune înseamnă combaterea rasismului, a intoleranţei, antisemismului şi a discursului bazat pe ură. Premierul a precizat că România îşi propune să contribuie la păstrarea memoriei Holocaustului.

”Conferinţa internaţională pe care am plăcerea de a o deschide astăzi reprezintă un eveniment important al Preşedinţiei Consiliului UE. Europa valorilor comune înseamnă combaterea rasismului, intoleranţei, populismului, antiseitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură. Acest eveniment îşi propune să promoveze o dezbatere de substanţă, între membrii comunităţii evreieşti din Europa, precum şi reprezentanţi internaţionali. Asumându-şi recomandările comisiei ”Elie Wisel”, România şi-a propus să contribuie la păstrarea memoriei Holocaustului, în aşa fel încât lecţiile trecutului să devină fundamente pentru pace şi stabilitate. Una dintre priorităţi este adoptarea definiţiilor de lucru ale combaterii antisemitismului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

”Parlamentul European a adoptat în iunie 2017 o rezoluţie privind combaterea antisemitismului pe care am semnat-o şi eu. Demersurile ţării noastră sunt în concordanţă cu elaborarea de către Comisiei Europene a unui cod de conduită pentru combaterea discursului on-line de incitare la ură şi abordarea unei colaborări mai bune de securitate pentru a proteja mai bine comunităţile evreieşti. Consider că promovarea unui schimb de opinii, consultarea permanentă a comunităţilor evreieşti pentru combaterea antisemitismului sunt absolut necesare. Pentru a ne asigura că tragedii precum cea a Holocaustului nu vor fi repetate. Mulţi prieteni sunt alături de noi în sală. Le mulţumesc încă o dată şi sper să îi avem aproape şi in viitor. De aceea vă adresez invitaţia de a ne revedea în prima parte a lunii martie la un eveniment în Bucureşti pentru păstrarea memoriei Holocaustului”, a completat Dăncilă.

Şeful Executivului participă, joi la Bruxelles la conferinţa „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

Înaintea evenimentul, Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder. În cadrul întâlnirii acesta i-a mulţumit premierului pentru eforturile României pentru asumarea trecutului istoric, precum şi pentru onorarea memoriei victimelor Holocaustului. Ronald Lauder a adresat prim-ministrului României invitaţia de a efectua o vizită la New York, în toamna acestui an.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans crede că antisemitismul e ”un virus care ne ucide” şi promite să propună un set de propuneri pentru combaterea acestuia în Europa.

”Mă găseam la Auschwitz şi am parcurs distanţa aceea, în ianuarie, pe frig. De pe peron, unii oameni erau descărcaţi până la locul unde un ofiţer SS urma să le spună dacă urmau să trăiască sau să moară. Au parcurs apoi pe acel drum unde erau gazaţi. Nicio carte şi niciun film şi poveste spusă nu poate reda momentul în care că mii de femei copii şi bărbaţi din Europa au mers pe acel drum, oameni care nu aveau nicio vină în afară de a fi evrei şi mulţi şi-au găsit moartea. Am simţit că acest lucru este inimaginabil. Pentru cei tineri pare ceva care nu se poate întâmpla niciodată. De aceea, trebuie să ne asigurăm că aceste lucruri nu pot fi uitate,” a declarat Frans Timmermans, în cadrul conferinţei ”Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România la Bruxelles.

”Cred că trebuie să ne punem această întrebare, cum e posibil ca oamenilor să nu li se respecte niciun fel de drept din cauza identităţii lor şi să fie exterminaţi? Cum poate o societate europeană să ajungă la aşa ceva? Cum a început totul? Nu a început direct cu violenţă, ci cu mici expresii ale urei, şuşoteli. Hitler nu a avut nevoie decât de câţiva ani pentru a decreta că evreii nu mai au niciun drept şi niciun fel de proprietăţi. I-au trebuit 5 ani să le spună germanilor că evreii erau nişte ameninţări la adresa omenirii. Această pata întunecată şi persistentă nu este înlăturată. Ea creşte atunci când se dă vina pe diverse probleme ale oamenilor. E o boală europeană,” avertizează Timmermans.

El şi-a luat angajamentul de a veni cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului şi a formei sale mai noi, antisionismul, în Europa.

”Legile, drepturile sunt importante în respectarea statului de drept. Antisemitismul este un virus care ne ucide. Mă angajez să vin cu propuneri concrete pentru combaterea asntisemitismului în Europa. Nu îmi imaginez Europa fără comunitatea evreiască. Există două tipuri: antisemitismul şi antisionismul, forma mai recentă care duce la frica pe care o resimt mulţi în Europa. La asta se gândesc unii, pentru că le e teamă de viitorul Europei. Să ne asigurăm că asta nu se va întâmpla.”

 

Citește și: