no author
Ana Petrescu
1027 vizualizări 4 nov 2018

Prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă afirmă că sondajul ar costa 400.000 de euro.

"Aceste sondaje sunt foarte bune şi nu cred că există vreun partid politic care să lucreze fără sondaje politice. Nu banii sunt importanţi. Important e că se face un sondaj care să arate care este situaţia reală a partidului. Este real. Se face un sondaj care costă 400.000 euro şi care ajută partidul pentru viitoarele alegeri europarlamentare," a declarat Viorel Cataramă duminică, la Antena 3.

Surse politice confirmă pentru Mediafax, că decizia derulării unui sondaj a fost luată în ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL din 11 octombrie. Cercetarea de piaţă va costa 7.000 euro de judeţ, dintre care 3.500 de euro vor fi asiguraţi de filiala judeţeană, iar 3.500 de euro de secretariatul general al PNL.

Rezultatele urmează să fie prezentate, în interiorul partidului, la începutul lunii decembrie. Sondajul va fi realizat în teren, nu telefonic, şi va fi derulat pe parcursul a trei săptămâni, au explicat sursele citate. Fiecare chestionar va costa 8 euro şi vor fi intervievate între 700 şi 900 de persoane din fiecare judeţ al ţării.

PNL face sondaj privind alegerile europarlamentare

În ceea ce priveşte întrebările, vor fi incluşi toţi liberalii care deţin funcţii de conducere în PNL, prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi şi liderul partidului, Ludovic Orban.

În luna septembrie, acesta acuza PSD că e o formaţiune certată cu legea şi ar trebui să primească ”o mamă de bătaie” la europarlamentare, ”să le iasă politica din cap”. Ludovic Orban era convins la acea vreme că partidul are capacitatea de a câştiga alegerile europarlamentare.

În sondaj, vor fi întrebări şi despre candidaţii PNL la alegerile europarlamentare, respectiv Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Crin Antonescu sau Alina Gorghiu. Întrebările îl vor viza şi pe şeful statului, Klaus Iohannis, care a anunţat, la jumătatea lunii iunie, că va candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, plus alţi posibili contracandidaţi precum Călin Popescu Tăriceanu sau Dacian Cioloş.

Sondajul va conţine întrebări despre felul în care vede electoratul o posibilă candidatură pe liste comune la europarlamentare a USR şi Mişcarea România Împreună, formaţiunea fondată de fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, au mai explicat sursele politice pentru Mediafax. Altă întrebare standard a cercetării de piaţă va fi despre direcţia în care merge România.

Studiul de piaţă va fi coordonat de Andrei Muşetescu, care în trecut realiza sondajele fostului PDL, pe vreme când deţinea CSOP, însă la sondajul PNL vor contribui mai multe case de sondare a opiniei publice.

Printre candidaţii înscrişi în cursa internă pentru listele PNL la alegerile europarlamentare din 2019 se numără foştii lideri ai partidului Alina Gorghiu, Crin Antonescu şi Vasile Blaga.

La ultimele alegeri europarlamentare din 2014, PNL a obţinut 15% din voturi, primind 6 mandate. Cele mai multe voturi au revenit Alianţei PSD-UNPR-PC, 37,60 % din voturi, revenindu-i 16 mandate.

Foto: Hepta

Citește și: